Header Image overlay

Terugblik Retail Inspiration Day in Botanic Sanctuary Hotel

Wat kan Artificiële Intelligentie betekenen voor retail? Welke technologische kansen zijn er voor de Shopping Experience in een Omnichannel beleving? En hoe verbind je meerdere winkels met hoofdkantoor en magazijn? Dat waren enkele topics tijdens onze eerste Retail Inspiration Day in het prachtige Botanic Sanctuary Hotel in Antwerpen!

Onze Retail Inspiration Day was een dag vol inspiratie en inzicht in de nieuwste trends en technologieën binnen de sector. Mark Aerts, Commercieel Directeur bij VanRoey, mocht de dag openen met een warm welkom aan de 30-tal retailers in de zaal.

retail-inspiration-day_vanroey-eurosys-2

Digitale uitdagingen voor Retailers

Retail heeft vele digitale uitdagingen. Bedrijven die deze uitdagingen omzetten naar concrete opportuniteiten en de nieuwste technologieën omarmen, hebben een belangrijk voordele ten aanzien van concullega’s.

Enkele van de besproken uitdagingen:

  • “In 2022 was retail de op vier na meest geviseerde industrie door cybercriminelen.” – RetailDetail
  • “90% van de klanten vertrekt als ze geen gepersonaliseerde content voorgeschoteld krijgen.” – CM.com
  • “In 2025 doet helft klanten écht omnichannel boodschappen.” – Ton van Veen, CEO Jumbo

Artificiële Intelligentie in Retail

Na een algemene introductie en een rondje wie-is-wie nam Renout van Hove (oprichter van GrowthAgent) ons mee in de wereld van ‘Artificiële Intelligentie in Retail’. Renout ging dieper in op de rol van AI in de retailsector. We leerden dat AI kan helpen bij het personaliseren van de klantbeleving en het optimaliseren van de voorraadbeheer. AI kan ook waardevolle inzichten bieden in klantgedrag, wat kan leiden tot effectievere marketingstrategieën.

Do’s Don’ts
✓ Implementeer AI voor gepersonaliseerde klantervaringen ✗ AI inzetten zonder duidelijke strategie
✓ Gebruik AI voor efficiënt voorraadbeheer ✗ Verwaarlozing van data privacy bij gebruik van AI

Avigilon Alta: AI-Camerabeveiliging voor Retail

Een ander belangrijk aspect dat werd belicht, is de toepassing van AI in beveiligingsoplossingen. Bart Vanden Wyngaerd van Avigilon Alta lichtte toe hoe AI-cameraoplossingen kunnen bijdragen aan de veiligheid en efficiëntie in de retailsector. Deze geavanceerde camera’s kunnen automatisch verdachte activiteiten detecteren en melden, waardoor de reactietijd van beveiligingspersoneel aanzienlijk wordt verkort.

Bart toonde een inspirerende demo die de monden deed openvallen. “De manier waarop AI-cameraoplossingen vandaag zorgen voor een verbeterde beveiliging voor retailers is ongezien!” Meer info over dit zeer interessante security luik vind je terug op deze pagina.

Wifi in magazijnen: Do’s & don’ts

Logo Ruckus Partner Elite | VanRoey.be

Networking is, naast cybersecurity, één van de grootste luiken die VanRoey voor haar rekening neemt. Daar waar retailers vaak te maken hebben met meerdere vestigingen, hoofdkantoor en verschillende magazijnen, is een slimme én veilige netwerkinfrastructuur van enorm belang. Tijdens de Retail Inspiration Day spitsen netwerkspecialisten Thomas Willems en Filip Boute zich toe op de best practices. Bijvoorbeeld het verhaal van Schoenen Torfs – met Raf De Leu, IT Manager bij Schoenen Torfs in de zaal – werd besproken.

Do’s Don’ts
✓ Regelmatige netwerkanalyse ✗ Plaatsing nabij grote metalen objecten
✓ Gebruik van geavanceerde technologieën ✗ Inhouden op beveiligingsprotocollen
✓ Continu beheer & monitoring ✗ Verouderde technologie

Hoe winkels verbinden met hoofdkantoor (en magazijn)

Telenet Business | VanRoey.be

Fortinet Expert Partner | VanRoey.be

Daarnaast is er ook het aspect besproken van het verbinden van meerdere winkels met hoofdkantoor en magazijn. Hier is het evenzeer cruciaal dat er wordt gezorgd voor een veilige en efficiënte netwerkverbinding. VanRoey haalt de verschillen aan tussen de oude manier van werken (via MPLS) en hoe ze vandaag te werk gaan met SD-WAN voor verbeterde connectiviteit.

De belangrijkste ‘don’ts’: verwaarlozing van netwerkbeveiliging en het gebruik van verouderde netwerktechnologieën. Voor dit luik werken ze nauw samen met partner Ruckus Networks.

Technologie en Omnichannel beleving

De rol van technologie in een Omnichannel beleving werd ook uitgebreid besproken. Experts deelden inzichten over hoe technologie kan helpen bij het creëren van een naadloze en geïntegreerde winkelervaring voor klanten. Dennis Oudijn van Valk Solutions lichtte toe hoe hun oplossingen retailers kunnen ondersteunen in het realiseren van een effectieve omnichannel strategie. Valk Solutions biedt geïntegreerde software die zorgt voor een naadloze verbinding tussen online en offline verkoopkanalen, waardoor retailers in staat zijn om een consistente en gepersonaliseerde klantervaring te bieden over alle contactpunten heen.

Do’s Don’ts
✓ Investeer in technologie die omnichannel beleving ondersteunt ✗ Gebrek aan integratie tussen online en offline kanalen
✓ Zorg voor een consistente klantervaring over alle kanalen ✗ Verwaarlozing van klantfeedback en -ervaring
✓ Implementeer oplossingen zoals die van Valk Solutions voor geïntegreerde omnichannel ervaringen ✗ Negeer de noodzaak van continue aanpassing en verbetering in technologische implementaties

De meerwaarde op de Shopping Experience staat uiteraard buiten kijf!

Conclusie

De Retail Inspiration Day 2023 benadrukte waardevolle inzichten en praktische tips over de nieuwste trends en technologieën in de retailsector. De presentaties van experts op het gebied van AI, zoals de AI-cameraoplossingen van Avigilon Alta, en de technologische oplossingen van Valk Solutions voor een omnichannel beleving, boden de deelnemers concrete handvatten om de positionering en infrastructuur van retail organisaties te versterken.

Het is cruciaal voor retailers om up-to-date te blijven met de nieuwste technologische ontwikkelingen en innovaties om concurrentievoordeel te behouden en te groeien in de dynamische retailmarkt.

Beroep doen op onze expertise?

Wil je net als vele andere Belgische retailers beroep doen op onze netwerk- en cybersecurity kennis? Laat het ons weten!

“De digitale opportuniteiten voor retailers zijn eindeloos. Inzetten op de nieuwste technologieën is dan ook cruciaal om concurrentievoordeel te behouden.”
Meer weten?
We verwelkomen je graag in ons gloednieuw klimaatneutraal gebouw!

Geschreven door:

Emiel Willems
Allround Marketing Specialist bij VanRoey

Emiel is bij ons gestart in januari 2023 en vandaag in de lead voor onze initiatieven op het gebied van Retail, Real Estate en Productiebedrijven. Daarnaast legt hij dankzij zijn brede marketingexpertise de nadruk op eventcoördinatie, leadgeneratie, employer branding en contentcreatie.

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!