VZW Katholiek Onderwijs Vilvoorde (KOV) bestaat uit 3 secundaire scholen en 6 lagere scholen met in totaal 9 vestigingen te Vilvoorde. De VZW telt ongeveer 3400 leerlingen en 450 personeelsleden voor de ganse scholengemeenschap.

Alex Jacxsens, IT-coördinator KOV vertelt: “We wisten dat er aan de beveiliging moest gewerkt worden. We werkten met een basisopstelling van eenvoudige routers in combinatie met OpenDNS, maar een echte firewall ontbrak. Open DNS zorgde voor webfiltering, maar niet volgens onze wensen. Dit was een hiaat. En daar Security een onderdeel was van het masterplan dat gemaakt is voor de scholengemeenschap, zochten we naar professionele oplossingen die het werk van zowel router als firewall combineren, binnen eigen beheer.”

Na het bezoeken van tal van infobeurzen en seminaries rond security hebben ze een aantal oplossingen van naderbij bekeken van o.a. Fortinet, Barracuda, WatchGuard, enz… “Voor ons was het buikgevoel ook erg belangrijk.” Vult Alex aan; “Het was belangrijk dat de IT’ers van de school zélf aan de slag konden met de firewall na de installatie. Dit wil zeggen: het moest eenvoudig en flexibel in beheer zijn, verstaanbaar genoeg om er zelfs als niet-IT’er mee aan de slag te kunnen. De initiële opzet en installatie zouden we uiteraard wel aan specialisten uitbesteden.”
Na het uitschrijven van een lastenboek voor het project, vond men via de site van Fortinet zelf VanRoey.be als gecertifieerde partner.

“De opzet bij Fortinet is dat het een all-in-one oplossing is. Ook al hebben we het wireless aspect uiteindelijk niet via Fortinet geïmplementeerd, het was een pluspunt om te weten dat eventuele uitbreiding naar wireless geen probleem vormde. Ook de onderlinge connecties tussen verschillende campussen is voor de toekomst een mogelijkheid.

De beveiliging van het mailsysteem moest ook onder het mes. Voordien werkten we met F-Secure als anti-spam- en -virusfilter, maar het aantal spam-berichten dat door de filters kwam was soms duizelingwekkend. We waren eigenlijk op zoek naar een systeem dat de gebruiker de SPAM wel krijgt, maar in een afgeschermde inbox. Er zijn mensen die nu een blacklist gebruiken en bepaalde domeinen whitelisten. De klachten van spam zijn dan ook fel geminderd.”

Installatie en opzet

Het hart van de Fortinet-installatie werd geplaatst nog voor de zomervakantie van 2013. Vervolgens, tegen eind augustus, zijn de scholen geïnstalleerd. “De downtime is zo goed als nihil geweest en dat werd als positief ervaren. Wij moesten vervolgens onze voorkeuren nauwkeurig oplijsten om zo de basisconfiguratie voor te bereiden. Het klaarstomen van de toestellen is professioneel aangepakt door de Engineer van VanRoey.be.” “Kortom: de installatie is vlot verlopen! Het systeem rendeerde dan ook van zodra het gebruikt werd.”

Vervolgens werd er een ‘terugkomdag’ georganiseerd om vragen samen te behandelen. “Zelf hadden we al heel veel bekeken en veranderd door wat met de instellingen te spelen. Alles is redelijk transparant. Maar de Engineers die het product door en door kennen konden ons goed adviseren en ondersteunen voor wat er gevraagd was. Alle zaken die gevraagd werden, werden ook opgelost.”

Een fijne ervaring

“Voor ons was meedenken in het plan erg belangrijk: er werd gedacht over onze fysieke structuur en voor die specifieke opstelling werd een concept uitgestippeld. Een realistisch plan dus. De praktijkervaring van de Engineers en hun inzichten bleek hier al gauw een groot pluspunt.

De praktijkervaring van de engineers en hun inzichten bleek al gauw een groot pluspunt

Alex Jacxsens, IT-coördinator KOV

Onderwijs is erg hands-on. We hadden dus afgesproken dat, na de training, men steeds beroep op ons kon doen bij bijkomende vragen. Na enkele weken beheerden de IT-coördinatoren het volledige systeem.

Kevin Sas, Fortigate Certified Security Professional van VanRoey.be

Op het verfijnen van de opzet naar de scholen toe zijn er intussen weinig veranderingen gebeurd aan de opstelling.
Een goed product is een product waar je niet te veel moet naar omkijken. Onderwijs is ook niet de standaard IT wereld. We hebben niet de luxe om een specialist of team te hebben voor elke specifieke oplossing, er is weinig ruimte voor verdieping.” Sluit Alex af.

VanRoey.be beschikt over specialisten die zich 100% focussen op het onderwijs. Zij willen scholen begeleiden in het ontwikkelen van een visie op ICT in het onderwijs.

Meer informatie hierover vindt u op
www.vanroey.be/onderwijs