Overlay | VanRoey.be
Indupol logo | VanRoey.be

Indupol optimaliseert productieproces dankzij IoT-oplossing van VanRoey.be

Met behulp van IoT en Dynamics 365 Business Central zal Indupol het productieproces minder foutgevoelig maken en opvolgen met RFID en NFC. Alle data zal ook eenvoudig doorheen de firma kunnen vloeien.
Indupol logo | VanRoey.be

Looptijden: een uitdaging in het productieproces

De verschillende polyester componenten worden bij Indupol in mallen gevormd en gekleurd. Daarna voorziet een robot ze van gaten en uitsparingen en worden o.a. kabelbomen gemonteerd. Deze onderdelen liggen gestockeerd in een magazijn, vooraleer ze hun weg naar de klant aanvangen.

Om de kwaliteit te borgen en het productieproces performant te houden, worden allerlei gegevens van de componenten bewaard. Daarvoor scannen de operatoren de werkbonnen, die aan alle componenten bevestigd zijn. Dit gebeurt aan strategisch geplaatste scanterminals.

Door de uitgestrektheid van de productieruimte gaat er echter veel tijd verloren in de verplaatsingen die de operatoren moeten maken naar de scanterminals, i.e. de looptijden. Om sneller te werken, nemen de operatoren vaak meerdere werkbonnen tegelijk mee naar de terminal. Uiteraard introduceert dat wel eens fouten. Bovendien geraakt op die manier de data vervuild. De scantijden en -sequenties kloppen immers niet meer. De traceerbaarheid van de unieke componenten gaat zo verloren.

Geen looptijden meer dankzij mobiele app

VanRoey.be ontwikkelde een mobiele app die vandaag in testfase zit. Hierdoor moeten operators zich niet meer naar de scanterminals verplaatsen om werkbonnen te scannen. Dat kan met de app voortaan rechtstreeks gebeuren aan de productielijn. De grote winst zit in de volledige eliminatie van de looptijden. Daardoor kan de productielijn sneller draaien, zonder de operatoren extra te belasten.

Daarnaast zal het scannen met de app ook op een veel directere manier gebeuren. Dat betekent dat de scantijd -wanneer een bepaalde component in een bepaalde processtap verwerkt wordt- accurater zal zijn. Ook de volgorde van de verschillende componenten zal daardoor steeds correct zijn. Op het vlak van scantijd en -sequentie, werden door het samen nemen van werkbonnen en de verplaatsing naar de scanterminals vroeger veel fouten geïntroduceerd. Daar zal deze technologie dus verandering in brengen.

RFID en NFC technologie

De oude werkbonnen worden vervangen door RFID tags. Zowel de componenten als de mallen krijgen unieke RFID tags. Dat voorkomt het verdwijnen en beschadigen van werkbonnen.

Dankzij de Near Field Communication (NFC) technologie waar voor gekozen werd, weet de operator voortaan perfect welke component hij scant. Hij moet er immers dichtbij komen. Het verkeerd scannen van componenten is een veel voorkomende uitdaging in productieomgevingen en magazijnen waar veel componenten dicht bij elkaar passeren.

NFC laat ook toe om erg mobiel te werken met eenvoudige toestellen, zoals smartphones. Dat in tegenstelling tot de klassieke RFID scan-poortjes, waarbij een component gescand wordt als die door een poortje passeert. Voor de implementatie van de IoT oplossing voor Indupol, is er dus geen invasieve installatie van dure en onderhoudsintensieve hardware nodig.

Microsoft Dynamics 365 Business Central

Microsoft Dynamics 365 LogoMet de implementatie van Microsoft Dynamics 365 Business Central, zet Indupol nog een belangrijke stap naar een meer geïntegreerde werking. Het zelf geschreven ERP pakket Induplan, dat al vele jaren dienst deed, was aan vernieuwing toe. Omdat de oorspronkelijke ontwikkelaars de pensioengerechtigde leeftijd hadden bereikt, was er geen goede ondersteuning meer voor. Induplan had ook beperkingen, vooral richting integratie met o.a. het boekhoudkundige systeem.

Microsoft Gold Partner | VanRoey.beBij de configuratie van Business Central worden enkele processen uit Induplan overgenomen en verbeterd. De grote winst schuilt in de verdere integratie van de bedrijfssystemen. Waar Induplan vroeger enkel in de productie gebruikt werd, biedt Business Central binnenkort een ERP dat binnen alle afdelingen de centrale tool wordt. Het nieuwe mobiele IoT systeem wordt dus gekoppeld aan Business Central. Die koppeling is trouwens mogelijk met eender welk ERP systeem. Het spreekt voor zich dat de integratie van productiedata met boekhoudkundige data zeer interessante analyses oplevert. Die nieuwe inzichten kunnen leiden tot een verdere optimalisatie van processen.

Een mobiele IoT oplossing met veel potentieel

De mobiele IoT oplossing voor Indupol die vandaag nog in testfase zit zal dus concrete voordelen opleveren die zich vertalen in aanzienlijke besparingen van tijd en kosten: de looptijden van de operators zullen worden geëlimineerd en de scantijden en -sequenties zullen correcter verlopen. De uitrol van Microsoft Dynamics 365 Business Central zorgt binnenkort voor een integratie over alle afdelingen heen. De productiedata kan daardoor beter benut worden.

Deze verregaande integratie en automatisatie van datacaptatie biedt trouwens nog veel meer mogelijkheden. Aangezien de geproduceerde componenten voortaan een RFID tag bevatten, kunnen ze ook bij de klant nog gemonitord worden. Dit kan bijvoorbeeld zinvol zijn in de opvolging van schadegevallen. Eventuele productiefouten die pas bij de klant opgemerkt worden, kunnen dan alsnog terug gevoerd worden naar de unieke mal waar die component op geproduceerd werd.

Dankzij deze mobiele IoT oplossing zal Indupol niet enkel het productieproces optimaliseren. Ze zullen ook nieuwe inzichten verwerven waar verder mee gewerkt kan worden. De operators ervaren bovendien minder stress omdat ze weten dat ze dankzij dit systeem minder fouten maken. Uiteindelijk plukken ook de klanten van Indupol de vruchten.

Over Indupol

Indupol is de Benelux-marktleider in de productie van polyester carrosserieonderdelen voor Automotive, Railway & Agriculture voertuigen. Daarnaast zijn ze in de bouwsector bekend om hun polyester gevelpanelen. Een gekende klant in de regio is o.a. DAF Trucks, aan wie Indupol volledig afgewerkte en geassembleerde producten in elke kleur en elke vorm levert.

In het hoofdkantoor in Arendonk zijn verschillende productieafdelingen gevestigd. Je vindt er ook de administratie, R&D en kwaliteitscontrole. Er is nog een volledige productie-eenheid in Slowakije.

“De mobiele IoT oplossing voor Indupol zal dus meteen concrete voordelen opleveren die zich vertalen in aanzienlijke besparingen van tijd en kosten: de looptijden van de operators worden geëlimineerd en de scantijden en -sequenties zullen correcter zijn”
Nicolas Mertens
Functioneel Consultant IoT bij VanRoey.be
Nicolas Mertens | VanRoey.be

Wil je net als Nicolas Mertens van Indupol samenwerken met ons?

Ongeacht je uitdaging(en), schrijf ons gerust aan met je open vragen.
Van specifieke ondersteuning tot volledige ontzorging… In een open gesprek bekijken we alle mogelijkheden. Alvast tot dan!

btw nr.*

Ook interessant:

Onze Oplossingen

ESG