Duurzaam & betrokken

Wij vinden het belangrijk om doordacht deel uit te maken van de samenleving waarin we actief zijn en ons te engageren voor mens & milieu

VanRoey & EuroSys staan in de wereld. Wij vinden het belangrijk om doordacht deel uit te maken van de samenleving waarin we actief zijn en ons te engageren voor mens en milieu.

ESG beleid

Hieronder volgt een overzicht van initiatieven die we genomen hebben, nemen en/of zullen nemen omtrent duurzaam ondernemen. Gezien de recente fusie met EuroSys is het belangrijk om ook hun initiatieven te integreren.
Voorlopig vind je deze verzameld in deze PDF.

Volg ons op linkedin om op de hoogte te blijven van alle acties!

Trends Impact Awards - Most Sustainable Project 2023

Kempus Logo Zwart | VanRoey.be

In 2022 finaliseerden we, samen met een hoop lokale bouwbedrijven dit knap staaltje architectuur naast het huidige gebouw in Turnhout. Het resultaat? Een nieuw icoon voor de stad met 8 Niveaus aan high-tech kantoorruimte. Ultieme troef? Het gebouw is EPC-negatief!

Dat komt omdat het gebouw tot in de kleinste details duurzaamheid vertegenwoordigt.

Omdat Kempus misschien wel ons belangrijkste aspect is wat betreft duurzaamheidsdoelstellingen zal je hieronder vele technieken zien terugkomen.

Zo wordt de temperatuur geregeld met geothermie; We zijn voorzien van 860 zonnepanelen, waarbij overschot aan zonne-energie naar het elektrisch wagenpark gaat via 30 laadpalen en zoveel meer…

Meer info over dit gebouw vind je ook op www.kempus.be.
Enkele uitgebreide interviews en video's vind je op https://kempus.be/praktisch/

Kempus standalone XS

VCDO

VOKA VCDO Laureaat 2023 VanRoey.be heeft reeds geruime tijd een MVO-beleid. In onze werking leggen we al jaren het accent op duurzaamheid, zowel in partnerships, in omgaan met materialen als in samenwerking. Sinds 2021 hebben we dit flink uitgebreid door mee te doen aan het Voka Charter voor Duurzaam ondernemen, een betalend driejarentraject waarbij we begeleiding krijgen om aan de 17 SDG's van de Verenigde Naties te voldoen.  

Met dit charter wil VOKA bedrijven helpen duurzaamheid in hun DNA te verankeren en hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. 

Voka werkt daarvoor samen met CIFAL Flanders/UNITAR, een internationaal trainingscentrum dat inzet op duurzaam management en dat ondernemingen het internationaal erkende UNITAR-certificaat kan toekennen.

Mede door deze impuls hebben we bij VanRoey.be het ‘VanRoey.be ESG program’ gelanceerd waarin de krijtlijnen zijn uitgezet om de komende jaren verder door te evolueren naar een duurzamere onderneming en deze waarde ook aan te bieden aan onze klanten.

Intussen hebben we het eerste certificaat behaald voor 2023 en gaan we voor het SDG Pioneer label in 2024!

Meer info over VCDO? Bezoek dan voka.be/vcdo

Great Place To Work

Certified Great Place To Work | VanRoey.beMet trots kunnen we stellen dat we –net als vorig jaar– na een grondige bevraging onder de medewerkers opnieuw het Great Place To Work certificaat behaalden! Sterker nog: Onze collega’s hebben de organisatie zelfs nóg beter gescoord!

Het Great Place To Work-model is een wereldwijde standaard en wordt in meer dan 60 landen uitgevoerd. Het medewerkersonderzoek bestaat uit een vragenlijst van 60 stellingen, opgebouwd in 5 categorieën: eerlijkheid, respect, kameraadschap, geloofwaardigheid en trots.

Je leest er alles over in deze blog.

Great Place To Work 2023

Duurzame inkoop

De basis van ons aanbod naar klanten toe is strategische samenwerkingen met een beperkt aantal partners. We hebben enerzijds duurzame relaties of samenwerkingsverbanden met hen en anderzijds screenen we hun aanbod op duurzaamheid en hoe ze omgaan met transport en lifecycle van hun devices.

Het aanbod aan onze klanten wordt grotendeels bepaald door de beschikbaarheid van producten van onze leveranciers. Helaas gaan nog niet alle leveranciers zo hard mee in de verduurzaming van hun portfolio als dat wij zouden willen, maar we merken verbetering.

Als IT-leverancier en inkopende organisatie (Lid van de QCOM aankoopgroepering) met duurzame mindset hebben we wel degelijk invloed. Leveranciers die zelf ook actief inzetten op duurzaamheid genieten sterk onze voorkeur.

Daarnaast ondersteunen we klanten vooral door hen aan de juiste informatie te helpen.

Verder werken wij ook aan kleinere projecten om een nog beter inzicht te krijgen in de leveranciers en hun positie met betrekking tot duurzaamheid. Zo kunnen we de klant optimaal bedienen in zowel het ICT-vraagstuk als het duurzaamheidsvraagstuk. We werken bijvoorbeeld de komende jaren aan een duurzaamheidsscan voor leveranciers, alsook zijn we bezig met het opstellen van een Code of Conduct vanuit eigen organisatie.

in 2023 werden we door VOKA genomineerd voor de prijs duurzaam ondernemen

De impact van digitalisering

Doorgedreven digitalisering kan de globale emissies met 20% reduceren. Maar digitalisatie is ook niet 'gratis' en produceert vandaag 4% van de broeikasgassen, dus slim & verantwoord omgaan met data is de boodschap. Daar maken we verschil, zowel bij ons als bij onze duizenden klanten.

Procesoptimalisatie

De efficiëntieverhoging die bedrijven dankzij doorgedreven digitalisering kunnen bereiken zijn vaak fenomenaal. Denk hierbij aan:

  • Elke vergadering die digitaal kan, in tegenstelling tot op verplaatsing, in een verwarmde of gekoelde kantooromgeving.
  • Elk document dat zuiniger of niet geprint hoeft te worden dankzij efficiënte printtechnologie of digitale ondertekening.
  • Elke factuur die 100% digitaal verwerkt kan worden ipv geprint en met manuele verzending bezorgd
  • Fysieke kantoren die meer ruimte bieden door digitale ipv. fysieke archieven en gedeelde werkruimtes
  • ...

Data is the new oil

Dankzij nieuwe inzichten, verworven door accurate en heldere data kunnen bedrijven slimme ingrepen doen. Deze resulteren bijna altijd in een kleinere voetafdruk en minder zinloos werk. Goed voor de portemonnee, mens en milieu! Enkele voorbeelden:

  • Geoptimaliseerde routes, planning en betere berekening van belasting van vracht
  • Door data te verbinden en te vertalen in heldere dashboards komen bottlenecks en opportuniteiten naar boven
  • Complexe processen kunnen vereenvoudigd worden door deze te automatiseren of in gebruiksvriendelijke bedrijfsapps te gieten...

Er komt heel wat kijken bij het bezitten van een eigen datacenter. Het stroomverbruik, de koeling en ruimte en het bijhorende lawaai vallen niet te onderschatten. 

On-Premise - Mogelijke nadelen | VanRoey.be

Met de VanRoey.be Private Cloud centraliseren we zo veel mogelijk rekenkracht van onszelf en die van klanten. Servers maken lawaai, moeten gekoeld, onderhouden, beveiligd... worden. Op deze manier wordt de dure hardware te allen tijde optimaal benut en betalen klanten enkel wat ze gebruiken, en hoeven ze zelf geen dure serverruimte in te richten in hun kantoor.

Duurzame Datacenters

Wist je dat datacenters voor 1 à 2% van het wereldwijde energeverbruik verantwoordelijk zijn?

Ons eigen "VanRoey.be Private Cloud" datacenter, waar we onze data en die van klanten verwerken staat op Belgische bodem bij LCL. Het voldoet aan tal van strenge vereisten inzake GDPR, maar ook qua duurzaamheid, gestaafd met certificaten. Je kan als organisatie haast onmogelijk dezelfde kwaliteiten bereiken.

  • ISO 14001 Durability & Carbon footprint

Microsoft Azure

Azure logoEen ander concept dat we hiervoor gebruiken en tevens een goed voorbeeld van duurzaamheid is Microsoft Azure, het wereldwijde gedeelde datacenter van Microsoft waar oplossingen als Microsoft 365, Dynamics 365 en zoveel andere diensten draaien. Je leest hier meer over hun doelstellingen.

Shared Workspaces

Als je honderd medewerkers hebt, moet je dan per sé 100 zitplaatsen voorzien? Het antwoord is uiteraard nee.

Waarom zou iedere werknemer een eigen bureau moeten hebben? Een eigen scherm, een eigen stoel... Zeker nu blijkt dat we ook prima thuis kunnen werken is het aan de orde om ook opnieuw na te denken over efficiënte gedeelde werkruimten. 

Minder ruimte voorzien betekent ook minder verwarming of koeling, en samen -via docking systemen- randapparatuur gebruiken zoals externe schermen, betekent ook een hoop minder e-waste.

User Adoption

We mogen het menselijke niet vergeten in het digitaliseringsverhaal.

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om zomaar te kunnen/willen werken met nieuwe software, cloudplatformen of hardware.

Daarom zetten we hard in op User Adoption trajecten; Nog voor we aan vernieuwings- en/of implementatietrajecten beginnen proberen we medewerkers de noodzaak van de wijzigingen te doen inzien en de voordelen voor hen uit te lichten. Ook worden ze uitgebreid betrokken in de implementatietrajecten en wordt er actief geluisterd naar hun input.

Prosci ADKAR Certified Practitioner

E-Waste

We zijn een Bebat/Recupel inzamelpunt en hebben b.v. met één van onze leveranciers, CTOUCH, procedures opgestart om hun verpakkingen te optimaliseren en efficiënter te recycleren

Ook zetten samen met EPSON op gebied van printing sterk in op duurzame kantoorwerking en minder afval van toners en inktcartridges dankzij het gebruik van het Replaceable Ink Pack System (RIPS)

Met dit systeem werk je met vier zakjes die tot jaren meegaan, en zo een berg toners/cartridges, fotogeleidingseenheden, drums en verpakkingsmateriaal.

  • Tienduizenden prints per zak inktpoeder
  • Drastisch minder afval en logistiek
  • Geen opwarming (= minder energieverbruik)
  • Geen uitstoot!

Bewustwording

In het gebruik van digitale apparatuur en diensten valt nog veel te winnen. Binnen iedere organisatie. Data heeft een grotere co² voetafdruk dan gedacht. 

Wist je dat een half uur Netflix kijken een equivalent aan uitstoot heeft van 1km rijden met een oude wagen? (bron).

Dat geldt ook voor alle data die we binnen organisaties of via clouddiensten opslaan, de talloze audio-en videostreams tijdens vergaderingen, muziek streaming...

Mensen staan er niet bij stil, en daar trachten we wel een zekere bewustwording rond te creëren.

Mensen laten toestellen opstaan zonder reden, en dit soort problemen kunnen we tackelen door b.v. policies af te dwingen die pc's na x minuten in slaapstand zetten of via instellingen te voorkomen dat monitoren 24/7: "no signal", weergeven.

Ook bij het printen kan een stevige impact gemaakt worden door als standaardinstelling 'recto-verso zwart-wit' aan te duiden. Ook kan er alleen nog geprint worden als mensen fysiek naar het toestel komen om hun prints af te halen. Zo voorkomen we dat er stapels prints gewoon in de vuilbak belanden omdat niemand ze ooit kwam ophalen...

Microsoft Partner Pledge

Microsoft gelooft -net als wij- dat de landen die zullen gedijen degenen zijn die technologieën op een ethische manier implementeren en ervoor zorgen dat iedereen over de juiste vaardigheden en kansen beschikt om het meeste te halen uit wat ons te wachten staat.

We geloven in de rol die technologie kan spelen bij het aanpakken van bredere maatschappelijke uitdagingen. 

Denk hierbij aan 

  • Digitale skills die ons klaarstomen voor de toekomst
  • De ondersteuning van diversiteit en inclusie dankzij technologie
  • Verantwoorde A.I. 
  • Het reduceren van Co² en andere broeikasgassen

VanRoey.be heeft deze belofte -als Microsoft Gold Partner- uiteraard mee ondertekend. 

Mee info vind je op deze website.

Energie & Infrastructuur

Energie wordt alsmaar duurder, wat de reeds noodzakelijke transitie naar duurzame alternatieven alleen maar dwingender maakt. VanRoey bleef niet bij de pakken zitten en zette een volledig klimaatneutrale bouw neer met Kempus. Ook het oude gebouw te Turnhout profiteert flink mee van de innovatieve vernieuwing.
Het resultaat: Onze Kempus heeft een E-peil van MIN(!) -27, een energieverbruik van MIN(!) 205.391 KWh/jaar en een co²-emissie van MIN(!) 67.689 Kg CO2

Geothermie op 120m diepte

De verwarming én koeling van onze nieuwbouw Kempus verloopt via aardwarmte

  • Warme bron brengt het water naar naar 40°C
  • Koude bron brengt het naar 12°C

Dit biedt een constante, aangename temperatuur doorheen het hele gebouw dankzij klimaatplafonds van 21 tot 23°c.

In de winter wordt het warme water gebruikt om de ruimtes te verwarmen, in de zomer is het koele water aan de beurt om ruimtes af te koelen. 

Dit is veel stiller en aangenamer dan airco of traditionele verwarming/koeling doordat de temperatuur overal constant gehouden wordt.

Ook de oude bouw werd opgewaardeerd

Ook het oude gebouw werd aangesloten op dezelfde geothermische installatie, waar voorheen mazout en elektrische airco-units gebruikt werden.

Niet alleen VanRoey.be profiteert nu volop van deze investering, ook externe bedrijven en start-ups die zich in de Kempus vestigen genieten evenzeer van deze technologie.

Klimaatplafonds

Maar liefst 40km(!) aan leidingen lopen doorheen onze nieuwbouw Kempus.

Via klimaatplafonds wordt het geothermisch gekoelde of verwarmde water verdeeld over het gebouw, waardoor we op een heel efficiënte manier tijdens koude periodes het gebouw kunnen opwarmen naar 21°C en gedurende warme periodes kunnen koelen naar 23°C

Daarnaast functioneren de klimaatplafonds ook als akoestische buffers en zijn er allerhande domoticatechnieken in verwerkt zoals bewegingsmelders die de zuinige LED-verlichting aansturen

Zonnepanelen

In 2022 namen we de nieuwe installatie van Kempus in gebruik:

  • Maar liefst 860(!) panelen (385Wp/stuk)
  • Totaal 331.000Wp
  • Min. opbrengst: 250.000kWh/jr

Met deze panelen is niet alleen de behoefte van de nieuwbouw gedekt; Ook het oude gebouw geniet zo van voornamelijk groene stroom.

Alle overige energie vloeit voort naar 30 slimme laadpunten voor elektrische wagens (uitbreidbaar naar 60)

Zonnepanelen Geel

Ook op het dak van onze vestiging in Geel genieten we al vele jaren van groene stroom om onze kantoren en het Experience Center te voorzien. 

Ook elektrische en hybride wagens kunnen hier met 6 laadpunten steeds terecht.

Zonnepanelen Houthalen

Ook op het dak van onze vestiging te Houthalen genieten we al vele jaren van groene stroom. Zonnepanelen plaatsen is een eenvoudige en efficiënte manier om jouw energieverbruik te verlagen. Met de tientallen computers en de verschillende servers die bij ons continu stroom vragen, hadden we een grote behoefte om zelf energie op te wekken.

Het volledige dak van ons gebouw werd vol gelegd met zonnepanelen, maar dat bleek niet voldoende. Om nog meer panelen te kunnen plaatsen, hebben we boven de parkeerplaatsen op onze parking een afdak gemaakt waar nog extra panelen op geplaatst konden worden. Bijkomend voordeel was dat de auto’s zo ook beschut kunnen staan. Ten slotte hebben we ook nog enkele panelen op ons gras laten plaatsen.

Efficiënte Liften

  • 30% minder verplaatsingsenergie t.o.v. conventionele lift
  • Overtollige energie is “schoon” & wordt afgeleid naar het stroomnet

De Schindler 3300 is een lichtgewichtlift waarin geen schadelijke stoffen zijn verwerkt en die werd ontworpen voor een dagelijks gebruik met een laag energieverbruik. De werkingsefficiëntie blijft tijdens de volledige levensduur constant - en deze lift is bijna 100% recycleerbaar.

Schone aandrijftechnologie
Dankzij de regeneratieve PowerFactor 1 aandrijftechnologie verbruikt de Schindler 3300 tot 30 % minder verplaatsingsenergie in vergelijking met conventionele technologie. De overtollige energie is 'schoon', waardoor ze naar het stroomnet kan worden teruggevoerd zonder dat daarbij ten gevolge van harmonische vervorming storingen aan de apparatuur worden veroorzaakt.

Stand-by-modus
Wanneer hij niet wordt gebruikt, verbruikt de Schindler 3300 tot 20 % minder energie voor de richtingsomkeerschakelaar, de besturing, de verlichting en de ventilatie. De wake-up is onmiddellijk.

LED-verlichting
De LED-verlichting gaat bijzonder lang mee (tot 20 keer langer dan standaard lampen) en verbruikt toch minder energie. Alle plafonds in de Schindler 3300 zijn standaard met LED-verlichting uitgerust.

Energie-efficiënte bediening
Superieure dagelijkse prestaties mogen niet gepaard gaan met een hoger energie-verbruik. Dat is bij de Schindler 3300 dan ook niet het geval. Dankzij het lichtgewicht systeem, de precisie-engineering en de energiebesparende kenmerken behaalde de Schindler 3300 een A-classificatie voor energie-­efficiëntie volgens de VDl4707-1 norm.

Elektrificatie wagenpark

Meer dan ooit - dankzij thuiswerk, Teams en Remote desktop ondersteuning sparen we vele nodeloze autoritten uit. Niet alleen bij ons, maar bij duizenden organisaties.

Ons wagenpark

Vele jaren werd geïnvesteerd in diesels met een zo laag mogelijke co²-uitstoot. Maar we hebben niet gewacht op regeringsbeslissingen en schakelen al enkele jaren lang systematisch over naar plug-in-hybride (PHEV) en volledig elektrische (EV) wagens. Vandaag kunnen deze allemaal gretig groene stroom laden, zowel op onze site in Turnhout (30 laadpunten), Geel (6 laadpunten) en Houthalen (20 laadpunten).

Mark Aerts laadt Tesla in Campus Houthalen

Laadpunten

Al enkele jaren kan je aan onze vestiging in Geel laden aan 4 laadpunten, waar je op heldere dagen  100% groene stroom kan tanken dankzij de vele zonnepanelen.

In Turnhout, rondom de Kempus is dit niet anders. 30 Laadpunten voor wagens en/of elektrische fietsen zijn voorzien van groene, zelf-opgewekte stroom dankzij een gigantische hoeveelheid zonnepanelen, zowel op het dak van het 'oude' gebouw, als op de Kempus zelf.

Ook externe bezoekers mogen hier gebruik van maken (Type-2-Mennekes chargers)

Laadpalen in Turnhout - Tank groene stroom (Kempus - Kempenlaan 2)

Prefab Betonbouw

Bij het bouwen van onze nieuwbouw Kempus maakten we gebruik van prefab betonplaten. Deze lokaal geproduceerde onderdelen

  • zijn eenvoudiger te produceren bij de fabrikant
  • vereisen veel minder transport
  • hebben minder werk nodig op de werf
  • maken dat de hinder veel lager is en er sneller gewerkt kan worden met minder mensen
  • hoeven niet te wachten op drogen

Bekijk de video

Gezondheid, milieu & omgeving

Een betere leefomgeving begint bij jezelf. We trachten daarom al jaren het goede voorbeeld te geven en onze medewerkers fit en gezond te houden. Alle ingrepen, hoe klein of groot ook, zijn niet alleen goed voor mens en milieu, maar vaak ook economisch rendabel voor de maatschappij dankzij minder ziekteverzuim, burn-outs en stress.

Lokale aanwerving

Al jaar en dag zoeken we voornamelijk mensen in de buurt. Dit is een bewuste keuze, want dit:

  • stimuleert de lokale economie en zet de regio mee op de kaart;
  • verankert VanRoey.be in de lokale gemeenschap;
  • geeft een betere work/life balance voor de medewerkers;
  • vereist minder woon-werk verkeer;
  • nodigt uit om met de fiets te komen;
  • zorgt ervoor dat we niet 'deel van het probleem' zijn wat betreft fileleed en verkeerscongestie rond de grootsteden.

Het is dan ook een bewuste keuze geweest om de nieuwbouw Kempus in Turnhout -op de vorige site- te bouwen, en niet elders in het land.

 

Focus op de fiets

We motiveren onze medewerkers om met de fiets te komen met tal van incentives, denk hierbij aan kilometervergoeding en lease/aankoopondersteuning. Ook werd een ruime fietsenstalling met verlichting geïnstalleerd en krijgen medewerkers de mogelijkheid om een uitrusting aan te kopen.

Ook zijn er douches en lockers om medewerkers in alle comfort te laten aankomen na een warme of regenachtige ochtend.

Vermindering CO² uitstoot door meer collega’s op de fiets te krijgen

“Fietsen is niet alleen goed voor het milieu, het is goed voor de gezondheid van ons team, het reduceert stress én het is goedkoper voor de fietsers. Dit past helemaal in de filosofie van VanRoey.be. We willen ondernemen, maar met respect voor de wereld waarin en de mensen waarmee we dat doen.”

-Pat Van Roey

Ook al waren er in het bedrijf een aantal fervente fietsers, toch merkten we dat 87% van onze mensen elke dag met de wagen komt, terwijl ze toch op fietsafstand van onze kantoren wonen. Om verschillende redenen, zoals het wegbrengen en oppikken van de kids, of afspraken met klanten in de loop van de dag. Maar ook de beperkte bedrijfsinfrastructuur bleek een belangrijke reden.

We zijn ervan overtuigd dat we veel meer mensen de fiets op kunnen krijgen mits continue sensibilisering en de juiste investeringen. Hiervoor krijgt de Van Roey ICT Group vandaag een duwtje in de rug van de Vlaamse overheid (Pendelfonds). Wij investeerden van 2017 tot en met 2019 € 87.000, de Vlaamse overheid legde daar € 33.500 naast.

Ook onze mensen investeren mee, bijvoorbeeld wanneer ze een nieuwe fiets aankopen. Concreet: We willen de fiets als duurzaam alternatief voor de wagen stimuleren. Een projectgroep ‘Mobiliteit’ zette communicatie- en sensibiliseringsacties op. We willen dat de acties gedragen zijn door ons team. Er worden ook fietsambassadeurs aangeduid.

We communiceren continu over hoeveel mensen met de fiets naar het werk kwamen en hoeveel co2 we hiermee uitgespaard hebben. We stimuleren collega’s ook met ludieke acties en we nemen als team ook deel aan fietsdagen, zoals bijvoorbeeld Kempen Fietst op 1 mei.

De fietsinfrastructuur werd aangepakt: Onze medewerkers kunnen een fiets en een fietsuitrusting aankopen met een financiële tussenkomst van VanRoey.be. De fietsers krijgen ook een thuiskomstgarantie en pechverhelping. We bouwden een moderne fietsenstalling en een ruimte met douches en lockers.

Er werden ook bedrijfsfietsen gekocht die bijvoorbeeld tijdens de middag gebruikt kunnen worden voor een kort fietstochtje, om naar de winkel te rijden of ter vervanging van een fiets die in onderhoud moet…

Gezonde voeding

In het bedrijfsrestaurant 'Roeftop' werd gekozen voor uitsluitend gezonde voeding. Er is dan ook geen friteuse aanwezig. Medewerkers krijgen er dagelijks verse groenten en fruit voorgeschoteld, dat voortkomt uit uitsluitend biologische teelt.

's Middags is er een gezond buffet en verse soep beschikbaar.

Lokale productie voedsel en Circulaire keuken

De ingrediënten die gebruikt worden in het bedrijfsrestaurant Roeftop en de snacks die we voor het personeel en bezoekers voorzien komen steeds uit verantwoorde bron. Denk hierbij aan de nabijgelegen biohoeve 'De Wieltjeshoeve' en andere lokale producenten.

Ook wordt er uitsluitend fairtrade koffie geschonken en wordt er flink nagedacht over de hoeveelheden. Via reservatiesystemen kan onze chef-kok perfect inschatten hoeveel voedsel hij moet bereiden en klaarzetten, en zo voorkomen we dat er veel overschotten zijn.

Duurzame keuze van producten

We kiezen in eerste instantie zoveel mogelijk voor hergebruik, gerecycleerde materialen of gewoon géén productie/consumptie. 

Enkele mooie voorbeelden zijn

  • onze potten en pannen die gemaakt zijn van oude treinspoorbalken (info)
  • Het gebruik van recuperatiehout uit het omliggende bos voor de buitentrap en de balie
  • Relatiegeschenk: lokaal gekweekte honing door onze bijenkasten (info)
  • Relatiegeschenk: Laptoptassen gemaakt van gerecycleerd plastic dat uit de oceanen is gehaald...
  • Zo goed als geen drukwerk meer voor marketing
  • Gerecycleerd materiaal in het bedrijfsrestaurant Roeftop (bv. servieten...)
  • We serveren voornamelijk lokaal geproduceerde bieren
  • ...

Recuperatiehout

Wanneer een storm stevig huishield in het omliggende bos, besloot Pat Van Roey iets te doen met het hout van de omgewaaide bomen. En zo geschiedde. In plaats van planken te bestellen, werd onze buitentrap voorzien van dit recuperatiehout.

 

Het resthout waar -volgens de traditionele normen- écht niets meer mee te maken was, werd door Michiel Van Roey, de zoon van Pat alsnog creatief verwerkt in een eye-catching balie voor het onthaal op het gelijkvloers

Luchtcirculatie

De officiële GO voor de bouw van Kempus werd gegeven op dezelfde avond dat de regering een lockdown afkondigde in december 2020. Gezondheid was op die moment belangrijker dan ooit, en luchtcirculatie speelt hierin een zeer belangrijke rol. 

Kempus is uitgerust met het modernste luchtverversingssysteem.  Op elke verdieping wordt dan ook de hoeveelheid CO² gemeten en – indien nodig – de ventilatie bijgestuurd. Zo voorkomen we onnodig ziekteverzuim.

Opvang & gebruik regenwater

Op de site van Turnhout kunnen we tot 110.000 liter opvangen om spoeling van sanitair en tuinirrigatie te voorzien. 

Zo sparen we niet alleen veel drinkwater uit, maar zijn we ook voorzien op langdurige droogte.

De omgeving geniet hier ook van, gezien we het overtollige water draineren naar het omliggende bos, in plaats van de lokale riolering. 

 

 

Drainage Bosomgeving

Overtollig regenwater dat we niet kunnen opvangen in onze opslagsystemen, duwen we niet zomaar naar de stadsriolering.  

Bij droge periodes merkten we op dat het omliggende bos, rond onze site in Turnhout vaak (grond)water tekort had. Daarom werd besloten om te kiezen voor drainage van overtollig regenwater naar het bos, in plaats van de riolering. Zo blijft het water lokaal beter opgeslagen en bruikbaar voor de natuur.

Work hard, play hard, met een gezonde dosis sportiviteit.

Begin 2017 hebben we beslist om een tandje bij te steken… We wilden gezonder en fitter worden en meer energie hebben. Daarom hebben we besloten deel te nemen aan het Fitste bedrijf van Vlaanderen. Gedurende 12 weken moesten we gezonder eten en meer bewegen, dit allemaal met de hulp de coaches van Ready2improve.

Dit was een confronterende oefening voor vele werknemers. Gelukkig zijn vele goede nieuwe gewoontes die we dankzij dit traject hebben aangeleerd; zoals gezonder eten, wat meer sporten, vaker met de fiets komen en de dagelijkse middagwandeling blijven hangen!

Ergonomie en Gezondheid

Naast de duurzame technieken is Kempus uitgerust met alle mogelijke faciliteiten om het comfort van de mensen die er werken te verhogen. Alle werkplekken in het gebouw zijn in de hoogte verstelbaar en beschikken over twee schermen en een dockingsysteem voor de laptop.

De vergaderzalen zijn uiteraard uitgerust met alle ICT-toepassingen die we op de
markt brengen en op iedere verdieping zijn er mogelijkheden om even te ontspannen. Daarnaast zijn er douches voor de sportievelingen die van ver komen met de fiets, of die 's middags in de bossen gaan lopen. Ook is er een ecologische zwemvijver voorzien.

Zuiniger Printen

Ook bij het printen kan een stevige impact gemaakt worden binnen VanRoey.be, maar ook bij al onze klanten door:

  • als standaardinstelling 'recto-verso zwart-wit' aan te duiden.
  • alleen nog prints mogelijk maken als mensen fysiek aan het toestel toekomen om hun prints af te halen. Zo voorkomen we dat er stapels prints gewoon in de vuilbak belanden omdat niemand ze ooit kwam ophalen...
  • Dankzij rapportage krijgen mensen inzicht in hun verbruik, wat soms confronterend kan zijn.

Minder e-waste, energieverbruik en transport dankzij nieuwe RIPS technologie

Ook zetten samen met EPSON op gebied van printing sterk in op duurzame kantoorwerking en minder afval van toners en inktcartridges dankzij het gebruik van het Replaceable Ink Pack System (RIPS)

Met dit systeem werk je met vier zakjes die tot jaren meegaan, en zo een berg toners/cartridges, fotogeleidingseenheden, drums en verpakkingsmateriaal.

  • Tienduizenden prints per zak inktpoeder
  • Drastisch minder afval en logistiek
  • Geen opwarming (= minder energieverbruik)
  • Geen uitstoot, dus veel gezonder op kantoor

Bijenkasten

Achterin onze site te Turnhout, tegen de zijde van het bos vind je onze bijenkasten. Hoewel ze het de laatste jaren steeds moeilijker krijgen, zijn bijen erg nuttige beestjes en ongelooflijk belangrijk voor de bestuiving van bloemen.

Daarom besloten we een aantal kasten te plaatsen, die onderhouden worden door 'de Nectarist'. Dat levert ons bovendien honderden potjes lokale honing per jaar. Een erg leuk relatiegeschenk!

Jaarlijkse deelname aan de zwerfvuilactie Voka en IOK

We nemen jaarlijks ook deel aan de zwerfvuilactie van IOK en VOKA, een grootschalige opruimactie op alle Kempense bedrijventerreinen. Zwerfvuil is een doorn in het oog van de meeste mensen. Ook wij zien liever geen zwerfvuil op en rond ons bedrijventerrein.

Ook dit jaar (September '23) was het weer een groot succes en konden we weer heel wat kilo's plastics en andere giftige stoffen uit de bermen verzamelen.

Zwerfvuilactie 2023: Groepsfoto

Ondersteuning maatschappelijke initiatieven

Wij investeren een deel van onze winst én opgedane expertise terug in de maatschappij. Denk aan lokale onderwijs en STEM initiatieven, goede doelen en organisatie die rond sport- en gezondheid werken, armoede aanpakken... we startten en ondersteunen ook initiatieven om de lokale economie sterker te maken en beter samen te werken.

Sponsordossiers

Wij investeren een deel van onze winst én opgedane expertise terug in de maatschappij. Wij krijgen hiervoor bijzonder veel aanvragen. Hoe moeilijk neen zeggen soms ook is, we kunnen niet alles doen. Daarom hebben we een aantal duidelijke positieve keuzes gemaakt:

  • Wij ondersteunen initiatieven die ondernemerschap en het werken met technologie en ICT stimuleren;
  • Wij ondersteunen initiatieven die (inclusieve) sport, gezondheid en innovatieve zorg stimuleren.
  • Hierbij geven we de voorkeur aan partnerships op lange termijn.
  • We hebben een groot hart voor goede doelen die gezondheid voorop stellen. Liefst dan nog initiatieven die sport en gezondheid ondersteunen voor mensen met een fysieke of mentale beperking.

Wanneer hierbij een link gelegd wordt met nieuwe technologieën – onze core business – dan worden we helemaal enthousiast.

Heb je een sponsoraanvraag?

Contacteer dan marketing@vanroey.be

Krawatencross | VanRoey.be

Bednet kan het verschil maken

Bednet Logo

Bednet, een initiatief dat kinderen die door omstandigheden niet naar school kunnen, helpt hen om toch onderwijs te volgen. VanRoey, dat zich richt op duurzaam ondernemen, ziet dit als een manier om bij te dragen aan de wereld.

Geldinzameling Bednet

Bednet voorziet de benodigde apparatuur zowel thuis als op school, zodat de leerling vanuit zijn slaapkamer de lessen live in de klas kan volgen. Dit initiatief helpt niet alleen om leerachterstand te voorkomen, maar ook om het contact met klasgenoten te behouden, wat bijdraagt aan het welzijn van de kinderen.

9 Op de 10 Bednet-gebruikers gaan over naar het volgende jaar, ondanks dat ze niet fysiek in de klas aanwezig konden zijn.

Bednet blijft innoveren en heeft onlangs een mobiele set voor scholen geïntroduceerd, waardoor de apparatuur gemakkelijker van klas naar klas kan worden verplaatst. Hoewel Bednet al bekend is door evenementen zoals de Nationale Pyjamadag, is er nog meer aandacht nodig.

VanRoey deed afgelopen jaren haar best om geld in te zamelen voor Bednet en moedigt anderen aan om ook te doneren of acties te ondersteunen.

4774 Euro ingezameld voor Bednet!

We organiseerden een sponsorwandeling van onze hoofdzetel in Houthalen naar het gebouw van Bednet in Leuven.

Met deze wandeling sloten we een jaar aan activiteiten voor de vzw af. Onze directie en enkele collega’s wandelden de volledige 53 km uit en overhandigden het ingezamelde geld van 4.774 euro aan Bednet.

Omdat EuroSys ook veel inspanningen levert voor de gezondheid van zijn werknemers, besloten we er een sportieve actie van te maken. Zo kwamen we op het idee om te voet naar Bednet te wandelen en zo het geld te overhandigen. 

Mark Aerts, Sales Directeur VanRoey: “Bednet zorgt ervoor dat zieke kinderen toch de lessen kunnen meevolgen, dit door de technologie hiervoor te faciliteren, het helpen van deze kinderen en de link met de technologie maakt dit voor ons een project wat ons na aan het hart ligt. De steun die we financieel, logistiek en mentaal ontvangen hebben, vooraf en tijdens de tocht zelf, heeft ons door de moeilijke momenten getrokken, prachtig om te zien hoe ons volledige bedrijf ons gesteund heeft en de ontvangst bij Bednet was een moment om nooit te vergeten! De massage was wel meer dan welkom!”

De medewerkers van Bednet waren ook gecharmeerd door deze actie! Sophie Reyntens, verantwoordelijke communicatie en fondsenwerving bij Bednet: “Knap hoe de wandelaars hun eigen grenzen verlegden, speciaal voor zieke kinderen en jongeren. Heel mooi ook hoe alle collega’s als een blok achter de wandelaars stonden. Ze zamelden samen een prachtig bedrag in voor Bednet. Het ingezamelde geld zal rechtstreeks naar computermateriaal gaan voor zieke leerlingen. ”

Meer weten over Bednet? Bezoek bednet.be

Laptops voor Digital For Youth

Toen in maart 2020 de scholen noodgedwongen moesten sluiten o.w.v. COVID-19 dreigde een significant probleem: Vele scholen schakelden over naar een systeem van ‘preteaching’ voor het aanbrengen van nieuwe leerstof. Maar niet alle kansarme gezinnen beschikten over het geschikte materiaal.

Special Olympics logo Vanroey.be schonk daarom ruim 50 laptops aan o.a. High Tech Campus Turnhout (HT²O), het Sint-Pietersinstituut in Turnhout, KOGEKA (Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee), Sint-Jan Berchmanscollege Mol, VIBO De Ring in Turnhout en Stella Matutina in Wuustwezel.

Lees hier het nieuwtje. Meer info op digitalforyouth.be

Opstart Netwerk Fietsende Managers

We willen ons engagement om meer mensen op de fiets te krijgen ook actief uitdragen. We hopen om zo ook andere bedrijven te overtuigen dezelfde weg op te gaan. Mede hiervoor startte de Van Roey ICT Group het Netwerk Fietsende Managers op.

Fietsende ManagersOndersteund door Voka, Thomas More en IOK. Het Netwerk Fietsende Managers wil ondernemers en managers uit de Antwerpse Kempen samenbrengen die een voortrekkersrol willen opnemen op het vlak van fietsbeleid in hun onderneming. Dat ze zelf graag ook eens de fiets opstappen is zeker een pluspunt. Want naast het uitwisselen van informatie over het promoten van de fiets voor woon-werkverkeer, wordt er ook effectief gefietst en sportief genetwerkt.  Het netwerk komt elke eerste woensdagavond van de maand samen, meestal om 18.00 uur, al  kan dit uur wel eens variëren in functie van de geplande activiteit.

Meer info vind je op fietsendemanagers.be

Heartware

Heartware is een initiatief van Telenet, waar we aan deelnemen, om oude laptops te refurbishen. Zo kan een "oud" toestel nog steeds iemand aan een job helpen, een schoolkind online les laten volgen of een gezin met de buitenwereld verbinden. 

Samen met Ondernemers voor een Warm België, knapt Telenet hardware op en maken ze er 'heartware' van. Zo helpen we samen gezinnen vooruit die het hard nodig hebben. Meer info over dit initiatief vind je op de website van heartware

Structurele partner en mede-oprichter van KempenFietst

Kanker is dominant aanwezig in onze samenleving. Maar liefst één Belg op drie wordt met deze vreselijke ziekte geconfronteerd. In de strijd tegen kanker bestaan er belangrijke noden, zowel op het vlak van preventie, opsporing, behandeling als palliatieve zorg.

Kempenfietst LogoIn 2012 bedachten drie geëngageerde Kempenaars, onze General Manager Pat Van Roey, Marc Leysen en Guy Van Roey, het initiatief ‘Kempenfietst - met een hart voor kankeronderzoek.’ Deze slogan is later aangepast naar ‘Kempenfietst - met een hart voor de kankerpatiënt.’ Met dit Kempense initiatief willen de oprichters op sportieve wijze geld inzamelen voor de strijd tegen kanker. Het doel is om elk jaar een fietstocht door de Kempen te organiseren en de opbrengst ervan te schenken ten voordele van kankerpatiënten in de regio. Mooie voorbeelden van goede doelen die gekozen werden zijn Ispahan en Alegria. Sinds de start werd er al meer dan € 300.000 verzameld.

Ondertekening Streekproject ‘Kempen2030’

KEMPEN 2030 logo “De ondertekening van het streekproject ‘Kempen2030’ past in onze ambitie om de  ecologische impact op de omgeving waarin we actief zijn zo klein mogelijk te houden. In 2017 en de jaren nadien zetten we extra in op duurzaam woon-werkverkeer. We willen tot 30% van onze collega’s op de fiets krijgen! De hulp van het Provinciaal Mobiliteitspunt Antwerpen is goud waard. Zij voerden een Mobiscan uit en begeleidden ons bij het indienen van een Pendelfonds dossier. Daarnaast laten we ons ook inspireren door de Fietspromotiecampagne van IOK. We willen het fietsen laten leven bij onze mensen door leuke en motiverende acties.”

VanRoey loopt 100km voor Kom op tegen Kanker

Geldinzameling Kom Op Tegen Kanker EuroSys

We hadden besloten om deel te nemen aan de 100km-run voor "Kom op tegen Kanker". Deze beslissing kwam na hun succesvolle wandeling van Houthalen naar Leuven ten voordele van Bednet.

De 100km-run is een teamgebeurtenis waarbij vier deelnemers samen 100 km lopen. De eerste deelnemer begint en na elke 10 km voegt een nieuwe loper zich bij het team, totdat ze allemaal samen de laatste 10 km lopen. We hadden in 2019 2 teams aan de start.

De deelname aan de 100km-run vereist niet alleen fysieke inspanning, maar ook een financiële bijdrage. Elk team moet €2.500 inzamelen om te mogen deelnemen, wat betekent dat we in het totaal €5.000 moesten verzamelen. Na verschillende fondsenwervingsacties, waaronder de verkoop van zelfgemaakte cupcakes, taarten en brood, en de directie die auto's waste tegen betaling sloegen we in onze opzet. 

We zetten ons in voor "Kom op tegen Kanker" omdat iedereen wel iemand kent die met kanker te maken heeft gehad. We geloven dat het belangrijk is om bij te dragen aan de strijd tegen deze ziekte en hopen dat hun inspanningen zullen helpen om het sterftecijfer te verlagen. 

Meer info op komoptegenkanker.be

Deelname Move(d) to Help

De Van Roey ICT Group was betrokken bij de organisatie en neemt zelf deel aan deze dag

Move(d) To Help is een sportieve familiehappening van Rotary Turnhout waarbij geld ingezameld wordt voor een aantal goede doelen die zich inzetten voor mensen in (kans)armoede in de provincie Antwerpen. Locatie is Merksplas Kolonie. Naast lopen, wandelen en fietsen, kan je ook deelnemen aan een “Move(d) to Help Team Challenge”. Inclusieve sport staat hoog op de agenda. Er zijn tornooien en activiteiten voor G-sporters.

Ondernemend Turnhout

Ondernemend Turnhout brengt ondernemers en managers uit de verschillende Turnhoutse industriezones samen om te netwerken en te werken aan het positieve imago van Turnhout als stad om in te werken en te ondernemen. Zo willen we opportuniteiten en knelpunten aanpakken en de contacten met het Turnhoutse stadsbestuur en andere actoren zoals onderwijs en cultuur … verstevigen. Er worden met regelmaat activiteiten georganiseerd, waar lokale ondernemers bezoeken en thema's behandelen als:

  • Mobiliteit & bereikbaarheid
  • Duurzame inplanting en benutten aanwezige ruimten (leegstand)
  • Maakindustrie stimuleren, opkrikken, doorstroming technologie naar KMO’s;
  • Energie: informatie & en coördinatie van acties bv. windmolens, diepe geothermie;
  • Vergunningen
  • Aansluiting onderwijs & bedrijfsleven
  • ...

Meer info over dit initiatief vind je op ondernemendturnhout.be

Samenwerking met het onderwijs

Jaarlijks geven wij tientallen scholen in ons bedrijf een rondleiding en gaan wij naar scholen doorheen de provincie Antwerpen.

We werken hiervoor vaak samen met organisaties zoals Voka, Etion, Vlajo (Ondernemers voor de klas, Droomcoach..). We vinden het belang om onze ervaring te delen met onderwijzers en studenten. Het is belangrijk dat ze weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

  • Hoe werken bedrijven vandaag?
  • Hoe snel kan het soms gaan?
  • Welke vaardigheden vooral attitudes bepalen mee je toekomstige carrière…

Wij leren ook bij.

  • Hoe denken jongeren vandaag?
  • Hoe kijken zij naar hun toekomstige werkplek?
  • Wat zijn hun verwachtingen?

Met Thomas More hebben we een structureel partnership uitgewerkt. Zo geven we gastlessen, nemen deel aan jury’s, geven we opleidingen mee vorm en organiseren we jaarlijks een hackaton.

Gold partner van Special Olympics

Special Olympics zal de komende jaren de EventManager tool van VanRoey.be gebruiken voor de registratie van en communicatie met alle vrijwilligers op al haar events en de jaarlijkse Nationale Spelen in het bijzonder.

Special Olympics logo De Van Roey ICT Group engageert zich op haar beurt om waar mogelijk G-atleten te betrekken bij haar sportieve initiatieven (Play Unified) en vrijwilligers af te vaardigen naar de activiteiten van Special Olympics. Het leven van mensen met een verstandelijke beperking verbeteren dankzij sport, dit is de missie van Special Olympics sinds ze haar eerste levenslicht zag in 1968. Special Olympics is uitgegroeid tot een internationale beweging. Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979 en heeft vandaag 12.000 atleten onder haar vleugels. Volgens schattingen zijn er in ons land 165.000 personen met een verstandelijke beperking. Het doel van Special Olympics Belgium voor 2020 is om 20.000 atleten te kunnen bereiken. Dat zou een verhoging van 60 % omvatten.

Meten is weten

Binnenkort trachten we op deze pagina ook inzichten te geven in de nettoresultaten van onze inspanningen a.d.h.v. (gedeeltelijk realtime) rapporten. Hoeveel energie genereren en verbruiken we, hoeveel verplaatsingen doen we op welke manier...

Dit alles zetten we dagelijks neer dankzij een team van enthousiaste medewerkers. Langer gezonder leven en werken met goesting is bij ons een centraal thema.

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!