Header Image overlay

Haalt IT Manager Frank zijn volgende huwelijksverjaardag?

Frank heeft vanavond een date. Met Els, zijn vrouw! Vandaag 12 jaar geleden, stapten ze in het huwelijksbootje. Twaalf jaar getrouwd, op zich geen speciaal getal, maar toch belangrijk genoeg om de agenda voor één avond te blokkeren. Even tijd voor elkaar.

Love is in the air

Door de coronacrisis waren het gekke tijden voor Frank en Els. Frank is IT manager bij NV Hogerbouw. Els werkt als spoedverpleegkundige in het AZ Sint-Genesius. Allebei hadden ze het erg druk het voorbije jaar. Maar vanavond niet dus.

Omdat uit eten er niet in zit, hebben ze een heerlijke menu besteld bij hun geliefde restaurant. Frank heeft alvast een lekkere Saint-Emilion 2012 gechambreerd en terwijl hij het hemelse vocht proeft, loert hij met één oog op zijn mobieltje. Er komen enkele mails binnen, hij beslist ze niet te lezen.

Els kijkt hem van de overzijde van de fraai gedekte tafel streng aan. Hij merkt het op en herkent die blik. Ja, die telefoon naast het bord irriteert haar. Frank wil er een gezellige avond van maken, glimlacht begripvol en schuift het glanzende onding opzij. Ze klinken op hun samenzijn. De kinderen zijn bij oma en opa. Neen denkt Frank, vanavond geen werk.

Bij de scampi’s gaat het mis

Even later staat er een man aan de voordeur met heerlijk dampende gerechten. De geurig gekruide scampi’s met look worden meteen geserveerd. Het lamskroontje wordt nog even warm gehouden in de oven. De tiramisu mag nog een uurtje de koelkast in. Zeker genoeg look op die scampi’s denkt Frank, maar verder loopt alles perfect. Nog een glas uitschenken en zo meteen snijden we het lamskroontje aan. En terwijl Frank van zijn Saint-Emilion slurpt, licht het scherm van zijn mobieltje op. Telefoon! Het is Mario, zijn collega. Els draait met haar ogen, maar die moet hij opnemen. Mario belt niet zomaar.

Een cryptolocker!

Mario is één van de slimme koppen in Frank zijn IT-team. Een medewerker contacteerde hem omdat die bij het openen van een map op de server een pop-up venster kreeg, met de melding dat hij $50.000 moet betalen om toegang te krijgen. Milj**r! Vloekt Frank. Een cryptolocker! Die versleutelt de bedrijfsdata, waarna cybercriminelen je gigantische bedragen laten betalen om de data terug te krijgen. Als je ze al terugkrijgt.

Waar zit die overal al in het netwerk? Die mag zich niet verder verspreiden. Onmiddellijk actie vereist! “Ik moet gaan Els” zegt Frank en geeft z’n vrouw nog snel een kus. Hij spoedt zich meteen naar kantoor. Els maakt de Saint-Emilion soldaat en vliegt dan in de Gin. Uiteindelijk trekt ook zij haar jas aan en strompelt tot bij haar ouders thuis, waar ze zich in slaap huilt…

Wat leert ons dit verhaal van Els & Frank?

Wordt het alsnog een happy end? Of roept Els met een bonkend hoofd en een walm van look en alcohol dat ze wil scheiden? We laten ieders fantasie vrij om het vervolg te bepalen.

De kernboodschap mag echter duidelijk zijn: als bedrijf kan je je maar beter goed wapenen tegen hackers én als IT-verantwoordelijke laat je je maar beter goed omringen met specialisten voor het geval dat het toch een keer misgaat. We proberen klanten enerzijds zoveel mogelijk te ontzorgen wanneer we Managed Services opzetten, maar het voorkomt ook security-gerelateerde rampscenario’s.

De meeste hacks gebeuren via ongepatchte hard- of software in het netwerk; en het is vooral daarom dat Managed Services best deel uitmaakt van je security strategie als je hier zelf niet genoeg mankracht voor hebt. Ook met onze Managed Expertise formules kunnen mensen als Frank altijd beroep doen op onze level-3 specialisten om snel geholpen te worden in dit soort hachelijke situaties.

Herbekijk webinar

Zero Trust is een beveiligingsmodel dat uitgaat van het principe ‘nooit vertrouwen, altijd verifiëren’​. Leer in 35 min. hoe het model je kan helpen om veilig te werken in een steeds digitaler wordende wereld!

 

“Wordt het alsnog een happy end? Of roept Els met een bonkend hoofd en een walm van look en alcohol dat ze wil scheiden?”

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!