Ik had een heftig weekend voor de boeg. Het eerste full scale Azure event dat ik bijwoon en al meteen ééntje van formaat: Cloudbrew. Georganiseerd door vrijwilligers die zich inzetten voor de Azure community op de prachtige locatie van Brouwerij Lamot.

De bedoeling van het event is om mensen te inspireren met:

  • best practices;
  • voorbeelden van nieuwe features die uitkomen;
  • het community leven te doen bruisen.

Als je binnenkomt zie je meteen wat ze bedoelen met kleinschalig event, ze willen het graag gezellig houden zodat iedereen zich welkom voelt. In die opzet zijn ze zeker geslaagd.

Stijn DockxStijn Dockx

Licentie & Software Asset Management Consultant

 +3214470654
stijn.dockx@vanroey.be

Dag 1: Extreme Serverless Azure en de toekomst van het wachtwoord

Mijn eerste sessie was er meteen eentje van formaat door niemand minder dan de Duitse Christian Weyer, Managing Director bij Thinktecture AG.

Hij had het over “Extreme Serverless Azure”. Wat begon als iets abstract, werd helemaal duidelijk door zijn voorbeelden en praktische tips.

In de nabije toekomst zal serverless computing de volgende grote stap worden voor ontwikkelaars. Steeds meer wordt gebruik gemaakt van PaaS (Platform as as Service) diensten om applicaties online te zetten en dienstverlening aan te kunnen bieden. Dit gebeurt zonder dat ze zelf servers moeten opzetten en configureren. De aanbieder van het platform (Microsoft in Azure) neemt dit voor haar rekening.

Één concreet voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Azure Storage. Je activeert de opslag in je Azure portaal en je kan meteen gebruik maken van de dienst zonder dat je een Windows Server moet installeren en zonder dat je in de toekomst nog updates moet installeren. Je vertrouwt hiervoor volledig op de aanbieder van de storage.

De laatste sessie van de dag was die van Emil Wasilewski. Hij had het over de toekomst van het wachtwoord en hoe dit stilaan tot het verleden behoort voor het beheer van je omgeving.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit in orde te krijgen. Bijvoorbeeld door gebruik van Microsoft Authenticator en Azure Active Directory met de features Azure AD identity governance in combinatie met Azure Key Vault. Dit besloot de eerste dag in het prachtige Mechelen.

Dag 2: Brede inzet van Azure

De tweede dag was de drukste dag. Twee parallelle sessies de hele dag door om het diverse publiek van developers en IT professionals of -architecten hun gading te geven.
Gewapend met mijn Microsoft Azure waterfles en mijn notebook onder de hand was ik klaar om de rijk gevulde dag in te duiken.

Mijn agenda zag er als volgt uit:

  • Top 18 Azure security fails and how to avoid them door Karl Ots
  • Intelligent cloud to Intelligent Edge: IoT door Katrien De Graeve
  • RDS moving forward: Welcome Azure Virtual Desktop
  • Build (and maintain) your azure infrastructure like a Pro door Aleksandar Nikolic

De eerste sessie over de security fails geeft meteen weer hoe goed je de structuur over je omgeving dient te bewaken. Security moet top of mind zijn, hier zijn we intussen al jaren actief in. En in een cloudomgeving verschuift dit van fysieke bescherming naar logische bescherming, voornamelijk op het gebied van setup van je omgeving. Je kan maar beter beroep doen op professionals die goed weten waar ze mee bezig zijn.

Van de tweede sessie over IoT (Internet of Things) wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Het betreft een breed onderwerp maar uiteindelijk bleek dit een echte eyeopener. Het was meteen ook de enige sessie die gegeven werd door een vrouw.

Ik had al veel gehoord over “the intelligent edge” met IoT maar nu zag ik met mijn eigen ogen hoe dit voor bedrijven een wereld van verschil maakt. Denk aan slimme sensoren die de temperatuur regelen en al hun data uploaden naar de cloud zonder echt afhankelijk te zijn van deze connectie. Je krijgt een schat aan informatie die je op je beurt kan verwerken. Denk nu bijvoorbeeld aan koeien die gewogen worden wanneer ze melk gaan geven om zo ziektes en productie op te volgen. Of koffie machines die doorgeven hoe vaak ze gereinigd worden om de kwaliteit te waarborgen.

Naar de sessie van “de toekomst van RDS” keek ik het meest uit. Hoe Microsoft het oude terminal server aanpakt in een nieuw model is bijzonder vernieuwend en flexibel: volledig gefocust op de gebruikerservaring waarbij deze een naadloze ervaring op Windows 10 krijgt, geoptimaliseerd voor gebruik met Office 365. Dat terwijl het achterliggende management dusdanig vereenvoudigd is zodat de IT afdeling niet opgezadeld wordt met extra werk.

Momenteel draait het enkel als beperkte preview/bèta in het oosten van de VS. Dit zorgt dus nog voor behoorlijke latency. Bij de public preview zouden deze problemen opgelost moeten zijn en zal het meteen zijn meerwaarde bewijzen.

Tot slot

Er zijn een pak leuke aankondigingen geweest op Microsoft Ignite begin deze maand. Het was enorm aangenaam om veel van deze zaken nu effectief werkend te zien in combinatie met tips en tricks over het opzetten en onderhouden van je omgeving, wat betreft security dan.

Ik kijk alvast uit naar het volgende event om opnieuw te ervaren hoezeer dit prachtige platform en de community groeit… en blijft groeien.