Header Image overlay
VZW kids logo

vzw KIDS vernieuwt Firewall

Vzw KIDS had een sneller en beter beveiligd netwerk nodig. Daarnaast zijn er binnen KIDS ook steeds meer mobiele toestellen die veilig online moeten kunnen gaan. EuroSys begeleidde KIDS met de uitbreiding van het wifi-netwerk, de installatie van een krachtige firewall en een opleiding voor de IT-medewerkers.
VZW kids logo

“Als vzw hebben we geen groot IT-budget”, vertelt Wendy Roodhooft, IT-verantwoordelijke van vzw KIDS. “Daarom zorgen mijn collega en ik zoveel mogelijk zelf voor het dagelijks IT-beheer en de installatie van nieuwe hardware. Wel laten we ons begeleiden door EuroSys voor technologisch advies, opleidingen en grote of meer complexe projecten.”

Een van die projecten was de beveiliging van de internetomgeving voor de verschillende vestigingen van KIDS. De oude firewall bood niet langer voldoende mogelijkheden en dreigde een vertragende impact te hebben op het netwerk. “Aangezien de snelheid van het netwerk ook afhangt van de snelheid waarmee de firewall het internetverkeer filtert, moesten we de firewall vernieuwen”, legt Wendy Roodhooft uit. “Op advies van VanRoey kozen we voor een upgrade naar een nieuwe firewall van WatchGuard. Die is veel krachtiger en geeft ons een pak meer mogelijkheden om het internetverkeer binnen de hele organisatie te filteren en te controleren.”

WatchGuardONE Platinum Partner Als Platinum Partner van WatchGuard heeft EuroSys alle technologische kennis en expertise over de firewall in huis. De overstap naar de nieuwe firewall verliep dan ook vlekkeloos. VanRoey gaf vzw KIDS ook een training waardoor de IT-verantwoordelijken van de organisatie achteraf alles zelf konden beheren.

Afscherming van persoonsgegevens
Met het oog op de GDPR-regelgeving wilde de vzw werk maken van een betere afscherming van de persoonsgegevens van alle minderjarige en volwassen cliënten. Wendy Roodhooft: “Het risico op gegevenslekken is bij ons zeker reëel. We werken namelijk ook met autistische kinderen die heel sterk zijn in IT. Zij zouden als amusement kunnen proberen om ons netwerk te hacken. WatchGuard zorgt er nu voor dat we precies kunnen loggen wat er op het netwerk gebeurt.

Elke ochtend bekijk ik het rapport met de gegevens over inbraakpogingen en andere veiligheidsinformatie. WatchGuard identificeert gegevens zoals de nummers van identiteitskaarten en bankrekeningen automatisch als gevoelige informatie en houdt die tegen wanneer ze buiten ons netwerk dreigt te gaan.”

Internetbeveiliging meer verfijnd afstellen
“We hebben nu veel meer informatie over het surfgedrag op ons netwerk en we kunnen veel verfijnder instellen welke sites geblokkeerd worden en welke niet”, zegt Wendy Roodhooft. “Vroeger sloten we uit voorzorg bijvoorbeeld alle websites met seksuele inhoud af, maar dan konden de lesgevers in de klas ook niet surfen naar pedagogische sites over seksuele voorlichting. Nu kunnen we wel dat onderscheid maken. Er zijn ook alerts ingesteld zodat we bijvoorbeeld een melding krijgen wanneer er een bestand wordt gedownload of gemaild dat een virus bevat. Ook spambestrijding is heel belangrijk: We krijgen ongeveer een miljoen e-mails per dag waarvan ongeveer 99% direct wordt verwijderd.

En doordat WatchGuard zo snel werkt, blijft onze internetverbinding ook heel snel terwijl we toch met veel gebruikers tegelijk online zijn – op piekmomenten tot 400 toestellen. Ook handig is dat we via WatchGuard voor bepaalde applicaties een gelimiteerde bandbreedte kunnen instellen. Dat doen we nu voor YouTube, wat vaak wordt gebruikt in de klas. Het intensieve YouTube-gebruik veroorzaakt daardoor geen vertraging van de andere applicaties, maar toch ondervinden de YouTube-kijkers zelf ook geen hinder.”

Steeds meer geconnecteerde toestellen
Naast de vernieuwing van de firewall blijft VanRoey ook zorgen voor de stelselmatige uitbreiding van het wifi-netwerk. “We gebruiken steeds meer geconnecteerde toestellen en ook onze locaties breiden uit, zodat we voldoende dekking moeten voorzien. VanRoey levert ons dus regelmatig een aantal nieuwe access points van Xirrus”, verklaart Wendy Roodhooft. “De installatie kunnen we zelf uitvoeren, dankzij de opleiding van VanRoey.”

Strategisch plannen op langere termijn
Bij de selectie van een partner voor het firewallproject, vergeleek vzw KIDS drie kandidaten. VanRoey bood de beste prijs en werkte bovendien al jaren met de organisatie samen als hardwareleverancier. “We kennen hen en we weten wat ze kunnen”, aldus Wendy Roodhooft. “We gaan ook regelmatig naar hun seminaries waar we telkens veel bijleren over de nieuwste ontwikkelingen. Daardoor kunnen we beter plannen op langere termijn. Het advies van VanRoey is voor ons dan ook van strategisch belang. Als we hun hulp nodig hebben, kunnen we hen altijd contacteren en dan komen ze bij ons langs.”

IT als onmisbaar hulp- en communicatiemiddel
De resultaten van de nieuwe firewall zijn er al: een veiliger, sneller en beter te beheren netwerk. Voor het doelpubliek van vzw KIDS is zo’n goed functionerende IT-omgeving onmisbaar. “Uiteraard kunnen we voor de administratie niet zonder IT, maar ook begeleiders en lesgevers maken intensief gebruik van onze internetomgeving”, bevestigt Wendy Roodhooft.

“Voor de dove kinderen die op internaat zitten, zijn computers helemaal onmisbaar: Zij communiceren via Skype met hun familie. In de toekomst willen we graag nog meer tijd investeren in het uitwerken van security-richtlijnen en onze gebruikers bewustmaken van veilig internetgebruik.”

Over vzw KIDS

Vzw KIDS biedt onderwijs, residentiële zorg en ambulante zorg aan kinderen, jongeren en volwassenen met autisme, spraak- en taalstoornissen en aan slechthorende en dove personen. De organisatie heeft vijf vestigingen in Limburg en Vlaams-Brabant, met samen ongeveer 500 personeelsleden en meer dan 1.000 cliënten.

“Het advies van VanRoey is voor ons dan ook van strategisch belang. Als we hun hulp nodig hebben, kunnen we hen altijd contacteren en dan komen ze bij ons langs.”
Wendy Roodhooft
IT-verantwoordelijke
Wendy Roodhooft

Wil je net als Wendy Roodhooft van vzw KIDS samenwerken met ons?

Ongeacht je uitdaging(en), schrijf ons gerust aan met je open vragen.
Van specifieke ondersteuning tot volledige ontzorging… In een open gesprek bekijken we alle mogelijkheden. Alvast tot dan!

btw nr.*

Ook interessant:

Waarom VanRoey?

Waarom VanRoey

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!