Uit de wereldwijde ‘WannaCry-Ransomware’ hack van 13 en 14 mei kan u enkele belangrijke lessen trekken.  De belangrijkste les: zo’n hack kan u voorkomen.  Door ervoor te zorgen dat uw IT-systemen up to date zijn. Het gebruik van verouderde en daardoor onveilige software lag aan de basis van WannaCry. De juiste (lees: moderne) securitymaatregelen zijn cruciaal, maar een gecontroleerde omgeving waarbij u gealarmeerd wordt wanneer er zich een veiligheidsrisico voordoet in uw omgeving, is minstens even belangrijk. 

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen organiseerden Voka Kempen, Voka Mechelen en VanRoey.be op 22 mei samen een Voka Update: Cybercriminaliteit en GDPR – Het digitale luik van uw veiligheidsstrategie. Ook KMO’s liggen duidelijk in het vizier van hackers.

Belangrijke lessen van dit bewuste weekend:

  • een hack is te voorkomen door een IT-omgeving die up to date is, met de juiste securitymaatregelen geïnstalleerd;
  • naast de juiste technologie, is ook veilig online gedrag belangrijk (klik niet op onbetrouwbare bijlagen bijvoorbeeld).  U en uw collega’s zijn ook een zwakke schakel;
  • overkomt u een hack ná 25 mei 2018? Dan krijgt u er nog een monsterboete van Europa bovenop. GDPR verplicht u de juiste technologie in te zetten om uw data te beschermen. U bent daarbij verplicht uw klanten te melden dat u gehackt bent, wat uw reputatie enorm bedschadigt.