Header Image overlay

Performant, betrouwbaar en veilig bedrijfsnetwerk? Lang leve secure SD-Wan!

Software Defined Wide Area Networking of kortweg SD-WAN is de technologie die gebruik maakt van directe internetverbindingen om een Wide Area Network (WAN) op te zetten. SD-WAN is niet nieuw, maar evolueert de laatste tijd razendsnel.

De evolutie van de WAN-verbinding

Niet zo lang geleden werden eenvoudige WAN’s opgezet om bijvoorbeeld medewerkers van verschillende vestigingen samen te laten werken en documenten te delen. Vaak gaat het hier om relatief veilige netwerken, alhoewel ongeveer 27% van de WAN verbindingen niet versleuteld is door de provider. Daarnaast heeft een WAN-verbinding nog enkele nadelen: de snelheid en bandbreedte van de WAN-verbinding is vaak laag. Al snel ontstaat er hierdoor een overbelasting met de nodige vertragingen, verlies van data als gevolg en extra operationele kost als gevolg.

Door de grotere beschikbaarheid van breedbandige internetverbindingen heeft SD-WAN een sterke opgang gekend. De voordelen van de softwarematige, virtuele manier om een WAN op te zetten spreken voor zich: snel, breedbandig en goedkoop in vergelijking met andere oplossingen. SD-WAN lost alle nadelen van een traditionele WAN-verbinding op. Toch is er ook een keerzijde van de mooie medaille … .

Secure SD-WAN is de oplossing!

Met steeds meer Cloud en SaaS toepassingen is SD-WAN de nieuwe standaard technologie geworden en – uit pure noodzaak – verder geëvolueerd tot Secure SD-WAN. De zogenaamde attack surface van een SD-WAN is nu eenmaal aanzienlijk groter dan bij een klassieke WAN. Alle toestellen in het netwerk zijn op één of andere, al dan niet veilige manier verbonden met het internet. Fortinet integreert daarom haar Next Generation Firewall (NGFW) in hun SD-WAN oplossingen.

Nieuwe IoT toepassingen stellen steeds hogere eisen op vlak van bandbreedte, snelheid en veiligheid. Meer en meer toestellen worden geconnecteerd en spuwen een alsmaar groeiende stroom van data op het netwerk. Een motivatie voor de ontwikkelaars en aanbieders van SD-WAN technologie om deze verder te verbeteren. Fortinet slaagt hier met haar Next Generation Firewall met geïntegreerde Secure SD-WAN alleszins al erg goed in.

Secure SD-WAN als alternatief voor MPLS

Secure SD-WAN is ook een uitstekend alternatief voor het gekende MPLS, op vlak van prestaties, veiligheid en kosten kun je er op vooruit gaan door te kiezen voor SD-WAN.

SD-WAN is vaak goedkoper dan MPLS

Vroeger hadden veel organisaties externe filialen en retaillocaties (POS) verbonden met het centrale datacenter door middel van een MPLS-verbinding. Alhoewel dit een kostenefficiënte oplossing is, moeten gegevens, workflows en transacties terug naar het datacenter voor verwerking en herdistributie.

SD-WAN verlaagt de kosten door geoptimaliseerde, multipoint connectiviteit te bieden. Gebruikers krijgen zo veilige lokale toegang tot de diensten die ze nodig hebben, of dat nu vanuit het netwerk is, of de cloud.

Daarnaast geeft SD-WAN je ook vrijheid op vlak van serviceprovider. MPLS-verbindingen worden vaak hoog geprijsd door de netwerkbeheerder. Als je kiest voor SD-WAN ben je vrij om te kiezen welke netwerkbeheerder je gebruikt.

Veilige SD-WAN verbindingen beiden een betere bescherming dan MPLS

MPLS lijkt veilig te zijn omdat het voor een beveiligde, beheerde verbinding zorgt tussen de filialen, het datacenter en de service provider. Een openbare internetverbinding biedt geen gelijkaardige beveiliging.

Toch is dit misleidend: MPLS analyseert de gegevens die het levert niet. En uiteraard moet ook dit MPLS-verkeer geïnspecteerd worden op malware en andere gevaren. De inzet van een firewall en extra beveiligingsfuncties blijft een vereiste.

Secure SD-Wan van Fortinet is anders. Connectiviteit is een geïntegreerde functie binnen een NGFW-appliance. Elke verbinding wordt via een automatisch dynamische vermaasde VPN-verbinding geleid, om de gegevens tijdens het transport te beveiligen en een uitgebreide controle door het brede scala aan beveiligingstools die deel uitmaken van FortiGate.

Security, performantie & operationele kosten zijn beslissende factoren

Uit een studie van Gartner blijkt dat – naast veiligheid – performantie de grootste WAN bekommernis is voor beslissingsnemers. Het netwerk moet betrouwbaar, steeds beschikbaar en vanop verschillende locaties te gebruiken zijn. Dit zonder enige downtime, vertraging of verlies van datapakketten. Iedere storing – hoe klein dan ook – heeft invloed op de operationele kost. Logisch dat deze kost als derde grootste bezorgdheid naar boven komt.

Secure SD-WAN van Fortinet pakt al deze bekommernissen aan en biedt je een perfect alternatief voor de gekende MPLS-verbinding met een makkelijkere opzet en beheer.

“Uit een studie van Gartner blijkt dat – naast veiligheid – performantie de grootste WAN bekommernis is voor beslissingsnemers.”

deel dit bericht:

Gerelateerde info

Onze Oplossingen

ESG

Ons eigen Inspiration Center in Geel biedt de perfecte setting om je dit najaar te verwelkomen en mee te nemen in de nieuwste trends binnen de IT-wereld.

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!