MVOVanRoey Vision

Hoe ontspannen tijdens je vakantie en effectief afkicken van je werk?

By 17 Juli 2013 No Comments

De laatste week voor de vakantie lopen vele mensen op de tippen van hun tenen. Ze hebben er vaak al taken bij gekregen van collega’s die reeds in verlof zijn en zitten met willen hun eigen takenpakket zo goed mogelijk afgewerkt krijgen… Pré –congé-stress! En waarom eigenlijk?

Om tijdens het jaarlijks verlof twee tot drie weken te “ontspannen” en daarna terug te komen om de opgelopen achterstand in de halen en na de eerste dag alweer helemaal in de dagelijkse flow te zitten. Apart fenomeen niet?

Hierbij enkele algemene tips voor een rustige vakantie:

  1. Informeer je klanten en nabije collega’s en zet je vakantie in je outlook, zodat je collega’s dit duidelijk zien.
  2. Zet duidelijke richtlijnen in je out of office. Stuur je mail door naar iemand anders die hem opvolgt of geef aan wie men tijdens je afwezigheid kan bellen/mailen voor dringende zaken. Geef –bij niet forwarden van je mail- duidelijk aan wanneer je de mail zal beantwoorden.
  3. Spreek op je voicemail van je GSM in dat je met vakantie bent en beslis of je het toelaat boodschappen in te spreken of niet. Indien je dit toelaat, geef dan aan wanneer je je voicemail berichten beluistert.
  4. Maak een planning op met een to do lijst die je moet afwerken voor je vertrekt. Check deze af voor je vertrek. Als je toch nog dingen moet afwerken tijdens je vakantie, plan ook dit in op vaste momenten zodat je je reisgenoten zo weinig mogelijk stoort.
  5. Organiseer vóór je vertrek een overdrachtsmeeting met een medewerker die taken van je overneemt tijdens je afwezigheid. Plan deze ook terug in na je vakantie. Dit laat je vaak toe de helft van je mails te deleten.

De laatste jaren is er een nieuwe factor die het stressniveau in onze vakantie mee bepaalt, nl. alle tools zoals de laptop, tablet en smartphone….Een zegen, echter op vakantie wordt die zegen vaak een vloek……

De derde dag van je vakantie in la douce France. Die massage was zo ontspannend en je neemt de eerste slok van dat heerlijk vroeg aperitief wanneer plots je broekzak trilt. Een mail van één van je collega’s ivm een klacht bij een grote klant. Je collega heeft je voor de opvolging nadien in “cc” gezet… Het effect van de massage in ineens weg en je gedachten zitten in een seconde terug “on the job”.

We leven in een snelle wereld waar nieuws constant binnen stroomt en velen een ADHD-achtig gedrag vertonen door overal bereikbaar te willen zijn en op alles onmiddellijk te willen reageren. Prachtig dat de moderne IT-ontwikkelingen het mogelijk maken dat het werk altijd en overal kan doorgaan en super dat je collega’s je op de hoogte willen houden… Vraag is wel hoe we hier zelf mee omgaan…..

Vaak vervloeken we op zo’n moment onze smartphone, echter de technologie is er en zal er blijven. In de toekomst zullen de mogelijkheden op dit gebied nog toenemen. Vraag is hoe wij er als gebruiker mee omgaan.
En vooral hoe we er op vakantie mee omgaan zodat ’t een lust blijft ipv een last.  Denk goed na over de tools die je meeneemt op vakantie. Welke voordelen wil je en wat ben je bereid om toe te geven?  ‘t Ideale is om “jobwise” niets mee te nemen en volledig afstand te doen van je werk, echter soms is dit niet mogelijk.  Onderstaande punten kunnen een leidraad zijn….

  1. Laat je smartphone thuis. Zo kan hij niet gestolen worden en kom je niet in de verleiding om  je mails te checken. Neem in plaats daarvan een oud GSM toestel mee waarop je enkel kan bellen en smsen. Besef dan ook dat je alle andere leuke apps niet kan gebruiken.
  2. Als je je smartphone toch mee neemt, haal dan op één vast moment in de dag je mails handmatig op of laat je smartphone in ’t hotel in de kluis liggen.
  3. Neem je wachtwoorden op een veilige manier mee.
  4. Denk aan je opladers voor smartphone, tablet of laptop en kijk ook of je een adapter nodig hebt voor een andere netspanning.
  5. Informeer je vooraf bij je operator naar tarieven voor international bellen en roaming zodat je de maand na je vakantie geen torenhoge rekening in je bus vindt. Als je jouw laptop meeneemt en internet hebt is skype vaak de oplossing. Anders kan je steeds een internet café opzoeken.

Onthou vooral dat je op vakantie gaat om te relaxen en uit te rusten. Je kan je niet opladen als je continue met je werk bezig bent. Draai tijdens je vakantie de knop om en geniet! Denk ook aan je partner, kinderen of andere reisgenoten. Deze zijn ook met vakantie.  Maak met hen vooraf duidelijke afspraken en hou je hieraan.

Besef vooral dat je zelf altijd de keuze hebt om te bepalen wat je doet. Maak ze bewust!

Heb je nog tips voor een heerlijk ontspannen verlof in deze hectisch tijden, laat ze dan hier achter.

Leave a Reply