Software Defined Wide Area Networking of kortweg SD-WAN is de technologie die gebruik maakt van directe internetverbindingen om een Wide Area Network (WAN) op te zetten. SD-WAN is niet nieuw, maar door de snel veranderende manier van werken en de groeiende hoeveelheid informatie die mensen moeten delen, evolueert de SD-WAN technologie de laatste tijd razendsnel.

Fortinet Platinum partner | VanRoey.be

Van WAN naar SD-WAN

In het verre en minder verre ICT verleden werden eenvoudige WAN’s opgezet om bijvoorbeeld medewerkers van verschillende vestigingen samen te laten werken en documenten te delen. Het ging hier om afgeschermde, relatief veilige netwerken. Maar ze kenden ook hun nadelen: de snelheid en de bandbreedte van die WAN’s lagen meestal niet zo hoog. Gevolg? Overbelasting, vertragingen en verlies van data. Resultaat? Een extra, ongewenste operationele kost.

Door de steeds grotere beschikbaarheid van breedbandige internetverbindingen heeft SD-WAN een sterke opgang gekend. De voordelen van deze softwarematige, virtuele manier om een WAN op te zetten zijn meteen duidelijk: snel, breedbandig en goedkoop. Een gepast antwoord op de eerder vermelde nadelen van een klassieke WAN. Op de keerzijde van deze mooie medaille prijken echter enkele niet te onderschatten uitdagingen met betrekking tot veiligheid.

… naar Secure SD-WAN

Met steeds meer Cloud en SaaS toepassingen is SD-WAN de nieuwe standaard technologie geworden en – uit pure noodzaak – verder geëvolueerd tot Secure SD-WAN. De zogenaamde attack surface van een SD-WAN is nu eenmaal aanzienlijk groter dan bij een klassieke WAN. Alle toestellen in het netwerk zijn op één of andere, al dan niet veilige manier verbonden met het internet. Fortinet integreert daarom haar Next Generation Firewall (NGFW) in hun SD-WAN oplossingen.

Nieuwe IoT toepassingen stellen steeds hogere eisen inzake bandbreedte, snelheid en veiligheid. Meer en meer toestellen worden geconnecteerd en spuwen een alsmaar groeiende stroom van data op het netwerk. Een motivatie voor de ontwikkelaars en aanbieders van SD-WAN technologie om deze verder te verbeteren. Fortinet slaagt hier met haar Next Generation Firewall met geïntegreerde Secure SD-Wan alleszins al erg goed in.

Security, performantie & (operationele) kost

Uit een studie van Gartner blijkt dat – naast veiligheid – performantie de grootste WAN bekommernis is voor beslissingsnemers. Het netwerk moet betrouwbaar, steeds beschikbaar en vanop verschillende locaties te gebruiken zijn. Dit zonder enige downtime, vertraging of verlies van datapakketten. Iedere storing – hoe klein dan ook – heeft invloed op de operationele kost. Logisch dat deze kost als derde grootste bezorgdheid naar boven komt.

WAN security | VanRoey.be
  • Loop je tegen beperkingen aan met je huidige WAN-netwerk?
  • Vraag je je af welke oplossing het beste past bij jouw type bedrijf?
  • Of maak je je zorgen om de veiligheid van gebruikte multi-cloud of SaaS toepassingen?

Vraag tijdig advies en laat bedrijfskritische processen in kaart brengen.

Contacteer ons