De eerste school zonder krijtbord, met alleen maar interactieve touchscreens, overal draadloos internet en oplaadpunten voor laptops en tablets, werd pas nog gehuldigd door Vlaams vice-eersteminister Kris Peeters en KU Leuven Rector Rik Torfs. Om dit technologisch hoogstandje te realiseren, rekende Willy Brion, directeur van het Sint-Claracollege in Arendonk, op de expertise en ervaring van VanRoey.be.

Met meer dan 1.000 leerlingen en 120 leerkrachten onder zijn hoede stond directeur Brion voor een immense uitdaging om zijn dynamische secundaire school met toekomstgerichte visie op poten te stellen. Zijn doel: gedreven jongeren én leerkrachten ondersteunen met moderne technologieën en dit in een open leeromgeving.

Maar hoe bouw je in een digitaal tijdperk een nieuwe school uit?

Dat was de vraag die Dhr. Brion zich openlijk stelde bij onze collega’s. “Van projectiesystemen tot een bliksemsnel bedraad én draadloos netwerk over de ganse campus. Van serverpark tot beveiliging tot zelfs een auditorium met sublieme projectie en bijhorende audio-installatie … De uitdaging was enorm, maar de ervaring en het professionele contact met VanRoey.be bewezen dat we voor de juiste partner gekozen hadden. Men stond ons bij, zowel op pedagogisch als technisch vlak.”

“Na tal van besprekingen en doordachte aanpassingen lag er een duidelijke en transparante offerte op tafel met een gedetailleerde opsplitsing. Voor ons was het een extra troef dat we overeenkwamen om voor een lange periode van 5 jaar opvolging, onderhoud en updates te kiezen. Als ‘school van morgen’ moeten we ook aan de toekomst denken. Ook de geraamde kostprijs van werkuren bleek correct ingeschat, met de afspraak om na realisatie af te rekenen volgens de effectief gewerkte uren.“

In een digitale wereld kan je niet anders dan opteren voor ICT. Daar moet je zwaar op inzetten als school. Elke school komt voor die uitdaging te staan.

Willy Brion, directeur Sint-Claracollege Arendonk

Realisatie

De deadlines waren zeer strak. VanRoey.be heeft de ganse school in twee weken uitgerust met:

Een C-TOUCH-touchscreen in ieder lokaal, uitgerust met de software van i3LearnHub;

Twee parallelle datanetwerken: een bliksemsnel bedraad netwerk van meer dan 35 kilometer en maximaal draadloos bereik over de ganse campus met behulp van Ruckus WiFi AccesPoints. De ganse school is één hotspot: iedereen zoekt en vindt meteen wat hij of zij nodig heeft;

Tal van oplaadpunten voor laptops, tablets en smartphones, verspreid over de ganse campus;

Een volledig datanetwerk van HP met tal van racks, servers, switchen …;

En dat alles wordt beveiligd met state-of-the-art firewalls van Fortinet.

“In samenwerking met VanRoey.be leidden we enkele collega’s op, en deze ‘experten’ gaven hun kennis en knowhow door aan de andere collega’s. We hebben nu 32 polyvalente digitale klaslokalen met intuïtieve digitale borden, een aula waar menig theatergezelschap jaloers op is. Onze nieuwe campus heeft uitstraling én inhoud. Het comfort en de hypermoderne accommodatie geven zowel leerkrachten als leerlingen een beter gevoel en meer goesting om te leren en te werken. Daar mogen we bijzonder fier op zijn.”

Dhr. Brion benadrukt de samenwerking: “Alles is – ondanks de strakke deadline en korte installatieperiode – volledig volgens afspraak gerealiseerd.

De school en alle betrokkenen zijn tevreden over de samenwerking met VanRoey.be. Wij verwachten en rekenen erop dat er bij de opvolging op langere termijn geen onvoorziene aspecten en kosten naar boven zullen komen.

Digitale revolutie

Het onderwijs in Vlaanderen behoort tot de wereldtop en digitaal is de toekomst. Het was belangrijk dat we tijdig mee op de digitale kar sprongen en afstapten van het oude stoffige schoolimago. VanRoey.be is bijzonder trots om het Sint-Claracollege bijgestaan te hebben in deze revolutie.

Lees het GVA Artikel

Ook leraar natuurwetenschappen Koen Cambré is fan van de digitale revolutie: ”Alle info is overal en onmiddellijk beschikbaar en we kunnen nu ook écht interactief lesgeven. Ik hoef ’s ochtends trouwens nooit meer na te denken welke boeken ik in mijn tas moet steken, ze hangen gewoon in de cloud! Ik kan alle leerboeken in elk lokaal op het scherm oproepen.”

Leerlingen werken beter samen, met of zonder computer in onze polyvalente klaslokalen. Het bord afvegen is een vaardigheid die leerlingen enkel zichzelf kunnen aanleren in hun e-book geschiedenis.

Willy Brion, directeur Sint-Claracollege Arendonk