Header Image overlay

Eaton UPS is meer dan een noodbatterij

Een Uninterrupted Power Supply, kortweg UPS, zorgt ervoor dat de stroomvoorziening van kritische toestellen verzekerd blijft. Maar wist je dat een UPS van Eaton veel meer doet dan dat alleen? Voor verschillende omgevingen en vereisten zijn er verschillende oplossingen beschikbaar. Intelligente software tovert de Eaton UPS’en om in zeer gebruiksvriendelijke power monitoring systemen, die bovendien uiterst cybersecure zijn.

Maak de juiste keuze

Eaton Partnership | VanRoey.be Met een goede UPS kies je voor een power management systeem om je IT-infrastructuur te beschermen en te monitoren. Zo’n UPS voorkomt dat je systemen uitvallen bij een stroomonderbreking en beschermt ze tegen eventuele spanningspieken op het net. Uiteraard bestaan UPS’en in verschillende maten en gewichten.

1. Welke apparatuur?

Om de juiste keuze te maken, moet je eerst bepalen welke apparatuur je precies wilt beschermen. Voor een kantooromgeving zijn dit typisch computers, servers en netwerkinfrastructuur. De dingen die je nodig hebt om aan de slag te kunnen blijven dus.

2. Welk vermogen?

Vervolgens bepaal je het gezamenlijk vermogen van alle toestellen die je wil beschermen. Dat is het minimale vermogen dat je UPS zal moeten aankunnen. Uiteraard hou je hierbij ook best rekening met eventuele toekomstige uitbreidingen. Nog belangrijk bij je keuze is hoe lang je apparatuur op de UPS moet kunnen blijven draaien.

3. Welke topologie?

De topologie van een UPS beschrijft de manier waarop het apparaat de stroomvoorziening regelt en beschermt. Er zijn drie hoofdtypen topologieën: offline, line-interactive en online met dubbele conversie.

  1. Offline UPS-systemen: Deze systemen, ook wel stand-by UPS-systemen genoemd, bieden de meest basale vorm van stroombeveiliging. Wanneer de stroom normaal functioneert, wordt deze rechtstreeks naar de aangesloten apparaten geleid en wordt de batterij van de UPS opgeladen. Bij een stroomstoring schakelt de UPS over naar de batterijvoeding.
  2. Line-interactive UPS-systemen: Deze systemen hebben een ingebouwde spanningsregelaar die kan compenseren voor kleine schommelingen in de netspanning, zonder dat de batterij hoeft te worden gebruikt. Dit kan de levensduur van de batterij verlengen. Bij een stroomstoring schakelt de UPS, net als bij een offline systeem, over naar de batterijvoeding.
  3. Online UPS-systemen met dubbele conversie: Deze systemen bieden de hoogste mate van stroombeveiliging. Ze converteren de binnenkomende AC-stroom naar DC om de batterij op te laden, en converteren deze vervolgens weer naar AC voor de aangesloten apparaten. Dit zorgt voor een ‘schone’ stroomvoorziening, vrij van spanningspieken en -dips. Bij een stroomstoring blijven de aangesloten apparaten werken op de batterijvoeding, zonder onderbreking omdat ze al op de batterijvoeding werken.

De keuze voor de juiste topologie hangt af van hoe bedrijfskritisch de te beschermen apparatuur is. Voor minder kritische toepassingen kunnen offline of line-interactive systemen voldoende zijn, terwijl voor zeer kritische toepassingen een online UPS met dubbele conversie de beste keuze is.

4. Welke vormfactor?

EATON 9PX 5000I HOTSWAP
Eaton 9PX UPS

Handig bij toekomstige uitbreidingen en wijzigingen van de vereisten zijn de modellen met uitbreidbare batterij modules. Er zijn dus verschillende vormfactoren beschikbaar en je kunt meestal kiezen uit modellen die je in een rack inbouwt of stand-alone’s.

Een hele elegante UPS voor op kantoor is de Eaton 3S. Deze is bedoeld voor de lagere vermogens van zeg maar 20-30 Watt en wordt typisch ingezet om kritische apparatuur zoals bijvoorbeeld een modem gedurende een aantal uren van stroom te voorzien.

5. Eenfasig vs driefasig

De keuze tussen eenfasige en driefasige UPS-systemen hangt af van het vermogen van de apparaten en machines die je gebruikt. Voor de meeste kantooromgevingen is een eenfasige stroomvoorziening voldoende. UPS-systemen tot 3KVA zijn typisch eenfasig en voorzien van een gewone stekker. Voor zwaardere UPS-systemen, zoals die van 4-5KVA en hoger, is een driefasige stroomvoorziening nodig.

Eaton 5P vs 5PX

Binnen de eenfasige UPS’en heb je bijvoorbeeld de Eaton 5P of Eaton 5PX reeks. Hieronder vergelijken we deze twee populaire reeksen:

Eaton 5P UPS Eaton 5PX UPS
Kenmerk Eaton 5P Eaton 5PX
Vermogensbereik 650 VA – 1.55 kVA 1 kVA – 3 kVA
Efficiëntie Tot 96% in online dubbele conversie-modus Tot 99% in hoge efficiëntie-modus
Uitvoeringsvorm Rack/Tower Rack/Tower
Uitgebreide batterijmodules Nee Ja
Scherm Basis LCD-scherm Geavanceerd LCD-scherm met energie-informatie

Intelligent en VMware compatibel

Met de hardware kom je al een heel eind, maar de software zorgt pas echt voor een intelligent power management systeem. Mobiliteit en inzichtelijkheid zijn essentiële aspecten die meerwaarde creëren en voor een unieke gebruikservaring zorgen. Daarom kan je met de Eaton software je UPS eenvoudig vanop afstand beheren, configureren en monitoren.

Eaton software integreert bovendien naadloos met populaire virtualisatie platformen zoals VMware en Hyper-V. Zo kunnen in geval van een storing, in plaats van de fysieke machines, de virtuele machines afgesloten worden. En dit volgens een duidelijke sequentie om een optimale bedrijfszekerheid en bescherming van data en kwetsbare hardware te garanderen. Dit is een grote troef, nu er steeds meer gebruik gemaakt wordt van virtuele machines. De UPS gaat zo ook een belangrijke rol spelen in back-up en disaster recovery.

Conclusie?

Eender hoe de situatie is, de intelligente software van Eaton zorgt voor een optimale verdeling van de belasting op het net en waarschuwt en grijpt in waar dat nodig is. Daarom zijn Eaton UPS-systemen meer dan alleen een noodstroomvoorziening. Ze bieden een intelligent power management systeem dat uw IT-infrastructuur beschermt en monitort. Of je nu een eenfasig of driefasig systeem nodig heeft, Eaton heeft een UPS-oplossing die aan uw behoeften voldoet.

Advies nodig?

btw nr.*

“Eender hoe de situatie is, de intelligente software van Eaton zorgt voor een optimale verdeling van de belasting op het net en waarschuwt en grijpt in waar dat nodig is.”

Geschreven door:

Tom Hufkens
Marketing Manager bij VanRoey

Al 15 jaar een vertrouwd gezicht bij VanRoey. Letterlijk en figuurlijk: want door zijn rol als Marketing Manager staat hij regelmatig centraal in onze communicatie. Zijn ervaringen m.b.t. nieuwe marketingmethodes deelt hij geregeld tijdens workshops & events.

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!