Header Image overlay

De Microsoft Viva familie breidt uit

Microsoft VIVA is intussen uitgegroeid tot een heus “Employee Experience Platform” om de gebruikerservaring van medewerkers verder te optimaliseren en vereenvoudigen.

De Viva-familie bestond initieel uit 4 leden: Viva Connections, Viva Insights, Viva Learning en Viva Topics en integreert naadloos binnen de Microsoft 365 omgeving. Vandaag komen daar o.a. Viva Pulse, Viva Engage, Viva Goals, Viva Sales en Viva Amplify bij, aangevuld met handige tools als ‘Answers’ en ‘People’. We vatten voor jou samen wat al deze nieuwe oplossingen doen.

Viva Pulse – Vinger aan de pols

Microsoft Viva Pulse concentreert zich op het beheer van je medewerkers. Managers en teamleads kunnen er op regelmatige basis feedback mee verzamelen van hun teamleden. Je beschikt meteen over handige vooropgestelde enquêtes met door onderzoek onderbouwde vragen. Zo krijg je een helder beeld van wat leeft onder de collega’s en waar je extra aandacht aan moet geven.

Viva Pulse

Viva Engage – Social media binnen de bedrijfsmuren

Met Yammer kon je al -op een luchtige manier- korte boodschappen binnen de bedrijfsmuren delen om interactie met collega’s te krijgen. Vandaag evolueert Yammer naar Viva Engage en wordt het sociale communicatieplatform beter geïntegreerd binnen Teams.

Je krijgt een klassieke tijdslijn, die ‘storyline’ gedoopt werd. Ook collega’s kunnen posts schrijven waarin ze bv. foto’s of video delen van een event waar ze aanwezig zijn. Ook zijn er aparte kanalen te bouwen rond bepaalde topics.

Het is een handige omgeving om nieuwtjes te delen of interne zaken te communiceren met alle collega’s zonder gevoelige bedrijfsinformatie naar een publiek platform te sturen. Je blijft binnen de Microsoft 365 omgeving van je organisatie. Dat betekent dat collega’s hun bedrijfsaccount gebruiken en je dus niet langer afhankelijk bent van bv. Meta (Facebook/instagram) om een communitygevoel te creëren.
Met Leadership Corner kunnen bedienden direct communiceren met teamleads en/of het managemen om zo ideeën uit te wisselen of bepaalde topics te behandelen.

Viva Sales – CRM en Microsoft 365 verbonden

Viva Sales zorgt ervoor dat je CRM integreert met Microsoft 365 & Microsoft Teams. Zo hoef je gegevens niet langer (opnieuw) handmatig in te voeren en kan je je volledig richten op het leveren van diensten of de verkoop.

De oplossing helpt met routinetaken zoals gegevensverzameling en -invoer, en creëert bruikbare inzichten. Een duidelijke weergave van de status van klanten helpt je om het meeste uit je gesprekken halen. Ook AI-aangedreven suggesties en -herinneringen zullen je alleen maar ondersteunen om een verkoop efficiënter af te ronden. Denk hierbij aan:

  • Intelligentie die gesprekken analyseert
  • Herken klanten in e-mails
  • Vergaderinzichten voor Teams
  • Delen en gebruiken van zakelijke gegevens
  • Salesforce CRM en Dynamics 365 Sales integratie

Viva Goals – Samen trekken aan hetzelfde touw

Om de neuzen van medewerkers in dezelfde richting te zetten en te houden kan je Viva Goals inschakelen. Je stelt (strategische) doelen op en je teams kunnen deze duidelijk opvolgen.
M.b.h.v. het OKR-framework (Objectives and Key Results) kan -per doel en binnen één centrale hub- de vooruitgang worden bijgehouden met oog op het eindresultaat.
Op deze manier schep je niet alleen duidelijkheid voor je team, collega’s richten zich ook meer op geraliseerde impact, in plaats van louter output. Viva Goals integreert zich uiteraard verder in de Microsoft 365 omgeving, waardoor deze vooropgestelde doelen altijd top of mind blijven. (Denk aan Teams, DevOps, Power BI…)

Viva Amplify – Snel en efficiënt communiceren naar collega’s

Interne communicatie blijft een uitdaging voor vele organisaties. Met Viva Amplify ontwerp je enerzijds interne campagnes in een handomdraai, anderzijds geeft het je ook de mogelijkheid om onmiddellijk gelezen te worden door duidelijke visuele meldingen binnen de Windows en Microsoft 365 omgeving te forceren.

Zo kan je handige tips, server reboots of nieuwe policies eindelijk aan de man brengen.

Nieuwe tools in het Viva platform

Answers

Met behulp van artificiële intelligentie en ‘crowdsourcing’ worden vragen van collega’s beantwoord. Je medewerkers kunnen met Answers een gesprek aangaan met een bot, in gewone mensentaal, om vragen te stellen. De bot tracht vervolgens geautomatiseerd het juiste document aan te bieden of een antwoord op de vraag te formuleren.

Het systeem zal je ook meteen met de juiste expert binnen de organisatie in contact brengen, en leren uit de de verdere communicatie. Zo blijft de bot evolueren en steeds beter worden omdat deze over steeds meer informatie zal beschikken.

People

In huidige ‘hybride’ werkomgevingen is het niet altijd eenvoudig om iedereen goed te leren kennen. Je beschikt met ‘people’ binnen de organisatie over slimmere profielkaarten. Deze zullen uitgebreide details van de interesses van werknemers tonen, alsook hun kennis en doelen op de lange termijn.

Dit helpt om de samenwerking te bevorderen en stelt je in staat meteen de juiste mensen te vinden bij specifieke vragen. Ook wordt het makkelijker om gelijkgezinden te vinden met interesses in bepaalde topics, dezelfde ‘team-goals’ of dezelfde connecties om bv. samen gerelateerde topics te bespreken. Zoek je bv. fervente thuiswerkers of collega’s die bijna altijd op kantoor zijn om afspraken hieromtrent te bespreken? Geen probleem.

Het einddoel van ‘People’ is vooral om de silo’s in de bedrijfsstructuur te doorbreken en collega’s -los van hun taken, team of departement- samen te brengen.

Je merkt dat het Microsoft Viva platform meer en meer een centrale rol begint te spelen in het Microsoft 365 ecosysteem. Sommige zaken zijn vandaag al actief, maar het gros van de updates aan het Viva-platform kan je begin 2023 verwachten.
Wil je al deze technologieën ook in jouw organisatie optimaal integreren? Spreek onze experts dan gerust aan, ze tonen graag hoe het werkt:

btw nr.*

“Het einddoel van ‘People’ is vooral om de silo’s in de bedrijfsstructuur te doorbreken en collega’s -los van hun taken, team of departement- samen te brengen.”
Word expert!
Haal het onderste uit de kan met PowerApps, SharePoint, Teams, Power BI… Onze experts tonen hoe het moet!

Geschreven door:

Matthias Sanne
Marketing & design @ VanRoey

Is 15 jaar aan de slag als marketeer, designer, webmaster, copywriter, PowerPoint-goeroe en tal van andere zaken. Hij haalt zijn energie uit het vereenvoudigd brengen van complexe materie. Dat tracht hij o.a. ook te doen in zijn Techblog PowrUsr.com waar hij handige oplossingen voor uitdagende problemen brengt.

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!