Header Image overlay

Bye Skype, hello Teams!

Bij de lancering van Microsoft Teams begin 2018, ontstond er veel onduidelijkheid over de toekomst van Skype for Business. Waar velen toen dachten “het zal zo’n vaart wel niet lopen”, kunnen we nu officieel stellen: Microsoft Teams heeft Skype for Business volledig vervangen.

Nieuwe manier van samenwerken

Het belang van Microsoft Teams is duidelijk: we werken niet meer in één vast team. We werken steeds vaker met meerdere groepen mensen of teams samen. Dit kan een afdeling binnen het bedrijf zijn of een projectteam met teamleden uit verschillende organisaties.

Er worden kleine, tijdelijke teams samengesteld om op een korte termijn een specifiek doel te realiseren. Sprint teams bijvoorbeeld. Om dure, tijdrovende verplaatsingen uit te sparen gebruiken (of gebruikten) we Skype for Business. Delen van of samenwerken aan documenten was echter een belangrijk pijnpunt.

Microsoft Teams: eindeloos toepasbaar

Microsoft biedt met Teams een betrouwbaar online platform om te chatten, bellen en vergaderen. De filosofie erachter is de productiviteit van organisaties te verhogen door de communicatie en de samenwerking te vereenvoudigen.

Door Teams te lanceren, maakt Microsoft een einde aan het gefragmenteerd gebruik van allerlei verschillende tools. Ieder nieuw team in Teams beschikt automatisch over een gezamenlijke OneNote, SharePoint en Planner. Nota’s en documenteren gerelateerd aan een project, kunnen zo eenvoudig bewaard en in team geconsulteerd of bewerkt worden. Vanzelfsprekend is de integratie met de standaard Office 365 toepassingen zoals Word, Excel en PowerPoint optimaal. Ook een presentatie of resultatensheet delen tijdens een online meeting is, net zoals vroeger met Skype for Business, erg gemakkelijk.

Werk jij al met Teams?
Microsoft Teams biedt je zoveel meer dan enkel chat & videoconferencing functionaliteiten. Ga aan de slag met onze tips en ontdek de andere ingebouwde features!

Microsoft Teams vs Skype for Business

Teams wordt gepositioneerd als dé centrale communicatiehub binnen Office 365. Om aan te tonen dat het niet zomaar een vervanger voor Skype for Business is, maakten we volgende vergelijking:

Skype for Business

Microsoft Teams

Chat (Instant Messaging)
Chat met individuen of in groep
Contactpersonen bellen (beeld & geluid)
Bestanden delen
Contactpersoon is online
Contactpersoon is offline
Meetings
Online meeting inplannen vanuit Outlook
Bureaublad delen tijdens meeting
Chat voor, tijdens en na afloop meeting
Personen of groepen taggen in een gesprek
Reacties liken
Vervagen van de achtergrond
Samenwerken
Gezamenlijk bestanden bewerken (Word, Excel of PowerPoint)
Notities maken tijdens de meeting (OneNote)
Taken maken en opvolgen (Planner)
Gedeelde documenten opnieuw raadplegen (SharePoint)
Mobiel
Bellen, chatten en vergaderen via mobiel

Overschakelen naar Teams? Vergeet je gebruikers niet!

Op dit moment heeft Microsoft geen plannen om de werking van Skype for Business op korte termijn stop te zetten. De ondersteuning blijft, enkel zullen er geen (of slechts beperkt) nieuwe features worden toegevoegd. De overschakeling maken naar Teams lijkt ons dus sowieso de beste zet.

Let wel op: succesvol migreren kan enkel door tijdens de implementatie 100% aandacht te hebben voor betrokkenheid en opleiding van de eindgebruikers (User Adoption). Verandering betekent weerstand. Vermijd de Digital User Gap en zorgt dat iedereen mee is binnen je bedrijf!

Meer weten?

Vraag advies aan onze modern workplace specialisten.

“Door Teams te lanceren, maakt Microsoft een einde aan het gefragmenteerd gebruik van allerlei verschillende tools.”
Ken jij Teams al? We bespreken tal van handige zaken die het (samen)werken nog zullen bevorderen!

Geschreven door:

Tom Hufkens
Marketing Manager bij VanRoey

Al 15 jaar een vertrouwd gezicht bij VanRoey. Letterlijk en figuurlijk: want door zijn rol als Marketing Manager staat hij regelmatig centraal in onze communicatie. Zijn ervaringen m.b.t. nieuwe marketingmethodes deelt hij geregeld tijdens workshops & events.

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!