Server Storage

Kiest u voor SSD’s

of klassieke harde schijven?

Waarop bewaart u uw gegevens? In deze digitaliserende wereld is dit één van de belangrijkste keuzes die u als CIO moet maken.

Om de juiste keuze te kunnen maken is het van groot belang te weten welke data uw organisatie verwerkt en hoe ermee omgegaan wordt.

014 470 605

[contact-form-7 id=”14692″]

Er is snelheid, en er is snelheid

VanRoey.be | HPE Gold Partner

Klassieke concept van snelheid

De meeste mensen beoordelen de snelheid van opslag op basis van het aantal MegaBytes per seconde. Logisch, gezien u dat te zien krijgt tijdens het downloaden of verplaatsen van grote bestanden. Doorgaans ervaart u hier op een gigabitlijn tot ongeveer 125Mb/sec. Dat lijkt op het eerste zicht prima. Dat is het ook wanneer u meestal relatief grote bestanden over het netwerk verwerkt.

Werkelijke snelheid

Wanneer u een map met enkele duizenden (kleine) bestandjes op de server verplaatst, wordt het een ander verhaal. Ook al zijn ze samen slechts 50MB zwaar, het proces kan al gauw een kwartier duren en collega’s beginnen te klagen over de snelheid… Waarom? Klassieke harde schijven moeten keer op keer fysiek zoeken naar de bestandjes en de lees- en schrijfkoppen verplaatsen.

“Een infrastructuuromgeving uit 2010 upgraden met snellere harde schijven, gaat amper verbetering geven. Een upgrade met één SSD daarentegen doet uw ganse organisatie op haar grondvesten daveren.”

Bart Van VugtOperations Manager & Innovation VanRoey.be

“SSD's zorgen voor een grote omkeer in hoe we omgaan met de groeiende hoeveelheid data. Het overschot aan snelheid maakt het mogelijk om ruimtebesparende technieken zoals inline deduplicatie en inline compressie toe te passen. Zonder merkbare vertragingen.”

Maarten NevelsteenSr. Infrastructure Engineer & Presales

It’s all
about IOPS

Vraagt u zich af waarom uw ERP of databasesoftware traag werkt? Dan heeft u nu de boosdoener gevonden. Uw mechanische schijf komt ruimte tekort en uw databases, met honderdduizenden of zelfs miljoenen records, kunnen alleen traag bewerkt worden.

Het doel is dus om meer “IOPS” te behalen (Input/Output per second). Vroeger kocht men daarom harde schijven met 10.000 of zelfs 15.000 toeren per minuut die respectievelijk 125 en 175 IOPS haalden. Een vereiste van 1.000 IOPS werd toen met bijvoorbeeld 8 harde schijven van 10.000 rpm in RAID verwezenlijkt.

Amper 4 jaar geleden viel onze mond open bij peperdure omgevingen met 5.000 IOPS. Maar zelfs deze omgevingen verbleken in vergelijking met het gebruik van één hedendaagse SSD met niet minder dan 60.000 IOPS. Voordien hadden we 480(!) 10.000rpm schijven nodig om hetzelfde te bereiken.

 Vandaag heeft u de luxe om te kiezen tussen een SSD of klassieke harde schijf.

Voor uw PC is een SSD meestal de logische keuze, maar voor servers ligt het iets moeilijker.

Solid State Drives – SSD

Databases, Citrix omgevingen, Virtualisatie, caching… Snelheid is van groot belang en ook vele kleine willekeurige gelijktijdige lees- en schrijfoperaties – ook wel ‘random access’ genaamd- moeten snel kunnen.

 • + 65.000 IOPS
 • < 0.1ms accesstime
 • 400 tot 2.400 MB/s lezen
 • 300 tot 1.700 MB/s schrijven
 • Compressie & deduplicatie zonder vertraging
 • Weinig energieverbruik
 • Weinig warmteontwikkeling
 • Geen geluidsproductie
 • Zeer robuust

*Indicatief, bij blockgrootte 4kb

Harde schijven – HDD

Videomateriaal of grafische bestanden, fileserver, back-ups… U host vele grote bestanden op uw servers met voornamelijk ‘Sequential Access’. Vooral hoeveelheid is de hoogste prioriteit, niet snelheid.

 • Maximaal 250 IOPS (15K Rpm)
 • < 0.4ms access/seektime
 • +/- 200MB/s lezen
 • +/- 150MB/s schrijven
 • Lage prijs per gigabyte

Of een combinatie van beide?

Met Auto-Tiering worden de meest intensief gebruikte bestanden automatisch in SSD’s (Tier 1) geherbergd, andere bestanden in 15K Rpm harde schijven (Tier 2) en zo verder… Ook bestaan er vandaag ‘Converged Storage‘ oplossingen zoals HPE Nimble die dankzij intelligente caching met HDD’s toch SSD snelheden kunnen evenaren.

SSD Mythes doorprikt

Laat u niet vangen. You get what you pay for.

SSD’s slijten,
maar veel minder snel

Deze slijtage wordt in writecycles uitgedrukt. Een goedkope SSD met “writecycle 0,3” kan 0,3x per dag overschreven worden, 5 jaar lang alvorens de cellen defect geraken. U kunt deze levensduur net als een inktpatroon zien leeglopen. VanRoey.be hanteert énkel SSD’s met een writecycle van 10 of meer. Ja deze prijzen liggen hoger, maar u betaalt voor kwaliteit en continuïteit.

SSD’s kunnen crashen,
maar minder gemakkelijk

SSD’s zijn door het ontbreken van mechanische onderdelen erg robuust. Door valpartijen of beschadiging zullen ze dus niet gauw onleesbaar worden. Maar ook SSD’s kunnen door stroomstoornissen, slijtage of slechte sectoren onleesbaar worden of een crash in (gevirtualiseerde) serversoftware veroorzaken. Ja, het is absoluut nodig om ook uw SSD’s te back-uppen.

Uw netwerk vormt
een bottleneck

Een snelheidstest uitvoeren door een bestand van 10GB over het netwerk te pompen is zinloos aangezien de meeste netwerken gelimiteerd zijn tot 1gbps, ofwel 125MB/Sec. Het aantal IOPS bepaalt alles. Ook hier zijn limieten. SSD’s in raid 0 of 5 zetten is overbodig omdat het koper in uw bekabeling meestal niet meer dan 100 à 125.000 IOPS aankan.

Laat u begeleiden door onze experts

of blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Hybrid-IT

Uw organisatie in de hoogste versnelling

Security Strategie

Ontvang een voorstel op maat van uw organisatie

Managed Services

Bekijk het webinar