Geen onderdeel van een categorie

Tijd om afscheid te nemen…

By 28 Oktober 2013 No Comments

Microsoft beëindigt de ondersteuning voor Windows XP. Deze was al verlengd in 2007 voor consumenten (Vista was te zwaar voor de lichtere PC’s) en sinds april 2009 kreeg u alleen nog maar beveiligingsupdates. U zal het zonder moeten doen vanaf 8 april 2014. Daarbij nemen ze u ook nog eens Office 2003 af. Niet letterlijk natuurlijk, maar ook hier zal u de ondersteuning moeten missen.

‘Waarom’ hoor ik u al denken, stoppen ze met een monument van een besturingssysteem? Om eerlijk te zijn, Windows XP bestaat al sinds 2001 met een herziening in 2004 (servicepack 2). Welke apparaten of software uit 2001 heeft u voor de rest nog in gebruik?

Tevens introduceerde Microsoft een Levenscyclus Policy in 2002. Elk product krijgt 5 jaar mainstream (volledige) ondersteuning + 5 jaar uitgebreide (met enkel beveiligingsupdates) ondersteuning. Spring dus tijdig op die andere, nieuwe kar, voor de uwe stil staat. Voor diegene die graag al een blik in de toekomst willen, kunnen we volgende data al vrijgeven:

overzicht.gif

Wat betekent eigenlijk die “end of support”? Het komt erop neer dat elke ontwikkeling gewoonweg stil valt, bestaande patches etc blijven uiteraard beschikbaar. Concreet wil dit zeggen: geen beveiligingsupdates, geen hotfixes, geen begeleide ondersteuning of online technische inhoudsupdates. Zoals u weet evolueert de wereld van virussen en spam in een razendsnel tempo, waardoor u al snel uw Windows XP zal kunnen vergelijken met de zogenaamde Zwitserse kaas met gaatjes…

Moest u toch verknocht zijn aan uw aloude, oerdegelijke XP systeem, dan kan u altijd Microsoft vragen voor een persoonlijke patch, exclusief voor uw bedrijf. (enkel voor kritieke lekken uiteraard) Bedenk wel, iemand is u al voor geweest om te polsen bij Microsoft. Microsoft wilde meteen meewerken voor 1 miljoen dollar om 5000 XP-machines te ondersteunen voor het eerste jaar, het tweede jaar zouden ze akkoord gaan voor 2 miljoen dollar. Een peulschil voor het gemiddelde Belgische bedrijf uiteraard.

Leave a Reply