Header Image overlay

Grijze markt producten kopen: De vijf belangrijkste risico’s

Het kopen van goederen op de ‘grijze markt’ kan aanzienlijke risico’s met zich meebrengen, zowel voor jou als klant als voor ons als verdeler van merkproducten, zoals HP. Beschouw daarom goederen uit de grijze markt niet als potentieel ‘goedkoper’. Er zijn vijf essentiële risico’s die de zegswijze: “goedkoop is duurkoop” bevestigen.

1. Wat verstaan we onder de ‘grijze markt’?

Met de grijze markt bedoelen we het verbloemen van namaak producten. Vaak gaat het om imitaties van lage kwaliteit. Dit kan leiden tot ernstige compatibiliteitsproblemen, slechte prestaties of kostbare downtime.

2. Ongeldige garantieclaims

Dit houdt in dat aangekochte goederen van onbevoegde bronnen niet worden gedekt door de garantie van de officiële leverancier. Gelukkig kunnen ongeldige garantieclaims makkelijk geïdentificeerd worden door via het serienummer. Hetzelfde geldt voor onze garantieservice: ongeldige garantie wordt automatisch gedetecteerd en afgewezen.

3. Criminele handel

Vaak kan grijze handel gekoppeld worden aan andere frauduleuze praktijken zoals: handel in gestolen goederen, verkoop van gebruikte producten als nieuw en frauduleuze belastingconstructies. Deze illegale acties kunnen aanzienlijke risico’s met zich meebrengen waarin je beter niet in verzeild raakt. Daarnaast kan software op ongecontroleerde toestellen gecompromitteerd zijn met malware of keyloggers.

4. Ongeldige softwarelicenties

De softwarelicenties van grijze markt producten kunnen ongeldig zijn. In deze situatie kan je als illegale softwaregebruiker juridische acties verwachten wanneer het BSA (Business Software Alliance) jouw bedrijf doorlicht.

5. De grijze markt is illegaal in verschillende landen

Per land verschilt de wetgeving, maar ondanks de verschillen blijft grijze marketing illegaal. Met name in de Europese Economische Ruimte (EER). In deze landen kan de IP-wetgeving worden opgelegd om import, verkoop en/of reclame van grijze markt producten tegen te gaan.

HP Partner First Platinum logoConclusie: dit soort van producten kunnen diverse neveneffecten hebben voor jou als klant. Maar ook voor ons als verdeler, bijvoorbeeld van HP-producten. Wij ervaren reputatieschade wanneer we je niet kunnen verder helpen door gebrekkige garanties of licenties op je hardware, maar ook worden verkoopopportuniteiten en marges aangetast door oneerlijke concurrentie. Daarom nemen VanRoey.be en HP actie tegen de grijze marketing om zowel resellers als potentiële kopers te beschermen.

We kunnen je dus enkel aanraden om HP producten aan te kopen via legale, betrouwbare bronnen zoals HP Channel Partners. Zo voorkom je dat je ingaat op te-goed-om-waar-te-zijn aanbiedingen met mogelijk nefaste gevolgen.

Denk je dat je ergens een ‘grijze markt product’ van HP hebt gezien of gekocht? Neem dan contact op met onze experts.

“Grijze markt producten – ook wel grijze import of parallelimport genoemd – zijn merkproducten die zijn afgeweken van traditionele, geautoriseerde distributiekanalen of die in een ander land/regio zijn ingevoerd zonder toestemming.”

Gerelateerde info

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!