Header Image overlay

Microsoft 365 vs Google Workspace – Welke is het best voor mijn organisatie?

De productiviteitssuite Microsoft 365 heeft er al enkele jaren een concurrent bij met  Google Workspaces. Beide zijn natuurlijk goede en volwaardige opties. Één van de belangrijkste verschillen is wel dat de Google Workspaces uitsluitend cloud-based werkt en geen lokaal geïnstalleerde applicaties heeft. Maar waar verschillen de suites verder nog? We maken het graag voor jou duidelijk in deze blog.

Google Workspace en Microsoft 365 zijn beide krachtige productiviteitstools maar ze hebben elk hun voor- en nadelen.
Google Workspace blinkt uit in samenwerking en eenvoud, met een intuïtieve interface en uitstekende real-time samenwerkingsfuncties. Microsoft 365 biedt dit ook, maar in combinatie met een bijzonder uitgebreide set van tools, zoals SharePoint, Excel, PowerPoint en Teams die al lang gevestigde waarden zijn in vele bedrijven.
Bovendien is de verdere integratie met de rest van je organisatie makkelijker te leggen.

Microsoft 365’s superioriteit op het gebied van privacy, ondersteuning en veelzijdigheid

Microsoft 365 heeft een sterke reputatie op het gebied van privacy met robuuste beveiligingsmaatregelen en duidelijke beleidslijnen. Het biedt ook uitgebreide ondersteuning, met 24/7 telefonische en online hulp. Bovendien is Microsoft 365 zeer veelzijdig met een breed scala aan applicaties die kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een organisatie.

De meerwaarde van Teams integratie

Teams, de communicatie- en samenwerkingstool van Microsoft, is diep geïntegreerd in de Microsoft 365-suite. Dit maakt naadloze samenwerking mogelijk, met functies zoals het delen van bestanden, videoconferenties en chat allemaal toegankelijk binnen dezelfde applicatie. Teams kan ook worden geïntegreerd met andere Microsoft-applicaties waardoor het een centraal punt voor samenwerking wordt.

Het gemak van Active Directory integratie in Microsoft 365

Active Directory (AD) integratie in Office 365 maakt het beheer van gebruikers en groepen eenvoudiger en veiliger. Met AD kunnen beheerders toegangsrechten en beleid centraal beheren, wat zorgt voor betere beveiliging en efficiëntie.

Beveiligingsmaatregelen van Google Workspace en Microsoft 365

Zowel Google Workspace als Microsoft 365 bieden sterke beveiligingsmaatregelen, waaronder Multi-Factor Authentication (MFA), data-encryptie, en geavanceerde bedreigingsdetectie.
Microsoft 365 heeft echter een voorsprong met zijn Advanced Threat Protection (ATP) service, die geavanceerde beveiligingsfuncties biedt zoals Single Sign On (SSO), links- en bijlageninspectie.

Integratie met Windows en Windows Server omgevingen

Microsoft 365 integreert naadloos met Windows en Windows Server omgevingen, wat het een voordehand liggende keuze maakt voor organisaties die al gebruik maken van andere Microsoft-producten. Dit zorgt voor een centrale, soepele gebruikerservaring en maakt het beheer van IT-bronnen eenvoudiger.

Conclusie en vergelijkingstabel

Hoewel Google Workspace en Microsoft 365 ebide sterke productiviteitssuites zijn,  heeft Microsoft 365 toch het lichtelijk voordeel op het gebied van privacy, ondersteuning, veelzijdigheid, en integratie met andere Microsoft-producten. Echter, de keuze tussen de twee zal uiteindelijk afhangen van de specifieke behoeften en omstandigheden van je organisatie.

Microsoft 365

Google Workspace

Bestandopslag 1TB met ‘Business Basic’ plan; maar in principe is dit een soft-limit 30GB met ‘Business Starter’ plan, 2TB of 5TB met ‘Business Standard’ of ‘Business Plus’ plannen
E-mailopslag 50GB inbox bovenop bestandsopslag met ‘Business Basic’ plan Totale opslag van 30GB, inclusief e-mails, met ‘Business Starter’ plan
Desktopapplicaties Volledige versies van Microsoft Teams, Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Projects, Whiteboard, OneNote etc. kunnen worden geïnstalleerd op de desktop en offline worden gebruikt. Geen desktopapplicaties, alleen webgebaseerde apps
Webapplicaties Word, Excel, PowerPoint, Outlook, One Note, SharePoint, Teams, Yammer, Whiteboard, Forms… Google Docs, Google Sheets, Google Slides, Gmail, Google Keep, Google Sites, Google Forms, Google Meet, Google Spaces, Google Jamboard…
Samenwerking Real-time samenwerking mogelijk met zowel online als offline apps Real-time samenwerking mogelijk met alle apps
Videogesprekken Tot 300 deelnemers met ‘Business’ plannen, tot 1.000 deelnemers met sommige ‘Enterprise’ plannen Tot 100 deelnemers met ‘Business Starter’ plan, 150 met ‘Business Standard’ plan, 500 met ‘Business Plus’ plan, en 1.000 met ‘Enterprise’ plan
Automatisaties en koppelingen Het Microsoft Dataverse en Microsoft Power Platform communiceert vlot met interne en externe databases, om zo vlot automation flows, Power Apps en interactieve dashboards te bouwen. Ook Google Workspace communiceert vlot met API’s, de Looker Studio (voormalig Datastudio) is ook erg gebruiksvriendelijk. De integratie met o.a. Google Analytics en Google Ads is hier uiteraard wel eenvoudiger.

Microsoft Dataverse overzicht

Wil je meer informatie?

Onze experts begeleiden je graag in je keuze en kunnen je modern workplace omgeving van A-tot-Z voor je configureren en beveiligen.

btw nr.*

 

“Onze experts begeleiden je graag in je keuze en kunnen je Microsoft 365 omgeving van A-tot-Z voor je configureren en beveiligen.”
Wat bieden de suites en vooral: hoeveel kost het? Ontvang gratis onze 2 hoge-resolutie schema's mét prijsvermeldingen bij alle losstaande modules en suites.

Geschreven door:

Matthias Sanne
Marketing & design @ VanRoey

Is 15 jaar aan de slag als marketeer, designer, webmaster, copywriter, PowerPoint-goeroe en tal van andere zaken. Hij haalt zijn energie uit het vereenvoudigd brengen van complexe materie. Dat tracht hij o.a. ook te doen in zijn Techblog PowrUsr.com waar hij handige oplossingen voor uitdagende problemen brengt.

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!