VanRoey.be heeft voor u het net verschenen boek The Dualarity van Olivier Van Duüren gelezen, Tap into the Energy of Your Personal and Business Transformation. Hoe kan u van digitaal de zuurstof van uw bedrijf maken? Hoe groeit u van een bedrijf dat digitaal wel ergens in haar strategie heeft staan naar een digitaal bedrijf? Een aanrader.

“To succeed in Digital Transformation you need to put the Customer at the Heart, People as the Soul and Digital as the Oxygen aligned to your company’s Purpose (why) and Aspiration (what)”

In een notendop. Verandering komt van alle kanten, niet in het minst vanuit technologische vernieuwingen. Toegankelijke, betaalbare en onmiddellijk toepasbare technologie verandert de manier waarop we leven en werken. Dit negeren is even moeilijk als het negeren van de zwaartekracht. Die is er ook. Waarom niet Kuifje in uzelf loslaten, op ontdekkingsreis gaan en het nieuwe een kans geven? Waarom niet de magie zoeken in wat technologie voor uw toekomst kan betekenen? Voor uzelf, uw team en uw bedrijf. Maar begin vooral eerst bij uzelf.

Natuurlijk zijn er risico’s. We blijven liever doen wat we kennen en wat werkt dan in het onzekere te stappen. Bang zijn is niet zo’n gekke reactie, er staat dan ook heel wat te gebeuren. In 2045 bereiken we de technologische ‘singularity’, waarbij het kunnen van computers het kunnen van mensen zal overstijgen. We bouwen dan machines die intelligenter zijn dan de mens. Laten we hopen dat mensen met de juiste inborst bij deze ontwikkelingen betrokken zijn en dat we de menselijke controle niet uit handen geven.

Overstijg – ook deze week – de verlammende angst en onzekerheid en kijk naar de eindeloze kansen. Technologie kan de uitdagingen waar we als samenleving voor staan misschien oplossen (klimaat, eindige energie, honger, ongelijkheid, ziektes …). Heeft u trouwens een alternatief? Omarmt u de mogelijkheden niet, dan loopt u de kans om heel snel overbodig te worden. Om u een idee te geven van wat digitale transformatie vandaag betekent, kijk naar die industrieën die hun model aan het heruitvinden zijn: ‘s werelds grootste taxibedrijf bezit geen enkele taxi (Uber), ’s werelds grootste verkoper van verblijven, bezit geen onroerend goed (Airbnb), de grootste retailers (Alibaba en Amazon) hebben geen fysieke verkooppunten, de grootste mediabedrijven (Netflix, Facebook, Youtube) creëren zelf nauwelijks nieuws noch content…

“We tend to overestimate the speed of change,
but underestimate the impact of the coming changes.”

Heeft u uw uitdagers al in beeld? De kans dat het cloudspelers zijn die de mogelijkheden van cloud, big data, mobiele toepassingen, cognitief computergebruik en ‘the Internet of Things’ ten volle benutten, is groot.
Olivier Van Duüren geeft u inspirerende en concrete handvaten over hoe u de digitale transformatie van uw bedrijf vorm kan geven terwijl het toch blijft functioneren. Maar eerst laat hij u zien hoe ingrijpend de veranderingen zijn, wat de voordelen en de mogelijkheden zijn. Eerst moet u zien, dan kan u veranderen. Als mens en als bedrijf.

Laat Kuifje in uzelf los

8 Technologieën die uw bedrijf zullen veranderen

1. Een krachtig netwerk

EYEOPENER
De wereldwijde bandbreedte is vandaag 45 keer groter dan in 2005 en zal de komende 5 jaar nog 9 keer verdubbelen dankzij toenemende stromen van informatie, zoekopdrachten, communicatie, video, transacties … Via het internet is de helft van de wereldbevolking met elkaar geconnecteerd. Nieuwe digitale markten krijgen vorm.

globale-connectiviteitHet motto ‘ de klant heeft altijd gelijk’ krijgt zo een heel nieuwe betekenis. Het is bijvoorbeeld heel eenvoudig om vandaag te starten met export. Kleine starters worden ‘globaal’ geboren. Denk aan de mogelijkheden van het verkopen via e-commerce platformen zoals Alibaba, Amazon, eBay, Flipkart en Rakuten. Zelfs de kleinste bedrijven kunnen de strijd aangaan met de grootste multinationals. Het speelveld is gelijk voor iedereen.


2. The Internet of Things, een wereld bevolkt met sensoren, wearables en internables

EYEOPENER
Experts verwachten dat er tegen 2020 50 miljard geconnecteerde objecten zullen zijn. Mc Kinsey beweert dat wanneer beleidsmakers en bedrijven het goed spelen, de link tussen de fysieke en de digitale wereld goed kan zijn voor meer dan 11 triljoen dollar aan economische waarde tegen 2025.

internet-of-thingsEnkele voorbeelden

 1. Zaken doen zonder geld. Vandaag zijn er wereldwijd 7 miljard smartphones in gebruik. Smartphones zijn de afstandsbediening van uw digitale leven. Mensen consumeren informatie, inhoud en ontspanning via mobiele toestellen. Zijn we op weg naar een samenleving zonder cash? Tokens en biometrische identificatie maken bijvoorbeeld mogelijk dat Apple Pay geld en briefjes overbodig maken.
 2. Anders verkopen, zaken doen, communiceren, samenwerken en opleiden: alles zal sensoren bevatten, van uw ijskast tot uw schoenen. Op een knopje drukken naast uw wasmachine en de dag nadien levert Amazon uw favoriete merk van wasproduct aan huis? Slimme sportkledij die uw muziek en uw navigatie bedient en ook nog uw bloeddruk en hartritme monitort? Wearables die uw dokter laten weten hoe gezond u leeft en bent? Een slimme spiegel die u herkent, uw emoties aanvoelt en het weer van de dag brengt? Het is er of er wordt aan gewerkt.
 3. Computers worden krachtiger, maar verdwijnen tegelijkertijd. Ze gaan op in onze omgeving en we bedienen ze met onze stem, blik, beweging … binnenkort zien we computers zelfs niet meer. We zien de resultaten maar niet de inspanning. Experts voorspellen dat wearables binnen dit en drie jaar steeds meer ‘internables’ worden, sensoren in het menselijke lichaam.
Internet Of Things is een netwerk van fysieke objecten (voertuigen, huizen, toestellen ..) die software en elektronica ingebouwd hebben. Ze hebben sensoren en zijn in een netwerk ingeschakeld zodat ze data kunnen verzamelen en uitwisselen.


3. De voorspellende kracht van data

EYEOPENER
Het wereldwijde netto verkeer van data zal de komende vijf jaar verdrievoudigen tot 131 exabytes per maand. Een exabyte aan opslag is één miljoen terabyte, of één miljard gigabyte. Niemand kan zich inbeelden over hoeveel data dit gaat.

big-data-glazen-bol-toekomstvoorspellingEnkele voorbeelden

 1. Een luchtvaartmaatschappij zal kunnen voorspellen hoeveel zitjes er nog vrij zullen zijn op haar vlucht naar Signapore binnen vier weken;
 2. Uw kledij zal op basis van een algoritme kunnen voorspellen dat u binnen zes weken een hartaanval zal krijgen;
 3. Kazi is een Belgische app die jonge werkzoekenden helpt bepalen of een bedrijf matcht met hun persoonlijkheid.
Nog belangrijker dan een grote hoeveelheid aan data, is het connecteren van deze data om het verleden te begrijpen en vooral ook de toekomst te voorspellen. ‘Dataonderzoeker’ is een nieuw beroep met toekomst. Dataonderzoekers zullen algoritmes en zelflerende datasystemen ontwikkelen die het mogelijk maken om taken te automatiseren, om trends te detecteren, problemen aan te kondigen en gedrag en gebeurtenissen te voorspellen: Hoe kan u uw zakelijke succes voorspellen? Hoe zullen uw klanten of patiënten zich gedragen? Hoe kan u voorspellen hoe groepen mensen zich gaan bewegen? We zullen zin kunnen geven aan de overvloed en complexiteit aan data.


4. De opkomst van cloud en quantum gegevensverwerking

EYEOPENER
Vandaag bouwen ingenieurs, software ontwikkelaars, wiskundigen en wetenschappers aan de allereerste bruikbare quantum computer. Deze computer zou in enkele uren de hoeveelheid data kunnen verwerken waar vandaag miljoenen jaren voor nodig zijn. Dit door computerwetenschappen en kwantumfysica te combineren.

kwantum-computingDe kans is groot dat uw onderneming gebruikmaakt van cloud diensten van marktleiders zoals Microsoft Azure, Amazon Web Services of Alicloud van Alibaba. Zelfs IT systemen verhuizen naar de cloud. Software as a Service (SaaS) betekent dat u niet meer moet wachten tot uw IT-afdeling uw bedrijfseigen infrastructuur bouwt. U kan al uw tijd en energie in de innovatie van uw business steken. Door de mogelijkheden van de cloud te benutten, zijn de kansen van kleine start-ups even groot dan van bestaande grote ondernemingen. Zij kunnen globaal de concurrentie aangaan zonder hoge opstartkosten.


5. Artificiële intelligentie

EYEOPENER
90% van de vandaag ontwikkelde apps worden nooit gedownload. Het zijn apps als Facebook Messenger, Snapchat, Instagram, Uber en Spotify die het gevecht om uw scherm gewonnen hebben. Messaging apps zijn de toekomst. Tegen 2018 zal 50% van de ontwikkelde software artificial intelligence gebruiken. De markt zou kunnen groeien tot een economische waarde van meer dan 70 miljard dollar.

ai-cortana-digitale-assitentEnkele voorbeelden

 1. De apps van de toekomst integreren digitale assistenten of bots die uw wensen herkennen en beantwoorden. Denk aan Siri (Apple) of Cortana (Microsoft).
 2. Een eenvoudige start: een bot is een softwareapplicatie die taken via het internet die u normaal zelf uitvoert, kan automatiseren. Denk aan het reserveren van een restaurant, het vastleggen van een afspraak in uw agenda, het boeken van een vlucht… Het potentieel van de combinatie van spraak, beeld en contextherkenning is enorm.
 3. En dan heel wat stappen verder. Cognitive computing staat voor technologische platformen die rede, het verstaan van gesproken en geschreven taal, zicht, dialoog en zoveel meer omvatten. Er worden vandaag machines gemaakt die al erg menselijk zijn. Ze voelen, denken, creëren en communiceren. Tegen 2045 zou artificiële intelligentie de menselijke intelligentie overstijgen? De gigantische toename aan intelligentie kan – wanneer goed ingezet – misschien wel honger, ziekte en dood uit ons woordenboek schrappen?

6. Drones en humanoids voor dagelijks gebruik

EYEOPENER
In 2015 weren bijna 240.000 drones verkocht. In 2007 kostte een drone gemiddeld 100.000 dollar per stuk, in 2015 nog maar 700 dollar. Volgens The International Federation of Robotics telde de wereld in 2015 1,1 miljoen werkende robots en machines. Robots leveren 80% van het werk nodig voor het maken van een auto. Een industriële robot kostte in 2007 gemiddeld 550.000 dollar, in 2014 nog maar 20.000 dollar

dronesDrones worden intelligenter. Men ontwikkelt ze vandaag niet alleen om te zien, maar ook om te voorkomen. Ze leren om gepast te reageren op bepaalde gebeurtenissen op basis van algoritmes. Politie kan bijvoorbeeld drones inzetten om rellen en ander dreigend onheil tijdig te zien aankomen.

Robots zullen deel gaan uitmaken van ons dagelijks leven. De vraag is niet of u hen in uw leven wil, maar of u er klaar voor bent. Gaat u bang in een hoekje zitten of gaat u op zoek naar de mogelijkheden en kansen voor u persoonlijk en uw bedrijf? Robots worden menselijker: ze bewegen als mensen, zien er uit als mensen, worden handiger, slimmer, gevoeliger en ze gebruiken intelligente algoritmes om geluiden, beeld en tekst te verwerken. Tegelijkertijd trekken wij meer en meer op robots doordat we onszelf ‘verrijken’ met wearables, internables, sensoren en toestellen.

Enkele voorbeelden

 1. Drones leveren producten aan de voordeur, een half uurtje na uw bestelling. Er zullen duizenden drones in de lucht zijn, ze controleren zichzelf, want ze communiceren met elkaar. Ook voor uw bedrijf? ;
 2. Ontmoet de er wel heel menselijk uitziende robots Nadine & Edgar, robots voorgesteld door Nanyang Technological University;
 3. Een implantaat dat u wat extra intelligentie oplevert? Verwacht in de loop van de komende tien jaar;
 4. Het Belgische QBMT is bekend van Zora. QBMT plaatste meer dan 150 robots in de pediatrie en neurologieafdelingen van ziekenhuizen, rusthuizen en instellingen voor kinderen met autisme. Zora brengt geluk;
 5. Voor meer voorbeelden van robots, lees ook ‘Top 10 Humanoid Robots Designes To Match Human Capabilities And Emotions’ van WT Vox.

7. Experience! De virtuele wereld en de echte wereld vallen samen

EYEOPENER
Belangrijke ontwikkelaars brengen in 2016 producten uit die bedrijven en consumenten effectief kunnen kopen. Bekijk zeker wat virtual reality voor uw organisatie kan betekenen. Uw ontwerpen visualiseren? Virtuele bezoeken aan plaatsen, showrooms …? Citigroup analyst Kota Ezawa verwacht dat de markt rond VR tot 200 miljard dollar zal groeien tegen 2020.

augmented-en-virtual-realityEnkele voorbeelden

 1. Virtual Reality is er niet meer alleen voor gamers. Alle sectoren staan te trappelen om hun klanten een ervaring te geven in deze nieuwe wereld, niet alleen de porno-industrie. HTC Vive, Oculus Rift (Facebook) Samsung Gear VR zijn virtual reality brillen die u vandaag kan inzetten om uw klanten voor uw oplossing of product te winnen. Er wordt vandaag hard gewerkt aan de nodige applicaties en inhoud. Een grote opportuniteit voor VR film Studios. Er worden ook nieuwe 360° camera’s ontwikkeld die front- en backend sensoren hebben zodat u uw foto’s kan delen via 360heros.com of andere videoplatformen.
  De mogelijkheden: Beleef een nieuwe film virtueel, ontdek het zonnestelsel, vlieg rond de Eifeltoren in een Helicopter, bezoek het huis dat u wil  kopen of bekijk het Europese voetbalkampioenschap live vanuit de dugout…
 2. Augmented reality. U verrijkt de realiteit met een fantasiewereld. Een extra laagje er bovenop. Het verschil met virutal reality is dat u geen fysieke computer meer nodig heeft, de technologie kan bijvoorbeeld in uw bril geïmplementeerd worden. Privacy is hier een heel grote uitdaging. Een saunabezoek met iemand met een Google Glass? Voorlopig nog geen succes, mensen willen gewoonweg niet dat anderen dit dragen…
 3. Holographic reality legt een hologram over de echte wereld. Microsofts Hololens zorgt er voor dat uw computerscherm u volgt. U kan uw huis of kantoor visualiseren, of u kan uw scherm projecteren in uw huis. U kan uw ervaringen delen zonder dat u een computer nodig heeft. Minecraft is een mooi voorbeeld, Pokemon Go ook.
  Met een Hololens bril en drie lenzen in de muur kan u een driedimensioneel hologram van uw familie ‘holoporten’ en ze kunnen in uw kamer bewegen alsof ze er echt zijn…

8. Gaan waar geen mens ooit ging: robocars en ruimtereizen

EYEOPENER
Robocars zijn een realiteit en  raketten, satellieten en ruimteschepen niet langer het exclusieve speelveld van overheden.

robocarsGoogle, Uber en vooral Tesla hebben auto’s rondrijden. Wij zien de voordelen: minder verkeer, betere veiligheid, meer vrije tijd, verminderde uitstoot, ontwikkeling van nieuwe jobs… Ja, er gebeuren ongelukjes. Fail Fast and adjust.  De auto’s en haar makers leren elke dag bij, van elkaar, van het landschap en de slechte gewoontes van mensen. Het hele ecosysteem rond de zelfrijdende wagens zal aangepast moeten worden: weginfrastructuur, aangepaste verkeerslichten en  verzekeringspolissen, hernieuwbare energie en waarom niet … Model X van Elon Musk waarbij uw auto een veilige plek wordt bij een biologische aanval. Alle andere nieuwe mogelijkheden worden meteen mee geïntegreerd:  uw stuur en gordel monitoren uw gezondheid, de auto herstelt zichzelf na een ongeluk (Audi experimenteert met nieuwe nanotechnologie voor zelfherstellende plastiek). Autobouwers maken gebruik van de innovaties van grote techbedrijven. Overheden zullen  een belangrijke rol spelen om dit ecosysteem te laten werken. Duitsland heeft de ambitie om in 2060 alleen elektrische wagens te laten rijden. Wat kan dit voor uw business betekenen?

Sinds 2002 zijn raketten, satellieten en ruimteschepen niet langer het exclusieve speelveld van overheden. SpaceX van Elon Musk liet ondertussen een ruimtetuig docken bij het International Space Station en terugkomen met een lading. Blue Origin lanceerde een raket, liet ze 100 kilometer in de ruimte vliegen en landen op het lanceringsplatform.

Dit artikel delen?

Olivier Van Duüren

olivierOlivier werkte 22 jaar bij Microsoft.  Door zijn internationale functies, de globale en lokale reorganisaties, het intensieve reizen rond de wereld en het ontmoeten van zo vele mensen besefte hij reeds heel vroeg in zijn carrière dat hij meewerkte aan de leiding van de transformatiecurve. Globale uitdagingen aangaan, dingen zien die anderen nog niet zien, punten verbinden zodat alles meer betekenis krijgt, werd zijn passie. Nieuwe methodes vinden, bruggen slaan tussen personen en bedrijven over de hele wereld gaf hem energie. Dankzij zijn snel evoluerende functies en zijn passie voor mensen en voor de toekomst, zag hij al gauw terugkerende patronen in hoe u zorgt voor het welslagen van uw persoonlijke en business transformatie. Veranderen maar tegelijk blijven presteren ziet Olivier Van Duüren als een van de belangrijkste uitdagingen, dus kwam hij met het idee van The Dualarity. Het is een snel evoluerend item en hij wil het voor iedereen toegankelijk te maken.

Olivier ontmoeten? Hij geeft een interessante sessie op ons eindejaarsevent op 6 december!

Schrijf gratis in

The Dualarity

dualarityIn het boek laat hij u kennismaken met zijn Dualarity kwadranten (bang, gekwetst, gezond of rijp) en neemt hij u mee op reis. Als Kuifje reporter aanschouwt hij uw reis vanop afstand en als avonturier zit hij er middenin. Het gedeelte ‘ZIEN’ in het boek helpt u zin geven aan alle veranderingen rondom u en zijn implicaties. Veel mensen zijn op dat vlak onwetend, zij het nu door gebrek aan tijd, kennis of door toeval. In het deel ‘ENERGIE’ helpt hij u bij het vinden van de nodige energie in uw persoonlijke en business transformatie. De Dualarity fitness test zal u helpen bij het bepalen van uw eigen status en die van uw bedrijf door te tonen in welk kwadrant u zich bevindt en hoe u kan verhuizen van het ene naar het andere kwadrant.

Meer info vindt u op de website www.thedualarity.com