Geen onderdeel van een categorie

Is “Cloud” de nieuwe regel?

By 14 Maart 2013 No Comments

Iedereen denkt na over “Cloud Computing” deze dagen, en daar zijn goede redenen voor. De “Cloud” betekent een revolutie in hoe rekenkracht van computers opgewekt en verbruikt wordt.

Cloud02 

Hoe werkt het?

In plaats van een eigen server te kopen en deze in het bedrijf te plaatsen, huren bedrijven enkel dat wat ze nodig hebben (software, capaciteit, opslag, back-up, ..) van externe partijen. Deze laatsten zijn verantwoordelijk voor alles, inclusief het beheer van de toestellen die in het datacenter staan, plus alle onderhoud en interventies die nodig zijn om alles 24×7 in de lucht te houden.

Cloud Computing geeft u belangrijke voordelen

Bijvoorbeeld: het helpt groepen en bedrijven om samen te werken. Hoe kan een klant, die actief is in consultancy, ervoor zorgen dat kennis onderling gedeeld wordt tussen werknemers die op verschillende plaatsen werken, en dat verschillende personen (intern en extern) tijdelijk kunnen samenwerken op een bepaald project, zonder dat er tevéél of niet-relevante informatie beschikbaar komt?

Met de “Cloud” manier van werken heeft u toegang tot verschillende programma’s en diensten zonder dat u deze eerst moet aankopen. Het is een huurmodel, en zorgt voor een daling in investering en IT-onderhoudskosten.

Cloud01 Een ander voorbeeld is de flexibiliteit in groei of afname van aantal gebruikers en programma’s. U betaalt enkel voor wat u op dat ogenblik gebruikt. Mobiliteit en snelheid ook. U kunt uw applicaties overal gebruiken, onderweg of bij klanten. De gegevens die u daar noteert worden onmiddellijk uitgewisseld met de “Cloud” en deze zijn direct beschikbaar voor verdere verwerking. Ik denk hierbij aan een recente realisatie voor een producent in voedingsproducten die meer dan 60 medewerkers op de baan heeft die de voorraad en bestellingen in diverse supermarkten noteren.

Tenslotte kunt u creatief omgaan met Cloud Computing en de voordelen hiervan gebruiken als aanvulling op uw eigen IT-infrastructuur, die elke KMO op dit moment ongetwijfeld al heeft. De Cloud biedt u de mogelijkheid om uw bedrijf voor te bereiden op een “ramp”. Wat als u data kwijt bent? Wat als uw serverlokaal door water of brand onbruikbaar is geworden? Met andere woorden: het Cloudmodel zorgt ervoor dat u een “Disaster Recovery Scenario” kunt uitwerken, zelfs al heeft u maar één vestiging en locatie. Het datacenter wordt uw 2e locatie. Elke dag worden uw gegevens naar het datacenter gesynchroniseerd, en kunnen uw gebruikers na korte tijd terug werken met uw IT-programma’s die dan in het datacenter draaien.

Belangrijk hierbij is te realiseren dat IT een belangrijke factor geworden is in de dagelijkse bedrijfsvoering. De periode dat u zonder IT kunt overleven is bijzonder kort deze dagen. Onze raad om ervoor te zorgen dat u een uitweg heeft in geval dat er een IT-ramp toeslaat in uw bedrijf.

Uiteraard zorgen wij ervoor dat integratie tussen cloud, datacenter en uw eigen IT-systemen gerealiseerd wordt. Dat uw gegevens veilig opgeslagen worden in ons datacenter, en dat uw gegevens enkel voor u toegankelijk zijn en niet voor andere Cloud-gebruikers.

Laat ons eerlijk zijn, we willen toch allemaal efficiënt kunnen werken. Eender waar we zijn, eender wanneer, en onafhankelijk van het toestel dat we op dat moment willen gebruiken (tablet, smartphone, of laptop).

Lang geleden had iedereen zijn eigen waterpomp, generator en televisieantenne. De tijd dat alle bedrijven hun eigen IT-infrastructuur bezitten, is stilaan voorbij. Cloud Computing en datacenters zijn de sleutel voor de toekomst.

Leave a Reply