De achilleshiel van onze informatiemaatschappij? Dat zou wel eens de explosie van de hoeveelheid ongestructureerde data kunnen zijn. Gigabytes hebben stilaan afgedaan als de courante meeteenheid. In de audiovisuele sector rekent men vandaag in terabytes, morgen wellicht in petabytes. Hoe pakken we het aan om dat allemaal te bewaren, te beveiligen en – de moeilijkste opdracht van allemaal – opnieuw toegankelijk te maken? Dat was de uitdaging waar Galaxy Studios, een van onze meest innovatieve audiovisuele bedrijven, al geruime tijd mee kampte. De oplossing werd aangereikt door VanRoey.be en HP.

Twee tienerbroers die een opnamestudio beginnen in een lege kippenschuur en dertig jaar later aan de wereldtop van de digitale beeld- en geluidverwerking staan: het verhaal van Galaxy Studios leest als een sprookje. “We zijn klein en analoog begonnen, maar stonden daarna altijd in de frontlijn bij de zoektocht naar nieuwe formaten zoals digitaal en 3D,” vertelt Guy Van Baelen, Managing Director. “We beschouwen Galaxy Studios echt als een laboratorium voor audio en beeld van hoge kwaliteit. Een mooi voorbeeld is Auro-3D, een gloednieuw geluidssysteem dat door ons werd ontwikkeld en een stap verder gaat dan de klassieke surround sound. Onder meer George Lucas heeft al besloten om hiermee aan de slag te gaan voor zijn volgende bioscoopfilm.”

Een van de belangrijkste activiteiten van Galaxy Studios is de postproductie van speelfilms en televisieseries zoals Loft, Frits & Freddy en Hasta la Vista. De originele opnames worden gedigitaliseerd, centraal opgeslagen en vervolgens door verschillende afdelingen bewerkt. De hoeveelheid data die daarmee gepaard gaat, is niets minder dan duizelingwekkend. Guy Van Baelen: “Reken 180-800 MB per seconde film. Een langspeelfilm kan zo oplopen tot 6 TB! Het mag dus niet verbazen dat we voortdurend met een capaciteitsprobleem voor onze data kampten. We werkten met een centrale SAN-oplossing, maar die zat constant tegen zijn opslaglimiet.
Omdat de capaciteit zo krap bemeten was, moesten al die datatransmissies perfect op elkaar aansluiten, anders liep alles in het honderd. Een van onze medewerkers had een dagtaak aan het vrijmaken van plaats, kopiëren van data die decentraal moesten worden bewerkt, enz. Bovendien werd de integriteit van de informatie slecht bewaakt. Dat is nochtans erg belangrijk in ons vak: als er één brokje informatie foutief is, kan een hele film vastlopen.”

Meer dan extra capaciteit

Om hiervoor een duurzame oplossing te zoeken, klopte Galaxy Studio’s aan bij VanRoey.be, het ICT-bedrijf waarmee ze al jaren goede contacten onderhouden. Guy Van Baelen: “VanRoey.be is een bedrijf dat op dezelfde golflengte zit als het gaat om een passie voor technologie en innovatie. We spreken dus echt dezelfde taal.” VanRoey.be focust zich op de kmo, maar heeft als HP Preferred Partner ook toegang tot de meest geavanceerde technologieën. Dat bleek de perfecte combinatie voor dit project. In samenspraak met HP stelde VanRoey.be de HP StoreAll 9000 Storage voor: een NAS-storageoplossing, maar wel een die opgewassen is voor het echt zware werk.

De HP StoreAll 9000 Storage is het antwoord van HP op de steeds grotere nood aan betaalbare opslag van grote hoeveelheden ongestructureerde data. Capaciteit is daarvoor natuurlijk een belangrijke voorwaarde, maar zeker niet de enige. Minstens zo belangrijk is dat die opslagcapaciteit gemakkelijk en zo goed als onbeperkt kan groeien (door HP ‘HyperScale’ genoemd). Daarnaast dient het manuele systeembeheer door IT’ers tot een absoluut minimum beperkt te blijven. Want het blijkt voor bedrijven bijzonder moeilijk om de snelheid van de dataexplosie in te schatten. Met zijn nieuwe storagesysteem beschikt Galaxy Studios vandaag over 216 TB. Maar het ziet ernaar uit dat die binnen afzienbare tijd al niet meer zal volstaan. Gelukkig kan de capaciteit in een handomdraai worden uitgebreid.

Van bijzonder belang voor Galaxy Studios is dat de HP StoreAll 9000 Storage de betrouwbaarheid van de data bewaakt. Daarvoor voert het systeem automatisch en op vaste intervallen consistentiechecks uit. Ten slotte is de HP StoreAll 9000 Storage ook een economische oplossing: het is een all-intechnologie zonder verborgen kosten (zoals extra software die moet worden aangeschaft) en ze maakt gebruik van het automatisch ‘tieren’ van data (het verplaatsen van minder courante data naar tragere en dus goedkopere disks.)

Beste van twee werelden

Het eindresultaat is dat Galaxy Studios vandaag veel soepeler kan omgaan met haar kolossale hoeveelheden data. “Het opslaan en kopiëren van al de informatie gebeurt nu automatisch”, vertelt Guy Van Baelen. “Dat werkt niet alleen sneller, het betekent ook dat de beheerlast van het systeem sterk is gedaald. Dat is gewonnen tijd die we veel beter in het creatieve aspect kunnen investeren.”

De goede samenwerking met VanRoey.be bleek een sleutelfactor voor het welslagen van dit project. Guy Van Baelen: “Als kmo is het belangrijk om een ICT-partner te hebben die lokaal aanspreekbaar is. Maar door de sector waarin we actief zijn, hebben we ook toegang nodig tot de beste technologieën. VanRoey.be geeft ons het beste van deze werelden. Regelmatig komt er een van hun medewerkers langs aan wie we vragen kunnen stellen of kleine problemen melden. Maar als er zich grotere storingen voordoen of wanneer er gespecialiseerd advies nodig is, kunnen ze ook onmiddellijk escaleren naar de hoogste niveaus van een wereldspeler als HP. Dat geeft ons het geruste gevoel dat ons toelaat om volop in te zetten op onze corebusiness.”

Heeft ook uw bedrijf nood aan schaalbare “Big Data” die probleemloos meegroeit?

Contacteer dan onze Accountmanagers
Tel: 014 470 605
Mail: business@vanroey.be