Header Image overlay

Microsoft kondigt Lists aan

Microsoft Lists wordt in juli 2020 wereldkundig gemaakt als de slimme informatie tracking app in Microsoft 365. De toepassing is bedoeld voor het opvolgen van zeer diverse zaken zoals voorraden, assets, agenda’s, evenementen, projectopvolging, enz. Het is echter veel meer dan alweer een nieuwe tool om to-dolijstjes bij te houden. Dankzij de integratie met de Microsoft PowerApps en Power Automate, kan Lists de workflows binnen je organisatie automatisch activeren.

Ook interessant aan Lists is de naadloze integratie met Microsoft Teams en Outlook. Lists past daardoor perfect in de missie van Microsoft om samenwerking te vergemakkelijken.

Microsoft Lists is gegroeid uit de toepassing van lijsten in SharePoint. Dat maakt het meteen een volwaardige tool, waar we niet meteen kinderziektes in kunnen aantreffen. Bovendien is Lists binnen de Microsoft 365 suite een uitermate veilige en stabiele toepassing.

Nieuwe manier van samenwerken?
Met anderen aan projecten werken of samenwerken met personen buiten jouw team? Hét kan. Dankzij Teams bewaar je het overzicht & worden alle vormen van communicatie vereenvoudigd.

Gebruiksvriendelijk en verregaand personaliseerbaar

De interface is helder en komt voor Microsoft 365 gebruikers meteen vertrouwd over. Toch zijn er heel wat mogelijkheden om de toepassing te personaliseren. Ook Microsoft evolueert met haar apps richting low-code citizen development.

  • Zowel Microsoft Lists Home (de web applicatie) als de mobiele app centraliseren al je lijsten op één plek. Je creëert in een mum van tijd nieuwe lijsten, deelt ze of werkt aan bestaande lijsten op één locatie. Dat is meteen het grote voordeel tegenover de klassieke manier van werken met lijsten in SharePoint – waar de lijsten ingekapseld zitten in de afzonderlijke sites.
    Microsoft Lists Screenshot
  • De gebruikers van Microsoft Lists zijn misschien het best te beschrijven als “mensen die dingen gedaan moeten krijgen”. En dat is typisch iets wat je in samenwerking met anderen doet. Met Lists kan je meteen in een Microsoft Teams channel samen aan de slag. Zo breng je de inhoud en de conversatie errond in één gebruikservaring samen.
    Microsoft Lists Screenshot
  • Met vooraf geconfigureerde structuren, formulieren, views en formats biedt Lists je meteen een template die geschikt is voor jouw specifieke toepassing. Zo vind je bijvoorbeeld – naast vele anderen – templates voor het beheren van assets (bijvoorbeeld IT equipment) of het bewaken van de status van een georganiseerd event. Andere features die zorgen dat je met Lists vooral snel kunt werken zijn de mogelijkheden om nieuwe lijsten te creëren vanaf bestaande lijsten of vanuit Microsoft Excel.
    Microsoft Lists Screenshot
  • Met personaliseerbare views, smart rules en sharing opties is Lists de tool bij uitstek die interactie rond projecten en op te volgen zaken bevordert. De grid, list, gallery en calender views zijn respectievelijk handig voor snelle editing, visuele content, tijdsinformatie. Zeker in de ogen van mensen die de klassieke lijsten in SharePoint gewend zijn. De combinatie van voorwaardelijke formatting, rules en sharing maken Lists helemaal te gek. Zo kan je bijvoorbeeld op basis van een trigger (een status, veranderende waarde, datum, enz.) Power Automate Flow aanspreken en processen automatisch in gang zetten en notificaties uitsturen.

Meer dan een to-dolijstje

Microsoft Lists is dus meer dan een fraai ogend to-dolijstje. Vergelijk het dan ook niet met Microsoft ToDo. Die laatste is wat de benaming zegt: een to-do app. Lists gebruik je niet om ’s morgens neer te schrijven welke taken je die dag wilt afhandelen. Vergelijk Lists ook niet met Planner. Ook Planner heeft zijn naam niet gestolen. Je plant er je eigen taken en die van je collega’s mee in.

Met Microsoft Lists stroomlijn je werkprocessen en samenwerkingen. Je zorgt dat je van de juiste mensen op de juiste momenten de juiste dingen gedaan krijgt. Zodat ook andere teamleden weer verder kunnen. Het is een volwaardige toepassing die perfect integreert met andere Microsoft 365 tools.

“Microsoft Lists is dus meer dan een fraai ogend to-dolijstje. Het zorgt dat je van de juiste mensen op de juiste momenten de juiste dingen gedaan krijgt. Het is een volwaardige toepassing die perfect integreert met andere Microsoft 365 tool”

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!