Header Image overlay
Japers Eyers Architects

Nieuwe servers en vlottere back-up bij Jaspers-Eyers

De fileserver was aan vernieuwing toe. Uiteindelijk werden niet alleen alle servers vervangen, ook de back-upstrategie werd aangepast. Een behoorlijk project dat VanRoey met succes afhandelde.
Japers Eyers Architects

Frederik Guypen en Kris Noben, de twee system administrators van Jaspers-Eyers, vertellen hun verhaal. Frederik: “Voordien hadden we 1 fileserver per locatie en werd de back-up per site op tape gedaan. We hadden dan onderling tussen de 3 kantoren (Hasselt, Leuven en Brussel) een uitwisseling van tapes. Zo zaten we qua disaster recovery wel veilig, maar was er ook veel tapehandling.”

In plaats van 1 server te vernieuwen werden er nu 9 vervangen. Kris legt uit: “Aangezien we voor onze back-up naar Veeam gingen overschakelen, was het nodig om alles gevirtualiseerd te hebben. Daarom zijn we iets verdergegaan en hebben we ook meer recente servers vervangen zodat we allemaal Dell-servers zouden hebben.”

Jaspers Eyers Case Study

Samenwerking VanRoey

Over de samenwerking met VanRoey zijn ze ook lovend. Frederik legt uit: “Voor dit project hebben we wel met een aantal partners samengezeten. Maar het was met de accountmanager en presales van VanRoey dat we tot een punt kwamen waar we naartoe wilden. Dat was natuurlijk geen simpel traject omdat de scope doorheen het traject groter werd.

We zijn echt wel heel tevreden van de samenwerking en vooral van het werk van de twee system engineers. Zij hebben echt heel sterk werk geleverd. Er werd op voorhand een inschatting gemaakt van het aantal werkuren die er nodig zouden zijn. Maar de system engineers zijn erin geslaagd om het werk veel sneller af te krijgen. We merkten dat bij beiden hun technische kennis op een heel hoog niveau is. Op alle vragen rond de installatie, implementatie en configuratie wisten ze een antwoord.

Dat was voor ons het grootste pluspunt van het hele project, dat we altijd op hen konden rekenen. Ze waren volledig toegewijd aan het project en zijn er echt voor gegaan.”

Back-up via Veeam

Veeam Value-Added Reseller Gold Partner“Als architectenbureau zijn we 10 jaar aansprakelijk. Dat wil zeggen dat we 10 jaar aan data moeten bijhouden, want we zijn gedurende die hele periode verplicht om die plannen aan onze klanten te kunnen geven. We spreken hier dus over enorm veel data die geback-upt moet worden. Omdat hier best wel wat werk bij komt kijken, zijn we nu toekomstgericht afgestapt van back-ups op tape. Met de combinatie van Veeam en de 3 sites die back-up zijn van elkaar, is dat mooi gerealiseerd. Al was dat geen gemakkelijke oefening.”

De Systems Administrators zagen al snel de voordelen van de nieuwe back-upoplossing. Frederik vertelt: “Naast dat we nu niet meer met tapes werken, zijn we qua security een heel stuk verbetert. Tijdens het implementatieproces hebben beide system engineers een aantal tips hierover gegeven. Back-up op tape is natuurlijk superveilig, want je kan moeilijk aan die tapes geraken. Maar door vandaag encryptie te doen staat de back-up veilig voor ransomware.

Wat betreft kosten-baten zijn we er ook op vooruit gegaan. We moeten geen tapes meer aankopen en er valt ook een groot stuk handling weg. Bovendien was het tijdskader waarbinnen we vroeger een back-up konden trekken beperkt en duurde het proces lang. De hoofdback-up deden wij altijd in het weekend omdat dat ook ruim een weekend duurde. Dat is opgelost met deze set-up. Het draait in de achtergrond en je merkt er niets van.”

“Veeam is sneller, intuïtiever en makkelijker te begrijpen dan onze vorige back-upoplossing. Ik heb zelf nooit een opleiding gehad van Veeam, maar na een uitleg van 5 minuten van mijn collega was ik er al mee weg. Dat werkt zo eenvoudig. Daar kan je weinig negatief over zeggen. Naar de toekomst toe hebben we ook een goede oplossing dankzij die virtualisatielaag daartussen,” legt Frederik nog uit.

Dell-servers en Datadomein

Dell Titanium Partner“We zijn voor deze servers overgeschakeld op Dell en we zien hier echt de meerwaarde wel van in. Het was voor ons tijdens het beslissingsproces ook al snel duidelijk dat we voor dit merk zouden gaan. We beschikken over veel data en we zijn echt onder de indruk van de ratio’s van deduplicatie die we nu bereiken. Dat is natuurlijk ook handig voor onze back-up. De hoeveelheid data die weggeschreven moet worden is veel kleiner geworden,” vertelt Frederik.

Kris vult aan: “Ook datadomein was een pluspunt voor ons. De extra features die deze biedt hadden we echt wel nodig, zoals het repliceren naar andere vestigingen. Het is iets wat eenmalig wordt opgezet en nadien is daar zeer weinig omkijken naar. We hebben samen met de system engineers de eventviewers en de mailings daarrond goed op punt gezet. Als we ergens een failure van een schijf zouden hebben, zitten we daar safe. Voor ons is dat wel heel belangrijk, ook omdat we met 3 kantoren zitten en niet overal heel snel zijn. Maar dat zat ook wel snel goed.”

jaspers eyers interieurSuccesverhaal voor vele jaren

De systems administrators spreken echt van een succesverhaal. Frederik: “Op voorhand hoop je natuurlijk dat het gaat zoals het nu gegaan is, maar we hadden toch niet ingeschat dat het echt zo vlot zou gaan. Zeker omdat het toch wel een hele verandering en migratie was.

Ook nu doen we nog af en toe beroep op de system engineers, wat het beste bewijs is dat we heel tevreden zijn. Bovendien kunnen we met deze oplossing vele jaren verder. Dat was ook de bedoeling. Als we zo’n projecten opzetten, gaan we altijd uit van 5 jaar als het minimum waarop we de oplossing willen houden. Dat zal nu zeker haalbaar zijn.”

Over Jaspers-Eyers Architects

Jaspers-Eyers Architects is een internationaal architectenbureau, gespecialiseerd in grote projecten voor zowel de overheid als de privésector. Met 130 werknemers verspreid over vestigingen in Brussel, Leuven en Hasselt, behoort Jaspers-Eyers tot de grootste architectenbureaus van de Benelux en de 100 voornaamste architectenbureaus ter wereld. 

“Set-ups veranderen wel eens en daarom doen we graag beroep op een betrouwbare IT-partner. Die hebben we duidelijk gevonden in VanRoey. We werken nu al 15 jaar met hen samen en kunnen echt niets negatiefs zeggen over deze samenwerking. Ook de nazorg die ze bieden is echt zeer goed.”
Frederik Guypen
systemn administrator
Frederik Guypen

Wil je net als Frederik Guypen van Jaspers-Eyers Architects samenwerken met ons?

Ongeacht je uitdaging(en), schrijf ons gerust aan met je open vragen.
Van specifieke ondersteuning tot volledige ontzorging… In een open gesprek bekijken we alle mogelijkheden. Alvast tot dan!

btw nr.*

Ook interessant:

Waarom VanRoey?

Waarom VanRoey

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!