TechnicalVanRoey Vision

Wat is (server)virtualisatie?

By 10 December 2012 No Comments

U beschikt vandaag met een krachtige server eigenlijk over een kernreactor om één huis van stroom te voorzien. Waarom zou u voor het volgende huis een tweede kernreactor bouwen als we gewoon meerdere huizen via diezelfde kernreactor van stroom kunnen voorzien?

Servers worden steeds krachtiger en het is zonde om al die rekenkracht aan slechts één toepassing te verspillen. Zo wordt een mailserver in een bedrijf met 6 medewerkers vaak niet meer dan 10% benut (en ‘s nachts al helemaal niet), en de fileserver kan heus wel meer aan dan de trafiek van enkele foto’s en Microsoft Word bestandjes. Er blijft enorm veel kracht onbenut!

Onbenutte kracht

Met virtualisatie gaan we met deze restkracht aan de slag.

Zo kan u in principe één fysieke server (het daadwerkelijke toestel), in eindeloos veel ‘virtuele’ servers opdelen. Elke virtuele server is via het netwerk te benaderen alsof het een echte server betreft en heeft daarom ook geen beperkingen qua functionaliteit.

Als u op die manier een 5-tal servertoepassingen hebt (bv. Mailserver, fileserver, Windows Server, SharePoint server, …) die elk 10% van dat éne fysiek toestel benutten, zitten we nog maar aan een belasting van 50% van deze fysieke server.

Het spreekt voor zich dat kosten van energie, onderhoud en aankoop/installatie van die éne fysieke server drastisch daalt ten opzichte van 5 aparte fysieke servers!

De voordelen

  • Bespaar energie door slechts één toestel in te zetten waar voordien meerdere toestellen nodig waren
  • Bespaar op aankoop en onderhoud van fysieke hardware
  • Eenvoudige migratie van de ene fysieke server naar de andere (soms zelfs zonder enige down-time tot gevolg)
  • Snelle, eenvoudige configuratie en installatie.
  • Creëer eindeloos veel testomgevingen (grote updates testen, nieuwe pakketten testen, trails en demo’s…)

Voor kleine bedrijven zonder serverroom is het bovendien mooi meegenomen dat er minder ruimte verspild wordt en minder geluidsoverlast en warmtevorming is.

Grote bedrijven kunnen letterlijk duizenden euro’s besparen door serverconsolidatie en de energiebesparingen die dit met zich meebrengt. Bovendien zal er gevoelig minder downtime zijn.

Kortom: Virtualisatie biedt vereenvoudiging en optimalisatie van het serverpark. Een server wordt gereduceerd tot een eenvoudige software installatie, die even gemakkelijk weer te verwijderen is.

Leave a Reply