Header Image overlay

kies je voor Managed Services of IT Outsourcing?

  • “Moet mijn datacenter per se on-premise staan?”
  • “Weet ik zeker dat uptime, security en ondersteuning altijd gegarandeerd zijn?”
  • “Hebben we genoeg resources (mankracht, kennis, IT…) om onze digitalisering te ondersteunen?”
  • “Ben ik nog bereid om diep in de buidel te tasten voor een datacenter upgrade?”

De kans is reëel dat je twijfelt bij één van deze vragen. In dat geval is deze blog voor jou.

Zowel extra Infrastructuur als ondersteuning komen vandaag in betaalbare abonnementsvorm zodat je makkelijk kan schalen en altijd kan rekenen op een klein leger aan experten om je infrastructuur in topconditie te houden.

Managed Services & IT-Outsourcing uitgelegd

Zodra je een externe partij inschakelt om gebruik te maken van kennis of infrastructuur kunnen we spreken van een zekere vorm van outsourcing.

Een IT-outsourcing partner die bv. uitsluitend Infrastructure as a Service biedt, enkel installaties uitvoert of ‘brandjes komt blussen’ stelt zich verder geen vragen bij je vereisten en doet gewoon wat je vraagt. Deze zal niet opmerken dat je bepaalde zaken misschien op een efficiëntere manier kan doen. Dat is in die situatie ook niet hun taak. De klok tikt en het probleem moet opgelost worden. Infrastructuurpartners zorgen dat hun apparatuur of dienst perfect werkt en daar eindigt de verantwoordelijkheid.

Een Managed Services provider zal je ondersteunen wanneer nodig, maar het gaat verder: hij wil je oprecht verder helpen. Zijn hoofddoel is voorkomen i.p.v. genezen. A.d.h.v. analyses, gespecialiseerde monitoringtools en ervaring uit ontelbare andere omgevingen worden voorstellen op tafel gelegd die je naar een efficiëntere werking sturen. Minder kosten, betere uptime en maximale beveiliging zijn het doel. Je kan deze partner aanschouwen als een verzameling collega’s die naast ondersteuning ook bergen kennis, inzicht en ervaring meebrengen voor een vast bedrag per maand.

Welke garanties bieden ze?

IT-outsourcing en Managed Services worden gedefinieerd door duidelijke afspraken. Bij Infrastructure as a Service is dit recht voor de raap met uptime- en snelheidsgaranties. Voor ondersteuning wordt er eerder gekeken naar reactietijden.

Ga je voor een contract dat enkel ondersteuning tijdens kantooruren biedt, of 24/7? Hoe snel moet men je tickets opnemen? Binnen 1 uur, 4 uur? Welk type specialisten moeten ter beschikking staan? Generalisten? Level 2 of zelfs level 3 specialisten?

Bij Managed Services contracten gaat het nog verder dan louter ondersteuning. Er wordt ingezet op preventie en optimalisatie door monitoring en slimme ingrepen. Je hele omgeving wordt in kaart gebracht; en als een harde schijf dreigt uit te vallen word je gewaarschuwd deze tijdig te (laten) vervangen. Loopt het servergeheugen met regelmaat vol? Zijn er ongepatchte veiligheidsrisico’s…? Je managed Services provider brengt alles aan het licht en komt met oplossingen die steeds in samenspraak met jou behandeld worden. Bijgevolg zal je huidige IT-afdeling minder issues ondervinden omdat problemen en veiligheidsrisico’s worden aangepakt nog voor ze schade kunnen aanrichten.

Welk luik(en) nemen ze over?

Dit bepaal je altijd zelf. Het hoeft geen alles of niets verhaal te zijn. Met outsourcing is het eenvoudig: Je kiest zelf welke diensten je afneemt, welke data je waar plaatst en wie je toegang geeft.

Managed Services verschilt hier niet in. Het is ingrijpender dan outsourcing, maar daarom niet minder flexibel. Het werkt het beste als je zo veel mogelijk laat monitoren, maar je kan gerust bepaalde servers of applicaties in eigen (of extern) beheer houden, volledig afgeschermd van de managed omgeving. Als je bv. een boekhoudserver hebt die wordt beheerd door de leverancier van de software, blijft deze ongemoeid door je Managed Services Partner. Met building blocks ga je zelf kunnen bepalen wat je wél of niet in Managed Services wilt gieten.

Een fout die regelmatig gemaakt wordt is te denken dat een Managed Services Provider je interne IT-afdeling buitenspel zet. De realiteit leert ons echter dat de IT-medewerkers de extra ondersteuning graag zien komen en er voor hen meer tijd vrijkomt om in te zetten op verdere digitalisering van de organisatie. Op Kerstavond of tijdens je (ziekte)verlof niet meer gebeld worden omdat een server down is, is een flink zwaard van Damocles dat wegvalt.

Conclusie

Je kan dus perfect een omgeving geheel of gedeeltelijk outsourcen, en deze omgeving -hoe divers of hybride deze ook kan zijn- door Managed Services laten monitoren en beheren

Meer weten?

btw nr.*

Ontdek ook de VanRoey.be Private Cloud; Razendsnelle infrastructuur-as-a-Service op Belgische bodem, voorzien van managed services!

“Minder kosten, betere uptime en maximale beveiliging zijn het doel van een Managed Services Provider. Het is een soort verzameling virtuele collega’s die naast ondersteuning ook bergen kennis, inzicht en ervaring meebrengen.”

deel dit bericht:

Ontdek onze Managed Services aanpak
Met Managed IT Services besteed je het beheer en onderhoud van jouw IT-omgeving volledig of gedeeltelijk uit aan onze gecertificeerde experts.
Een 100% Belgisch datacenter geoptimaliseerd voor het hybride model. Ontdek de voordelen voor jouw organisatie in dit webinar!

Geschreven door:

Matthias Sanne
Marketing & design @ VanRoey

Is 15 jaar aan de slag als marketeer, designer, webmaster, copywriter, PowerPoint-goeroe en tal van andere zaken. Hij haalt zijn energie uit het vereenvoudigd brengen van complexe materie. Dat tracht hij o.a. ook te doen in zijn Techblog PowrUsr.com waar hij handige oplossingen voor uitdagende problemen brengt.

Gerelateerde info

Ons eigen Inspiration Center in Geel biedt de perfecte setting om je dit najaar te verwelkomen en mee te nemen in de nieuwste trends binnen de IT-wereld.

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!