Rozenberg S.O. is een secundaire school die lid is van de scholengemeenschap KSOM. De school is gelegen in de kempen, meerbepaald in Mol. De school telt 1535 leerlingen en ruim 200 leerkrachten en personeelsleden. Verder telt de school 14 gebouwen waarvan verschillende losstaand en heeft een oppervlakte van ca. 61500m². De constructie van de gebouwen is zeer verschillend. Zo is een gedeelte opgericht uit een oud kloostergebouw met dikke volle muren, maar zijn er ook nieuwere gebouwen. Verder zijn er ook 2 gebouwen opgericht met containerklassen die hoofdzakelijk uit metaal zijn opgebouwd.

Enkele jaren geleden was op sommige plaatsen reeds een beperkt draadloos internet beschikbaar d.m.v. home-access points. De snelheid en kwaliteit van deze access points was niet zoals gewenst, maar vooral de configuratie en beheer van deze access points was zeer moeilijk en beperkt. Zo was het niet de mogelijkheid om eenzelfde SSID met wachtwoord in te stellen op elk AP gezien deze los van elkaar werkten. Ook was het niet mogelijk om een selectie te maken in de gebruikers gezien er geen koppeling mogelijk was met Active Directory. Iedereen die het wachtwoord van het betreffende SSID kende had toegang. Dit was geen gewenste situatie. Gezien we als doel hadden de hele school van een draadloos netwerk te voorzien, hadden we nood aan een betrouwbare oplossing die eenvoudig en goed beheerbaar is.

Het nieuwe WLAN moest dan ook aan een aantal punten voldoen. Zo moet het mogelijk zijn om verschillende SSID’s te gebruiken voor verschillende VLAN’s en moet een koppeling met active directory mogelijk zijn. Verder hadden we graag een fysieke controller in eigen beheer met een eenvoudige interface. Naar externe gasten/sprekers toe hadden we graag de mogelijkheid om een ticket systeem te integreren om deze personen voor een beperkte duur draadloos internettoegang te bezorgen.
Bij de zoektocht naar het WLAN voor onze school hebben we een vergelijkende studie gedaan die o.a. rekening hield met bovenvermelde punten. De leveranciers die we hierbij bekeken hebben zijn HP, Motorola, Cisco, Lancom, Meraki, D-Link, Xirrus en Ruckus. Onze keuze is uiteindelijk op Ruckus gevallen en dit om verschillende redenen. Ruckus voldeed aan al onze vereisten, maar ook de configuratie van de controller heeft een eenvoudige user interface. De AP’s bevatten allen verschillende dual band antennes. Men biedt een levenslange garantie, wat voor ons betekent dat men zelf gelooft in hun eigen product. Hierbij komt nog dat de schooltarieven zorgen voor een interessante prijs/kwaliteit.

Het WLAN biedt de mogelijkheid aan alle leerlingen en personeelsleden om draadloos te connecteren met het schoolnetwerk door gebruik te maken van een draadloos toestel van de school zelf, maar zorgt ook voor draadloze internettoegang met hun persoonlijke toestellen (Bring your own device ofwel ‘BYOD’).

Leerkrachten maken meer en meer gebruik van internet en multimedia om hun lessen boeiend en krachtig te maken. Door het opkomend gebruik van portables en tablets in de lessen is het WLAN dan ook zeer belangrijk geworden.

Het bereik van de AP’s is zeer goed. Enkel in containerklassen (noodgebouwen opgetrokken uit ijzeren containers), is de straling moeilijk. Ook hebben we enkele keukenklassen waar het wifi signaal storing ondervindt tijdens het gebruik van de microgolf ovens.

De security is gebaseerd op AD groepen/containers. Dit zorgt er voor dat er quasi geen extra instellingen nodig zijn om WLAN toegang te voorzien. Accounts worden voor hun dagelijkse taken reeds in de juiste AD groepen en/of containers geplaatst waardoor men automatisch de juiste WLAN toegang heeft.
Wifi is voorzien in de klaslokalen, maar ook op de speelplaats is op verschillende plaatsen wifi beschikbaar gezien het signaal ook daar ver bereikbaar is. Er zijn momenteel geen outdoor AP’s geplaatst.

Momenteel hebben we in de school 2 Ruckus controllers van het type 3100. Eén als hoofdcontroller en één als backup. Verder hebben we momenteel 71 ZoneFlex 7363 dual radio AP’s verspreid over de hele school. Vermoedelijk komen er nog enkele AP’s bij gezien sommige gebouwen nog in renovatie zijn en deze ook moeten voorzien worden van wifi. Mesh mode is momenteel niet in gebruik, maar is zeker een handige meerwaarde voor een ad hoc uitbreidingen van wifi.

Ruckus is geïmplementeerd in de hele school tijdens een korte periode. Hiervoor hebben we beroep gedaan op VanRoey.be voor installatie en configuratie van switchen en controllers en NetConnect voor het plaatsen van bekabeling en AP’s. Deze samenwerking verliep zeer vlot.

Door de mogelijkheid om verschillende SSID’s te gebruiken en deze te koppelen aan bepaalde VLAN’s is het mogelijk om voor privé toestellen internettoegang te voorzien, en toestellen van de school toe te laten tot het schoolnetwerk. Ook hebben we reeds een gastennetwerk met een aparte SSID. Via het ingebouwde ticketsysteem van Ruckus kunnen we zo wifi toegang bezorgen naar internet.

Tot op heden zijn de gebruikers zeer tevreden over de werking van het draadloos netwerk.

Met alle mobiele toestellen is een stabiele verbinding vandaag de dag van vitaal belang. Wenst u de draadloze dekking in uw bedrijf of instantie te vereenvoudigen én optimaliseren?
Onze specialisten staan u graag te woord:
business@vanroey.be of tel: 014 470 605