Op 20 maart vond in het wondermooie Havenhuis van Zaha Hadid het event ‘Will Blockchain Work For You?‘ plaats.
Wij hoorden vier boeiende believers aan het woord:

Sam Wouters
Duval Union Consulting

Nico Wauters
T-Mining

Eric Robbeets
Logiqstar

Volgende 9 positieve inzichten
nemen wij alvast mee:

1. Blockchain ≠ Bitcoin

Iedere sessie over blockchaintechnologie start met een uiteenzetting over de Bitcoin. Net zoals bij iedere andere blockchaintoepassing gaat cryptocurrency digitaal eigenaarschap overdragen zonder middelman. Het gebruikt Blockchain om bij te houden wie eigenaar is en registreert iedere transactie in een digitaal en veilig grootboek. Velen zijn argwanend omdat het hierbij om geld gaat. Maar wat als we hierdoor veiliger, sneller en efficiënter informatie kunnen uitwisselen? Zou het dan ook nog zo gevoelig liggen? Onze sprekers denken alvast van niet.

2. Blockchain is complex, maar is dat erg?

Blockchain is moeilijk. Wil je echt weten hoe het werkt, dan heb je al snel enkele maanden nodig. Er is de code (het programmeerstuk), de cryptography en er zijn de netwerken. Het economische aspect speelt een belangrijke rol: waarom gaan we investeren in Blockchain? Wat is het mechanisme erachter? En er is de governance: wie gaat het beheren, hoe gaan we het updaten als niemand er de baas van is?

Maar is dat erg? Weet jij hoe het internet juist werkt? En houd je dat tegen om het elke dag te gebruiken? De believers tijdens het event zijn ervan overtuigd dat Blockchain een infrastructuur wordt die we allemaal gaan gebruiken, zonder dat we weten hoe het juist werkt.

VanRoey.be | Blockchain Event

3. Blockchain gaat traag, gelukkig maar!

Blockchain is een uitermate jonge technologie. Het werd in 2008 gelanceerd door de onbekende Satoshi Nakamoto. Het is open source, wat betekent dat de code voor iedereen beschikbaar is om verder te ontwikkelen en uit te breiden. Maar als de technologie zo beloftevol is, waarom gebruiken we ze dan nog niet massaal?

 • De technologie is nog volop in ontwikkeling. Omdat het open source is, houden mensen zich er in hun vrije tijd mee bezig. Ze worden door niemand betaald;
 • De ontwikkelaars moeten afstemmen met andere ontwikkelaars over de hele wereld. Ze spreken andere talen en hebben andere achtergronden. Niet te vergelijken met een reguliere start-up;
 • Het is nieuw, het is moeilijk én het gaat over geld. Niet over informatie. Meeste bedrijven willen er pas geld in steken wanneer ze zeker zijn dat het werkt. Denk maar aan het internet in de jaren 90.

Het voordeel van deze trage groeicurve is dat je als onderneming meer tijd hebt om bij te benen en bij te blijven. Niet te vergelijken met een andere ontwikkeling zoals Artificial Intelligence bijvoorbeeld. Daar gaat het razendsnel.

VanRoey.be | Logiqstar Bitcoin

4. Blockchain is een slechte databank, maar het is wel de waarheid

Blockchain gaat over de overdracht van gegevens, van waarde, zonder tussenpersoon of tussenpartij. Hoe gevoeliger de data, hoe gevoeliger de overdracht. Een afbeelding via mail versturen is niet zo erg. Je verstuurt eigenlijk een kopie van een afbeelding. Gaan we een film of creatief werk verspreiden, dan ligt het meteen wat gevoeliger, laat staan dat we het over geld hebben.

Blockchain gaat niet over de inhoud, maar over ‘de waarheid’. Blockchain wordt ook wel eens de ‘Single Shared Source of Truth’ genoemd. Met Blockchain ga je de eigendom vastleggen tussen partijen op het moment dat daar geen discussie over is. Dit ligt vast tot het einde der tijden en kan niet veranderd worden. Reden? Blockchain staat voor een lus van blokjes met informatie. Het is ooit gestart met 1 blokje en ondertussen worden hier continu nieuwe blokjes aan toegevoegd. In het allerlaatste blokje zitten nog sporen van het eerste blokje.
Bij het afsluiten van een nieuw blok wordt er een hash gecreëerd, een soort ‘vingerafdruk’. En dit kan je nooit meer terugdraaien. Volgens onze sprekers is dit ook dé reden dat Blockchain niet interessant is voor criminelen.

In tegenstelling tot encryptie is ‘hashen’ een eenrichtingsverhaal. En dus onomkeerbaar. Je kan de inhoud niet achterhalen, je kan alleen maar zien of er iets veranderd is. Ideaal richting het naleven van GDPR: je houdt geen persoonlijke data bij, maar verwijzingen (hashes).

VanRoey.be |Logiqstar GDPR

5. Blockchain is een weefsel van vertrouwen tussen bedrijven, ook concurrenten

We spreken beter van blockchains in plaats van blockchain. Er zijn namelijk zowel publieke (permissionless) en private (permissioned) blockchains. Naast de open platformen zoals Bitcoin en Ethereum heb je private blockchains, die gebruik maken van distributed ledger-technologie. Omdat niet iedereen zomaar toegang heeft, is vooral deze technologie interessant voor bedrijven. Maar Blockchain is pas efficiënt als bedrijven (dus ook concurrenten) onderdeel zijn van één groot ecosysteem. Een systeem waarbij processen, protocollen en standaarden op elkaar zijn afgestemd en transparant met elkaar gedeeld worden. Het draait daarom niet alleen om de technologie, maar ook om het vertrouwen in elkaar. Zie ook het voorbeeld uit de Antwerpse Haven hieronder.

KBC verwoordt het met een leuke quote:
“We believe Blockchain will be the fabric of trust in the business world of tomorrow”.

VanRoey.be | Blockchain Event
VanRoey.be | Blockchain Event Logiqstar

6. De media houden ons dom

Helaas geven media weinig bruikbare informatie.
We horen bijna uitsluitend negatieve berichtgevingen:

 • “Het is een bubbel die gaat barsten”
 • “Cryptocurrency is een munt voor criminelen”
 • “Bitcoin wordt gebruikt voor het witwassen van geld”
 • “Blockchain werkt energieverslindend”
VanRoey.be | Blockchain
Reden?
Zij die disruptie ondergaan, doen er alles aan om het te laten stoppen. Vergelijk het met het ontstaan van het internet. In de beginjaren werd deze nieuwe manier van communiceren ook als ongeloofwaardig bestempeld. Wat is er hier gebeurd?

 • Begin jaren 90: “het internet is ongeloofwaardig: iedereen kan er ongecontroleerd informatie plaatsen”
 • 10 à 15 jaar later: het internet is mainstream geworden
 • Nog eens 10 jaar later: zelfs je oma gebruikt internet, e-mail en social media.Onze gastsprekers zijn er van overtuigd dat Blockchain hetzelfde type parcours zal afleggen.

7. Betalen we binnenkort Netflix via Blockchain? Smart Contracts

Ook streamingdiensten zoals Netflix en Spotify zijn enorm geïnteresseerd in Blockchain. Het overdragen van digitale eigendom door middel van Smart Contracts kan een vervanger kunnen zijn voor de huidige maandelijkse abonnementen. Facturatie gebeurt dan op basis van wat en hoelang we kijken, in plaats van wat we zouden kunnen kijken. Bijvoorbeeld: € 0,00001 per gekeken seconde. Hetzelfde is in te beelden bij het parkeren. In plaats van te betalen voor de tijd die we zouden kunnen geparkeerd staan, betalen we enkel de effectieve tijd. En dit volledig geautomatiseerd.

Het kan ook een workflow zijn. Denk aan verzekeringen. Je sluit bijvoorbeeld een contract af waarbij je een vergoeding krijgt wanneer je vliegtuig vertraging heeft. Wanneer je vliegtuig vervolgens effectief vertraging heeft, dan wordt dit een ‘event’ – geautomatiseerd geregistreerd op basis van databanken – en krijg je het afgesproken bedrag automatisch op je rekening, zonder menselijke tussenkomst. Dit zou ook voor glasbreuk kunnen: wanneer een sensor glasbreuk registreert, krijg je bericht dat je naar bijvoorbeeld Carglass mag.

8. Het komt er toch, kijk maar naar de Antwerpse Haven

Na de algemene Introductie door Sam en de visie van KBC door Koen, was het de beurt aan Nico Wauters (T-Mining) en Eric Robbeets (Logiqstar). Zij brachten een praktijkvoorbeeld van een blockchaintoepassing die in loop van dit jaar uitgerold zal worden in de Antwerpse haven. Samen hebben ze een Smart Contract platform gecreëerd om het aantal contactpunten – op dit moment zijn er dit gemiddeld 30 – gedurende de hele cyclus te verminderen. Wat een aanzienlijke verlaging van de kost betekent.

Naast kostreductie zorgt Blockchain hierbij ook voor een betere beveiliging van de containers. In plaats van de klassieke pincode krijgt een vrachtwagenchauffeur een unieke token op zijn smartphone om toegang te krijgen tot de container. Deze token wordt pas gegenereerd wanneer de chauffeur aangeeft dat hij bij de desbetreffende container toegekomen is. In tegenstelling tot de huidige werking, zal niemand anders binnen de hele cyclus toegang hebben tot deze container.

Wil je meer weten over de oplossing van T-Mining & Logiqstar?
Bekijk dan hun uitgebreide blogpost:

Lees de blog
VanRoey.be | Blockchain Event

9. Samenvattend: 6 kernelementen van Blockchain

Uit de complexiteit van Blockchain onthouden we 6 kernelementen:

 1. Transparantie
 2. Ownership
 3. Traceability
 4. Distributed
 5. Trust
 6. Smart Contracts