Header Image overlay

Onderzoek BIPT: Beste mobiele operator voor je organisatie?

Een mobiele operator kiezen voor je onderneming doe je beter met kennis van zaken. Voor het derde jaar op rij onderwierp onafhankelijk telecomregulator BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) de drie grootste Belgische mobiele netwerken – Telenet, Proximus en Orange – aan een grondig onderzoek.

O.a. Up- en downloadsnelheden, netwerkdekking en geluidskwaliteit bij telefonie werden vergeleken. Hoe ze dit onderzochten en wat de resultaten zijn, lees je hier.

BIPT voerde deze studie vorig jaar in september en oktober (2020) uit. Om de betrouwbaarheid van de tests te garanderen werden de onderzochte locaties niet op voorhand gecommuniceerd aan de operatoren. Met een skibox vol technische apparatuur en enkele smartphones op het dak doorkruisten twee wagens het hele land om de bel- en surfervaring van de Belgische consument door te lichten.

Ze passeerden tientallen grote steden, rurale gebieden en snelwegen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, goed voor in totaal 11.000 km en 250 uur aan metingen. De experts deden maar liefst 7.800 telefoongesprekken en 60.000 datatests per netwerk.

De drie grootste operatoren scoren sowieso uitstekend. En dat is zeker welgekomen. Nu we anders werken is een sterk mobiel netwerk onmisbaar voor bedrijven en hun werknemers.

Dataresultaten

Zeker nu werken vanop afstand de nieuwe realiteit is, hebben werknemers een snelle en stabiele netwerkverbinding nodig. we verklaren enkele termen in het overzicht:

  • Throughput: de snelheid die het netwerk kan bieden aan een gebruiker. Telenet heeft de hoogste gemiddelde downloaddoorvoer, gevolgd door Proximus en Orange.
  • File Transfer: werd gemeten aan de hand van het downloaden van een bestand van 10 MB en het uploaden van een bestand van 5 MB.
  • Cloud Storage: Het uploaden van een 1MB-bestand in Dropbox bij de drie operatoren verliep eveneens vrij gelijkaardig.

Telefonie

We spenderen heel wat uren al bellend. Bedrijven vinden het dan ook belangrijk dat iedereen vlot bereikbaar is. Op kantoor, thuis én onderweg wil je zónder haperingen en met een prima geluidskwaliteit kunnen spreken. Wie met Telenet een gesprek opstart heeft de meeste kans op een feilloos telefoongesprek met maar liefst 99,9% success rate. Bovendien levert hun netwerk de beste spraakkwaliteit (voice quality) van alle operatoren. Bij Proximus zal je dan weer het snelst iemand aan de lijn hebben (call setup time).
Dit is de tijd tussen het drukken op de beltoets tot het overgaan van de kiestoon.

Netwerkdekking

De studie toont dat de kwaliteit en de ervaring van de 3 mobiele netwerken erg goed is. Zelfs in de landelijke gebieden en langs de vervoersassen blijft de kwaliteit prima. Deze mobiele netwerken zijn de laatste jaren bovendien sterk geëvolueerd, dankzij investeringen in nieuwe technologieën en netwerkoptimalisatie.

 

Eindresultaten:

Telenet Proximus Orange
Gemiddelde gesprekskwaliteit 4,4 4,3 4,4
Gemiddelde downstream snelheid (Mbps) 99,5 74,1 68,3
Gemiddelde upstream snelheid (Mbps) 24,1 26,3 28,9

 

Je personeel op kantoor en/of de baan, in één of meerdere vestigingen altijd voorzien van het snelste en meest stabiele mobiele netwerk? Als Telenet Business partner kunnen we je perfect begeleiden in de keuze voor de juiste internetoplossing.

btw nr.*

“Wie met Telenet een gesprek opstart heeft de meeste kans op een feilloos telefoongesprek met maar liefst 99,9% success rate.”

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!