Header Image overlay

Microsoft Viva brengt positieve vibe op je werkplek

Microsoft Viva werd aangekondigd in februari 2021 en wordt door Microsoft op de markt gezet als een zogenaamd Employee Experience Platform (EXP). Dat betekent dat Viva een aantal tools verenigt die de werkervaring van de medewerkers verbeteren.

Concreet gaat het over 4 modules: Viva Connections, Viva Insights, Viva Learning en Viva Topics. Deze kunnen elk afzonderlijk worden gebruikt/aangekocht. Sommige zijn inbegrepen in Microsoft 365 plannen, voor anderen is een aparte licentie nodig.

Viva Connections

Viva Connections biedt een handige manier om je intranet binnen Microsoft Teams te brengen. Het hoeft geen betoog dat Teams het laatste jaar een veelgebruikte samenwerkingstool geworden is. Daarom werden niet enkel de features van Teams verder ontwikkeld, maar worden dus ook tools zoals Viva Connections geïntegreerd.

Viva Connections zorgt ervoor dat er binnen de organisatie betere communicatie kan verlopen en vooral dat mensen zich hechter identificeren met het bedrijf. Microsoft hanteert hiermee de oorspronkelijke filosofie van een intranet: zorgen dat alle medewerkers snel een eenvoudig informatie over de organisatie kunnen vinden en die zo beter leren kennen en er zich mee identificeren.

Viva Insights

Viva Insights is eigenlijk een uitbreiding van de My Analytics die we reeds kenden van Microsoft 365. Hierbij kunnen we in teamverband gaan kijken welke statistieken er allemaal zijn rond meetings, focus tijd, etc. Alsook biedt het voor managers een inzicht in het werk van het team om b.v. proactief in te spelen op mensen die zich richting een burn-out werken, of net de kantjes eraf lopen.

Viva Insights heeft zijn naam niet gestolen. Deze tool maakt het werk van je team inzichtelijk en laat toe om taken efficiënter te verdeler en vlotter samen te werken.

Viva Learnings

Viva Learnings creëert een centrale hub voor leren in Microsoft Teams. Met behulp van AI wordt de juiste inhoud op het juiste moment aangeboden. Hierbij wordt inhoud gebundeld van LinkedIn Learning, Microsoft Learn, de eigen content van de organisatie en opleidingen van vooraanstaande dienstverleners zoals Skillsoft, Coursera, Pluralsight en edX.

De juiste kennis is één van de motoren van elke organisatie. Kennis is tegenwoordig overvloedig beschikbaar, maar net door die overvloed wordt het steeds moeilijker om de juiste en correcte kennis te vinden. Viva Learning beschikt over de intelligentie om snel de juiste kennis te filteren uit betrouwbare bronnen.

Viva Topics

Viva Topics gebruikt net als Viva Learning AI om medewerkers snel en gemakkelijk toegang te geven tot specifieke kennis en informatie. Met dat verschil dat Topics meer gericht is op het organiseren van de content binnen een organisatie. Het is meer dan een document management tool. Viva Topics kan ook bepaalde content herkennen en linken aan andere content op een Microsoft 365 omgeving.

Met Viva Topics kan je dus gemakkelijk alle informatie en kennis over een bepaald topic vinden die beschikbaar is binnen je organisatie. Het is de ideale tool voor nieuwe medewerkers om snel op dreef te komen en voor medewerkers die binnen de organisatie willen innoveren en voor kruisbestuiving zorgen.

Kortom: Betrokkenheid & leergierigheid

De beschikbaarheid van de verschillende Viva modules verschilt nog wat. Bij VanRoey.be gingen we er meteen mee aan de slag. Insights kennen we al langer en de functionaliteit ervan op team-niveau biedt alleszins een extra meerwaarde tegenover het individuele gebruik ervan. Viva Connections is echt een tool van uitzonderlijke meerwaarde voor organisaties die hun medewerkers intern goed willen informeren en betrekken. En welke organisatie wil dat niet?

Viva Learnings en Topics zijn uitermate interessant voor kenniswerkers, mensen die continu informatie moeten zoeken en nood hebben aan specifieke kennis in de uitvoering van hun dagtaken. Vooral in sectoren en thema’s waarin die kennis snel verandert en nieuwe kennis beschikbaar komt, zijn deze tools een must-have.

Overzicht Microsoft Viva

 

Connections

Insights

Learning

Topics

Versterkt het commitment en de loyaliteit van medewerkers door hen makkelijker te laten identificeren met de organisatie Brengt productiviteit en welzijn in balans door de activiteiten binnen je team inzichtelijk te maken Versnelt groei en ontwikkeling van medewerkers door de juiste en correcte kennis makkelijker bereikbaar te maken Helpt medewerkers bij het leren, nieuwe vaardigheden ontwikkelen, en sneller innoveren
Beschikbaar voor desktop sinds 31/3/21, mobile zomer 2021 Reeds beschikbaar in M365 Private preview Aparte licentie €4,20 per gebruiker per maand (ex BTW)

[Update:] Intussen zijn er nog een hele hoop nieuwe elementen aan het VIVA platform toegevoegd. Lees hier de nieuwe blog.

“Viva Connections is echt een tool van uitzonderlijke meerwaarde voor organisaties die hun medewerkers intern goed willen informeren en betrekken. En welke organisatie wil dat niet?”
Webinar
Expert Yves Kerwijn haalt aan waarom je welke licenties nodig hebt. Denk hierbij aan telewerk, security… Maar ook besparingen!
Ken jij Teams al? We bespreken tal van handige zaken die het (samen)werken nog zullen bevorderen!

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!