Gemeente Baarle verlegt haar grenzen

Bezoek je de unieke enclavegemeente Baarle wel eens als toerist? Vandaag geeft een gloednieuwe app je al de informatie die je nodig hebt: uitgebreide toeristische informatie, een kalender met alle activiteiten en evenementen, plannetjes en kaarten, informatie over handel en horeca en ook contactgegevens en openingsuren van openbare diensten.

VanRoey.be ontwikkelde de app met haar AppConstructor en stelt ze op drie manieren ter beschikking: offline op uw smartphone of tablet (via iOS of Android), via je browser en via een groot digitaal scherm in de vernieuwde kiosk van Baarle. Zo krijgt iedereen de nodige info, ook mensen die geen smartphone hebben en groepen die Baarle bezoeken.

De gemeenten Baarle-Nassau (6.612 inwoners) en Baarle-Hertog (2.604 inwoners) zijn met hun complexe geografische situatie uniek in de wereld. Samen vormen ze een tweelandenpuzzel van 30 enclaves: 22 Belgische enclaves volledig omringd door de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau, 7 Nederlandse enclaves gelegen in de 2 grootste Belgische enclaves, en 1 Nederlandse enclave gelegen buiten het enclavegebied in België. Het pittoreske centrum van Baarle lokt iedere zondag duizenden toeristen. Even buiten het centrum verblijven tijdens het seizoen vakantiegangers op de campings. Daarnaast is Baarle ook een welgesmaakte bestemming van internationale pers en tv-makers.

De grens loopt zichtbaar kris kras door het dorp, door huizen, tuinen, winkelpanden … via metalen doppen in het wegdek, grenstegels in de stoepen, de huisnummerbordjes met nationale driekleur en de enclavemaquette.

Wij kunnen d.m.v. de toerisme app rechtstreeks communiceren met de gebruiker: nieuwe informatie kan via de app gemeld worden en de gebruikers kunnen alle informatie naar zichzelf of anderen mailen.

Marjon de Hoon-VeelenturfBurgemeester en portefeuillehouder toerisme van Baarle-Nassau

De kwaliteitsverbetering betreft dus niet alleen de algemene beeldkwaliteit van de kiosk, maar ook de informatiewaarde en de belevingservaring. Met name door gebruik te maken van nieuwe media.

Ann BrosensSchepen toerisme Baarle-Hertog

Tijd voor vernieuwing

Ann Brosens, schepen van toerisme in Baarle-Hertog vertelt: “De enclavemaquette – in de kiosk naast de Belgische kerk – lag aan de basis van onze vraag. Deze maquette bevatte het dorpscentrum op schaal nagemaakt. Toeristen konden zelf het Nederlandse grondgebied doen zakken en getuige zijn van de geografische complexiteit: niet alleen straten en pleinen, maar ook panden, woonkamers en slaapkamers werden door de talrijke grenzen versnipperd tot een tweelandenpuzzel.”
De maquette was dan wel een sterk visueel product, het voldeed lang niet meer aan de wensen van de eigentijdse toerist. Die wil de enclavegrenzen niet alleen zien, maar ze ook zelf kunnen beleven.

“We klopten als gemeente aan bij VanRoey.be. Ze hebben een goede en solide reputatie, dus het vertrouwen was er. En terecht, want ook al stelden we hen een relatief vage vraag voor vernieuwing. Hun medewerkers begrepen onze vraag, diens complexiteit én opportuniteiten goed. Na enkele gezamenlijke brainstormsessies presenteerde VanRoey.be ons dan ook een uniek concept…”

Multimediale ervaring

“De gemeenten hebben besloten om de kiosk te moderniseren door de maquette te vervangen door een multimediale ervaring. Bezoekers kunnen via een tablet zelf aansturen wat getoond wordt op een groot beeldscherm in de kiosk (vb. Belgische en Nederlandse puzzelstukken van het dorp, het Bels Lijntje, wandelroutes …). De kwaliteitsverbetering betreft dus niet alleen de algemene beeldkwaliteit van de kiosk, maar ook de informatiewaarde en de belevingservaring. Met name door gebruik te maken van nieuwe media.”

Kiosk-app, mobile app én website

In de kiosk vind je groot liggend display, aangestuurd door een app op een tablet. Deze is met het display verbonden. De tablet is toegankelijk aan de buitenkant van de kiosk en laat de bezoeker inzoomen op de kaart, de enclaves verkennen en toont fiets- en wandelroutes … Gekoppelde bezienswaardigheden kunnen vanaf de tablet worden aangeduid, waardoor extra informatie zoals beelden of een routebeschrijving op het grote display verschijnen. Alle informatie wordt ontsloten via de app die door VanRoey.be ontwikkeld wordt.

Marjon de Hoon-Veelenturf, burgemeester en portefeuillehouder toerisme van Baarle-Nassau vult aan: “De Toerisme Baarle appkan gedownload worden in de Apple Appstore en de Google Playstore. De in de kiosk weergegeven informatie is dus ook beschikbaar zijn via de eigen smartphone, tablet of computer. Bezoekers kunnen zo van thuis zelf een route langs de bezienswaardigheden uitstippelen en deze ter plaatse volgen met hun mobiele toestel.

We hebben om verschillende redenen voor deze oplossing gekozen:

  • Het interactieve aspect van de combinatie app/beeldscherm biedt meer mogelijkheden en een uitgebreide ervaring;
  • De informatie is te allen tijde raadpleegbaar, ook offline. Dus wanneer er tijdelijk geen internetverbinding is in de kiosk of op het mobiele toestel van de gebruiker kan men toch aan de slag;
  • Wij kunnen d.m.v. de toerisme app rechtstreeks communiceren met de gebruiker: nieuwe informatie kan via de app gemeld worden en de gebruikers kunnen alle informatie naar zichzelf of anderen mailen;
  • Via gerichte rapportage kan de gemeente zijn informatie aanpassen aan de wensen van haar bezoekers.

De publicatie van de apps in de Apple AppStore en Google Play is inmiddels gebeurd. Ondertussen hebben de gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau van VanRoey.be op het Eindejaarsevent 2015 de “Innovation Award” mogen ontvangen voor dit vernieuwende concept.