VanRoey.be is Microsoft AEP Authorized Education Gold PartnerWindows 10 S is het antwoord van Microsoft op Google Chrome OS. Het richt zich op het onderwijs en biedt een uitgeklede versie geoptimaliseerd voor low-end computers om maximale snelheid te verzekeren.

Het grootste merkbare verschil met de standaardversies van Windows 10 is een ingrijpende beveiligingsmaatregel: U kan namelijk enkel apps via de Windows Store installeren. Deze apps voldoen aan de strenge richtlijnen van Microsoft en updaten zichzelf; vergelijkbaar met de Mac App Store. Dit moet voorkomen dat leerlingen exotische software installeren met tal van beveiligingsrisico’s tot gevolg.

Nu denkt u misschien: “Hoe verschilt dit van Windows 10 RT?”. Deze versie beperkte zich ook tot Windows Store software, maar deze kon enkel software uitvoeren die geschreven was voor ARM hardware (dus apparaten zonder Intel of Amd x86/x64 processor). Windows 10 S kan dus wel àlle software uitvoeren, zolang deze in de Windows Store te vinden is. De store is inmiddels al flink gegroeid, maar misschien kan het nog meer softwareontwikkelaars overtuigen hun producten via deze veilige weg ter beschikking te stellen. De volledige Office Suite wordt binnenkort ook in de Store ter beschikking gesteld.

Nog een interessante feature is het feit dat u de configuratie instellingen van een Windows 10 S installatie op een USB-stick kunt plaatsen. Wordt deze op een toestel aangesloten, dan herkent Windows 10 S hem automatisch en neemt het alle instellingen over. Dit moet ICT coördinatoren veel werk besparen.

Windows 10 S wordt gratis voor alle scholen die vandaag met Windows 10 Pro licenties werken en zal een gratis Office 365 Education bevatten met Microsoft Teams. Het besturingssysteem is te upgraden naar Windows 10 Pro indien nodig, maar daar moet wel extra voor betaald worden.

De nieuwe Surface Laptop

Ook introduceerde Microsoft gisteren de nieuwe Surface Laptop, opnieuw gericht op studenten. De 13.5″ notebook draait standaard Windows 10 S en heeft een touchscreen van maar liefst 2250×1500 pixels dat ook werkt met de Surface Pen.

Met een dikte van 14,5mm, een gewicht van amper 1,25 Kg, een batterijduur tot 14,5 uur en een bijzonder luxueuze afwerking van aluminium en alcantara heeft Microsoft de lat zéér hoog gelegd voor andere vendoren als Windows 10 S referentie.

De prijs is dan ook in verhouding. De toestellen worden deze zomer verwacht met een vanaf-prijs van ± €949 excl. BTW. Daarmee mikt Microsoft eerder op de meer welgestelde studenten.

Het toestel is te configureren in 4 kleuren: Burgundy (rood), Platinum, Cobalt Blue en Graphite Gold en komt standaard met een Intel Core i5, 4GB Ram en een 128 GB SSD. De configuraties gaan nog een stuk verder tot een Intel Core i7 met 16GB Ram en een 512GB SSD voor ± €2065 excl. BTW.