Microsoft heeft zopas in niet mis te verstane termen te kennen gegeven dat Windows 10 de laatste versie zal zijn van het Windows platform. Gaat Microsoft stoppen met Windows ? Nee, natuurlijk niet. Maar Microsoft denkt wel anders over Windows dan voorheen: Windows as a service! Waas, als je het zou afkorten. Maar vrees niet, de dingen worden net heel wat eenvoudiger.

Gebruikers over heel de wereld zijn gewend aan de Windows die je éénmalig aankoopt en gebruikt tot de volgende versie uitkomt. Niet meer in de Microsoft-wereld van Satya Nadella (CEO van Microsoft), waar Windows as a service zijn intrede doet.

Goed gezien van Microsoft. Google Chrome, één van zijn grootste concurrenten, doet dit al van het begin. Google Chrome is naar de eindgebruiker toe nooit veranderd van naam, wat eenvoud weerspiegelt. Achter de schermen zitten wij eigenlijk al aan versie 42. De updates in de achtergrond en extra features worden meteen toegevoegd wanneer ze uitgerold worden door Google. Niks mis met leren van zij die je voorgingen!

Windows 10 verwachten we deze zomer en Microsoft heeft bevestigd dat het een gratis upgrade zal zijn voor elke ‘Windows 7 of later’-gebruiker. “You buy once, you’re in forever.” Je krijgt met andere woorden upgrades zolang je hardware deze kan ondersteunen. Dit naar analogie met Chrome, iOS, je apps …

Windows 10 Pro ondersteunde apparaten | VanRoey.be

Wat is er nu nieuw

in die Windows 10 waar iedereen over spreekt?

Microsoft Edge

De nieuwe internet browser (voorheen gekend als Project Spartan) die de concurrentie moet aangaan met Google Chrome en Mozilla FireFox. Volgens Microsoft zou Edge in de eerste testen al een betere performance bieden.

Cortana

De nieuwe virtuele assistent in Windows. Wanneer je een online shop bezoekt, zal Cortana op zoek gaan naar kortingsbonnen. Als je een afspraak hebt in je agenda, zal Cortana voorstellen een taxi te regelen etc. Al 500 apps hebben een integratie met deze virtuele assistente en meer zullen volgen.

Interactieve Lock Screen

Tips ivm apps over zaken die je net op internet opgezocht hebt, je agenda die beschikbaar is, noem maar op.

Third Party apps in Outlook

Partners zoals Uber, PayPal, Boomerang (van gmail) kunnen hun apps linken met je Outlook waardoor je niet meer tussen verschillende applicaties moet switchen, knippen en kopiëren …

Continuüm

Een feature voor tablets en smartphones waarbij Windows zich aanpast naargelang het gebruik. Denk maar aan een extern scherm waar je je tablet op aansluit. Continuüm zorgt ervoor dat je de best mogelijk gebruikerservaring hebt met externe schermen en apparaten.

Xbox Live Streaming

Speel je spellen van je Xbox Live op je PC zonder hakkelen en onderbrekingen. In hoeverre iemand dit wil is maar de vraag, maar dit opent wel mogelijkheden voor onafhankelijke spelontwikkelaars.

De gebruiker krijgt keuze uit 7 verschillende smaken van Windows 10, naargelang zijn of haar behoefte:

 • Windows 10 Home
  De “particuliere” versie voor iedereen thuis, voor pc’s, tablets, laptops. Deze komt met Cortana en Edge. Tevens gaan we Xbox live games kunnen spelen op PC’s met Windows 10 Home.
 • Windows 10 Mobile
  De versie voor smartphones en kleinere tablets. Aangepast voor Apps en Office apps.
 • Windows 10 Pro
  De basis-versie voor bedrijven. Bevat extra features om apps en data te managen tussen verschillende devices. Tevens kan er geopteerd worden voor het Windows Update for Business program, Waarbij het bedrijf meer controle krijgt over hoe ze security en andere updates krijgt van Microsoft.
 • Windows 10 Enterprise
  De geavanceerde versie voor bedrijven. Bovenop alles van de Pro-versie, krijg je meer robuuste security features zoals BitLocker. Deze versie is de enige die niet gratis is en enkel te bekomen via Volume Licensing.
 • Windows 10 Mobile Enterprise
  Eerder gekend als Windows Phone for Business. Deze geeft bedrijven meer controle over de security features en updates op professionele smartphones en tablets.
 • Windows 10 Education
  Een complete aparte versie voor het onderwijs met dezelfde features als de Enterprise variant.
 • Windows 10 IoT Core
  De vervanger van de Windows Embedded.
Microsoft Cortana

Bij de benaming, verwachten we, zal met de tijd de 10 verdwijnen en spreken we enkel nog van Windows, net zoals we dit nu al doen bij Office 365.

Heeft u vragen over Windows, Office of Volume Licensing, kan u steeds onze licentie-afdeling bereiken via 014 470 654 of op licenties@vanroey.be.

Bronnen: 1, 2, 3

Auteur

Stijn Dockx

Licentie en Software Asset Management Consultant bij VanRoey.be

Microsoft Certified Professional

Leave a Reply