We worden in het nieuws steeds vaker geconfronteerd met ransomware en cryptolockers. Zo worden regelmatig nieuwe cryptolockers ontdekt die bedrijven dwingen om zaken te doen met criminelen of afscheid te nemen van hun kostbare bestanden.

Getroffen door Cryptolocker?

Wij helpen u graag verder om uw versleutelde bestanden te herstellen en cryptolocker te verwijderen.

Help, ik ben getroffen!

Tijdens kantooruren word je snel door de juiste persoon gecontacteerd en kunnen we stappen ondernemen. Beschrijf zorgvuldig het probleem/de cryptolocker waarmee je geconfronteerd wordt.

Gedetailleerde situatieomschrijving

Ransomware en cryptolockers zijn niet langer ongekend bij het grote publiek. Het regent berichten over cyberaanvallen in het nieuws. Nochtans kan u een aanval van malware zoals het LockerGoga-virus, Anatova, Doublelocker, Petya, WannaCry, SamSam… voorkomen met een ecosysteem dat u beschermt. Door Office 365 te combineren met enkele security oplossingen zoals Fortinet, Symantec End Point Protection of Microsoft EMS, kan u schade voorkomen.

Wat is ransomware en hoe gaat het tewerk?

Ransomware is een vorm van malware die vaak u bestanden encrypteren zodat u er niet langer aan kan. Het verspreidt zich zoals de meeste andere virussen: via e-mails en corrupte downloads. Eenmaal binnen, baant de ransomware zich een weg doorheen uw bestanden waarbij deze geëncrypteerd worden. Zodra de ransomware zijn werk heeft gedaan, krijgt u de melding dat u toestel geblokkeerd is en deze pas na betaling weer wordt vrijgegeven.

Het kan in een aantal verschillende vormen voorkomen, namelijk:

  • Een ransomware die u volledige systeem vergrendeld;
  • Een ransomware die u bestanden encrypteert;
  • Een ransomware die beide vormen combineert.

Ook cryptolockers komen vaak binnen via mails – die u behandelt omdat het onschuldig uitzien – of websites die geen argwaan opwekken. Meestal wordt dit tegengehouden door uw antivirus, maar de complexe malware van vandaag kan deze eerste beveiligingslaag soms onzeilen. Dit komt doordat virussen en malware steeds vaker zelflerend en adaptief zijn. De malware weet zich te vermommen als een onschadelijk bestand.

Enkele recente ransomwares die op basis van cryptomunten een betaling vereisten, ook wel cryptolockers genoemd, waren Anatova, WannaCry, DoubleLocker en Petya. Recent is er in Nederland een andere cryptolocker ontdekt, genaamd SamSam. Het heeft bij een aantal bedrijven toegeslagen en dwingt hen om zich vrij te kopen via bitcoins. Opgelet: SamSam verschilt van de eerder genoemde cryptolockers, het gaat veel genuanceerder tewerk. Deze cryptolocker verkent eerst langzaam het hele systeem en gaat vervolgens op zoek naar mogelijke back-ups. Eenmaal een back-up gevonden, dan verwijdert of corrupteert SamSam de back-ups. Hierdoor is het zeer moeilijk om het systeem te herstellen.

Hoe kan u ransomware voorkomen?

Als u ransomware wil voorkomen, is het belangrijk een goede cybersecurity strategie te ontwikkelen. Bestrijd virussen en andere malware vanuit verschillende hoeken om van een maximale bescherming te genieten. De aanvallen worden steeds complexer. Dit vereist een gelaagde cybersecurity strategie, met verschillende oplossingen, die ervoor zorgt dat malware u niet meer kan raken. Als coach introduceren we graag onze voornaamste oplossingen, die u strategisch kan inzetten. Wil u meer weten over hoe u zich kan beveiligen tegen gevaarlijke malware? Ontdek er alles over in ‘Tackel Cryptolocker’ via onderstaande button.

Tackel CryptolockerTackel Cryptolocker   Voorkom harvestingVoorkom harvesting

thumb-magnify-glass

VanRoey.be kan u van begin tot einde bijstaan bij elk securityproject, vanuit een helikopterview op uw ICT- omgeving en met aandacht voor mensen.

thumb-medal

Wij zijn hoogst gecertifieerd
voor topmerken
als Fortinet, Hewlett Packard Enterprise,
Symantec, smspasscode,
VEEAM, Citrix …

thumb-pin

Wij zien de grote lijnen, maar staan tegelijkertijd met beide voeten op de grond. Met een zeer goede bereikbaarheid.

thumb-document

Transparantie. Wanneer u met ons in zee gaat, weet u waar u aan begint en wat u dit gaat kosten.

thumb-thumb-sup

Wij zijn fier op tevreden klanten als Smals, Soudal, Mensura, Würth, Voka, Fluxys, Bobbejaanland, Van Lanschot Bankiers, Renotec, Immoweb en tal van ziekhuizen en scholengroepen.

VanRoey.be Fortinet Platinum Partner HPE Hewlett Packard Enterprise logo vector svg for VanRoey.be symantec-Gold-Partner censornet_smspasscode_vector VeeamProPartnergold1