Header Image overlay

5G: Wat betekent het voor jouw bedrijf? Wij spraken 2 specialisten!

Dat 5G sneller is dan 4G lijkt maar logisch. Maar 4G voelt al behoorlijk snel voor de meeste gebruikers, dus waar maakt 5G verder het verschil voor organisaties? Waarom wordt het zo vaak omschreven als zijnde revolutionair? Om op deze vragen een antwoord te formuleren spraken we 2 ervaringsdeskundigen aan.

  • Nico Poelmans is Portfolio & Strategy Manager bij Telenet en kan als geen ander inschatten welke impact deze technologie op organisaties zal hebben.
  • Hans Van Ballaer staat voor ons synoniem met (draadloze) netwerken. Hij is Network Solution Architect en één van de weinigen ter wereld die de titel  Certified Wireless Network Experts (CWNE) mag dragen.

5G maakt het verschil op drie vlakken

Nico lichtte ons toe wat de belangrijkste verbeteringen zijn die een directe impact zullen hebben op onze gebruikservaring:

1. Hogere mobiele bandbreedte

“Theoretisch kan 5G de tienvoudige snelheid van de huidige 4G standaard halen. In labo-omgevingen werd zelf 10gbps behaald. Zo zou je gigantische hoeveelheden data op korte tijd kunnen downloaden en ervaar je een snelheid alsof je met een ethernet kabel rechtstreeks in je server zit om data over te pompen. Dat is in ideale omstandigheden natuurlijk, maar 5G zal sowieso gevoelig sneller zijn dan 4G.

Zo zouden medewerkers van een videoproductiebedrijf makkelijk van thuis kunnen werken, zonder de zware bronbestanden lokaal te moeten synchroniseren. Ook zullen organisaties supersnel internet flexibel kunnen inzetten, onafhankelijk van lokale infrastructuur. Dit is bv. op bouwwerven of voor organisatoren van grote events van groot belang.”

 

2. Lagere reactiesnelheid (latency)

“Met amper 1 milliseconde vertraging tussen mast en ontvanger krijg je (near)real-time communicatie. Vandaag zit er nog vertraging op het doorsturen van gegevens, wat een te trage reactiesnelheid met zich meebrengt. Als je machines vanop afstand nauwkeurig moet besturen kan het nefast zijn dat je instructie pas een seconde later doorkomt. Ook kritische interacties, waarbij gegevens verstuurd worden om daarna processen automatisch bij te sturen zijn daardoor vandaag niet altijd mogelijk op 4G.

Met low latency op 5G zal dit opgelost worden. Een volledig autonome kolonne vrachtwagens, of waar alleen de eerste een menselijke chauffeur aan boord heeft en de overige autonoom volgen, wordt hierdoor mogelijk. Of virtueel vergaderen, zelfs in VR zal er zo ook alleen maar op vooruit gaan omdat bewegingen en interactie real-time gebeuren. Dat is nodig om een realistische ervaring te evenaren.”

Een leuk filmpje dat dit voordeel goed illustreert kan je hier zien:

.

3. Veel grotere densiteit

“Meer apparaten die gelijktijdig kunnen verbinden zal een enorme boost geven aan IoT. In Smart Cities zijn de toepassingen legio: een veelheid van sensoren kan gebruikt worden om bv. slimme lantaarnpalen aan te sturen, het automatisch herkennen van parkeerplaatsbezetting of slimme verkeersrouting… Ook in de zorgsector zal men wearables veel meer kunnen inzetten om de gezondheid van patiënten real-time en gedetailleerd op te kunnen volgen.”

Meer voorbeelden van toepassingen

Voor Nico komen de meest interessante use-cases voort uit een combinatie van bovengenoemde eigenschappen:

“Wanneer we hoge bandbreedte combineren met lage reactiesnelheid, dan komen volledig op afstand bestuurde of autonome voertuigen (auto’s, heftrucks, drones, vaartuigen…) binnen handbereik. Camera’s en sensoren aan boord registreren de omgeving, sturen de gegevens door naar een centrale cloud-based verwerkingseenheid, waar alles berekend wordt. Dankzij de lage latency worden instructies onmiddellijk teruggestuurd zodat het voertuig de juiste handeling kan uitvoeren.

Ook het uitvoeren van operaties op afstand zal zo alleen maar verbeteren. De chirurg-specialist die niet fysiek aanwezig is bij de patiënt, kan een nauwkeurige robot besturen terwijl hij zich op een heel andere plaats bevindt. Het spreekt voor zich dat het beeld van zeer hoge resolutie moet zijn en elke bewegingen real-time doorstroomt.

De meeste 5G toepassingen zijn vooral op industrie gericht. Uit onderzoek blijkt dan ook dat zeven op de tien bedrijven uit de maakindustrie (elektronica, machinebouw, automotive…) verwacht om binnen de vijf jaar 5G toepassingen uit te rollen.

Eindgebruikers zullen vooral profiteren van VR & AR toepassingen. Waar 4G de doorbraak van de smartphone betekende zou 5G weleens dé doorbraak van deze technologieën kunnen betekenen. Combineer het potentieel van 5G maar eens met de plannen van Mark Zuckerberg zijn Metaverse.”

Vandaag staan we nog maar aan het begin van de technologie. 5G is heel wat anders dan 2,3 en 4G, met meer mogelijkheden, maar ook meer complexiteit. Gaandeweg zullen we samen met de klant de mogelijkheden ontdekken, maar die “oude” technologieën zullen zeker nog in heel wat gevallen nuttig kunnen ingezet worden.” besluit Nico.

Zal 5G Wifi vervangen?

“Maar Hans, met zo’n snel mobiel internet om de hoek, waarom zou ik nog investeren in een goed (wifi-)netwerk?”
We horen deze misvatting wel eens, en zijn toch genoodzaakt aan de rem te trekken. Onze netwerkgoeroe Hans Van Ballaer ziet zeker veel mogelijkheden, maar 5G is nog geen heilige graal die zomaar alle netwerkinfrastructuur kan vervangen.

Binnen in gebouwen niet ideaal

Profielfoto Hans Van Ballaer | VanRoey.be “Vele moderne kantoorgebouwen en woningen zijn bijzonder goed geïsoleerd en hebben soms driedubbel geluidswerend glas. Deze dikke lagen isolatie spelen niet goed samen met radiogolven, en al zeker niet met de hoge frequenties waarop 5G haar maximale potentieel behaalt. Daarom zijn er ruwweg 3 golflengtes die 5G hanteert:

  • Low Band zal het beste door muren en gebouwen gaan, maar is slechts 20% sneller dan 4G
  • Mid Band vormt een gulden middenweg die balanceert tussen prestaties en penetratie
  • High Band zal de theoretische 10gbps benaderen, met zo goed als geen latency. Maar dit zal enkel werken als je een onverstoorde verbinding hebt met een mast.”

Ongeacht de hoge snelheden zien we 5G dus nog niet direct als wifi- of LAN vervanger

“Bij stevige isolatie -of als je gebouw een kooi van Faraday vormt- zal de nood aan wireless access-points en/of een bekabeld netwerk blijven, voor optimale werking. Ook zit je met 5G mee op een publiek netwerk, i.p.v. een LAN.

Daar kan je wel omheen door een Private APN te registreren: Alle geregistreerde simkaarten van jouw organisatie verbinden in dit geval met een private router bij Telenet, die rechtstreeks met jouw netwerk communiceert via een VPN tunnel. Die simkaarten blijven dus binnen jouw beveiligde omgeving en krijgen directe toegang tot de servers waar buitenstaanders geen toegang toe kunnen krijgen.”

Prima internet back-up lijn

“Organisaties die geen verbinding met coax of fiber hebben kunnen 5G als hoofdlijn gebruiken, maar 5G kan ook een perfecte back-up lijn vormen. Daarmee bedoelen we niet per se ‘voor het versturen van back-ups’, maar wel een ideale tweede internetlijn.

Wanneer je bekabelde lijn een storing ondervindt door werken of defect gaan de meeste organisaties vandaag automatisch over op 4G of ISDN, maar die bandbreedte blijft beperkt. 5G zal hier zeker verschil maken, maar dan wel op voorwaarde dat je de antenne buiten plaatst en er goede verbinding is.”

Telenet Business | VanRoey.beWe gaan er dus weer flink op vooruit, maar zorg dat je weloverwogen beslissingen neemt. Wil je graag dat onze specialisten eens kijken naar jouw netwerk om je netwerk en de ideale mix van vaste lijn, telefonie, 4G en 5G uit te tekenen? Aarzel dan niet om hen te contacteren.

btw nr.*

“Wifi vervangen door 5G? Bij stevige isolatie -of als je gebouw een kooi van Faraday vormt- zal de nood aan wireless access-points en/of een bekabeld netwerk blijven, voor optimale werking”

deel dit bericht:

Razendsnel werken?
Het zenuwstelsel van je organisatie moet te allen tijde optimaal werken. Kies daarom de juiste switches en wifi access-points.

Geschreven door:

Matthias Sanne
Marketing & design @ VanRoey

Is 15 jaar aan de slag als marketeer, designer, webmaster, copywriter, PowerPoint-goeroe en tal van andere zaken. Hij haalt zijn energie uit het vereenvoudigd brengen van complexe materie. Dat tracht hij o.a. ook te doen in zijn Techblog PowrUsr.com waar hij handige oplossingen voor uitdagende problemen brengt.

Gerelateerde info

Ons eigen Inspiration Center in Geel biedt de perfecte setting om je dit najaar te verwelkomen en mee te nemen in de nieuwste trends binnen de IT-wereld.

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!