Opgelet! Verschillende klanten van VanRoey.be signaleerden ons vandaag dat BSA | The Software Alliance voor de eerstvolgende weken gerichte controleacties aankondigt op Kempense en Antwerpse industrieterreinen. BSA viseert softwarepiraterij, het zonder toestemming kopiëren of verspreiden van auteursrechtelijk beschermde software. Vaak gebeurt dit niet bewust. De boetes zijn hoog, maar kunnen gemakkelijk vermeden worden. VanRoey.be biedt met haar License Compliance Check en Software Asset Management (SAM) de nodige professionele services die uw software en licenties in kaart brengen en analyseren. Wil u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met Stijn Dockx via licenties@vanroey.be of het nummer 014 470 654.

Fair Play?

De aangekondigde controleacties maken deel uit van de ‘fair play campagne’ van BSA en wil de bewustwording bij bedrijven rond het beter beheren en monitoren van software en licenties vergroten. BSA wil uw aandacht vestigen op de gevolgen van het gebruik van illegale software. “Wie niet compliant is, speelt geen eerlijk spel in de richting van softwareleveranciers en de lokale economie. Door ons te richten op lokale bedrijventerreinen, willen we bedrijven laten zien dat BSA optreedt tegen bedrijven die niet eerlijk zijn en gebruikmaken van illegale software”, zegt Georg Hernnleben, Senior Director, Compliance and External Affairs van BSA EMEA.

Misschien bent u wel een softwarepiraat zonder het te weten

Softwarepiraterij is het zonder toestemming kopiëren of verspreiden van auteursrechtelijk beschermde software. Dit kan gebeuren door meerdere exemplaren te kopiëren, te downloaden, te delen, te verkopen of te installeren op persoonlijke computers of bedrijfscomputers. Veel ondernemers beseffen niet of denken er niet over na dat – wanneer zij software kopen – zij eigenlijk een licentie kopen om de software te gebruiken, en niet de eigenlijke software. Die licentie bepaalt hoe vaak je de software mag installeren. Lees deze dus zorgvuldig door. Als je meer kopieën maakt van de software dan toegestaan door de licentie, doe je aan piraterij.

Grote gevolgen!

Er zou heel wat illegale software in gebruik zijn, tot 25% volgens BSA. “Dit beïnvloedt niet alleen de omzet van softwarebedrijven door misgelopen inkomsten, maar zorgt ook voor risico’s bij bedrijven doordat ze niet-ondersteunde software uit verdachte bronnen gebruiken. Die kan gemakkelijk geïnfecteerd zijn met virussen en andere malware. Bedrijven lopen tevens de kans dat zij door de BSA juridisch worden aangesproken, wat kan leiden tot juridische en IT-kosten. Daarnaast zijn zaakvoerders en leidinggevenden persoonlijk aansprakelijk voor het gebruik van illegale software in hun organisaties. Software moet beschouwd worden als een strategisch bedrijfsmiddel voor organisaties van iedere omvang. Hiermee ontwikkelen zij producten, bieden zij diensten, ondersteunen zij de operationele processen en doen ze zaken op nationaal en internationaal niveau”, zegt Hernnleben. “De kosten die Belgische bedrijven in 2013 kwijt waren als gevolg van het gebruik van illegale software namen toe met 84 procent in vergelijking met 2012. Het aantal juridische acties tegen bedrijven in België steeg met bijna 130 procent.”

Hoe kunnen we u helpen?

License Compliance Check (LCC):

  • Eénmalige controle van software & licenties (momentopname);
  • Inventarisatie van software in gebruik;
  • In kaart brengen van licenties;
  • Analyse en advies.

Software Asset Management (SAM):

SAM geeft strategisch advies en controleert én optimaliseert uw software (security, kost en complexiteit)

  • Continue controle van software, licenties en procedures/policies (jaarcontract);
  • Inventarisatie van de gebruikte software & licenties;
  • Analyse en advies;
  • Optimalisatie van licenties;
  • Review van Policies en procedures;
  • Op regelmatige basis

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op met Stijn Dockx
via licenties@vanroey.be of het nummer 014 470 654.

Leave a Reply