Game Mania zag in 1992 het levenslicht aan de Bredabaan in Merksem. Het geel-groene logo is al meer dan 30 jaar een vaste waarde in het straatbeeld van vele Belgische (centrum)steden. Met ondertussen ook 30 winkels in Nederland en een webshop met meer dan 2.500 actieve producten, is Game Mania uitgegroeid tot dé specialist als het gaat om games, spelconsoles en accessoires.
“Retail is veranderd”
Michiel Dams begint het gesprek met de bevestiging dat de retailmarkt doorheen de jaren sterk geëvolueerd is. “De video game industrie is geëvolueerd van een B2C (Business to Consumer) naar een D2C (Direct to Consumer) verdienmodel. Terwijl je vroeger nog naar een winkel stapte voor de nieuwe FIFA, kan je deze nu onder meer via de PlayStation Store kopen. Dit maakt dat wij ons als organisatie moesten heroriënteren. De manier waarop we retail deden is geen oplossing voor de toekomst als we ons aanbod stevig willen vergroten en diversifiëren. Wat maakt dat we het model aan het herdenken zijn.”
50 fysieke winkels + webshop
Game Mania telt op dit moment 50 fysieke winkels verspreid over België en Nederland. Sinds 2017 is het ook online actief. De webshop is ondertussen uitgegroeid tot de grootste bron van inkomsten. Je vindt er meer dan 12.000 producten in verschillende categorieën.
“De grootste uitdaging online is de expertise en passie van onze medewerkers toegankelijk maken. We zijn nu volop technologieën aan het implementeren om onze websitebezoekers dezelfde service te bieden. Zo helpen onze shopmedewerkers via chat webbezoekers de juiste producten te vinden. Daarnaast beschikken we nu ook over een ‘online keuzehulp’. Deze werd in de eerste twee maanden na lancering al meer dan 10.000 keer gebruikt. Tot slot kunnen we klanten de juiste producten aanbevelen met behulp van ‘slimme recommender systemen’.
“Iedereen kan gehackt worden”
Wanneer je zoals Game Mania afhankelijk bent van data en technologie, is een feilloos werkende en veilige IT-infrastructuur een absolute must. Dat beseft ook Michiel Dams: “Elk bedrijf kan ten prooi vallen aan hackers. Voldoende aandacht geven aan cybersecurity is dan ook mijn boodschap. Hierbij beseffen we dat voor bedrijven zoals dat van ons het niet realistisch is deze expertise zelf in huis te hebben. VanRoey.be is hiervoor de perfecte partner en vult deze leegte prima in.
Fortinet FortiGate’s in cluster
Het afgelopen jaar investeerde Game Mania fors in de uitbreiding en beveiliging van haar IT-infrastructuur. Op het hoofdkantoor in Antwerpen werden twee Fortinet FortiGate’s firewalls in cluster geïnstalleerd om het internetverkeer binnen het netwerk te monitoren en te beschermen. Clustering zorgt hierbij voor een ‘failover’, zodat het scannen van de verkeersstromen automatisch wordt overgenomen door het andere apparaat indien nodig.
Om alle kostbare data van Game Mania veilig te bewaren, werd er geïnvesteerd in nieuwe hardware van Hewlett Packard Enterprise. “Voor ons is het belangrijk dat collega’s van eender waar kunnen werken en overal op een veilige manier toegang hebben tot onze bestanden” verduidelijkt Michiel. Om deze behoefte in te vullen, werd er op advies van de Level 3 Specialisten bij VanRoey.be een StorMagic hyper-converged configuratie opgezet.
Multifactor Authentication (MFA)
Een eerste quick-win in de nieuwe cybersecuritystrategie van Game Mania was de uitrol van multifactor authenticatie. Door medewerkers naast hun wachtwoord ook te laten authenticeren met een unieke code op hun smartphone, werd het beveiligingsniveau al fors verhoogd.
Door bijkomend in te zetten op Security Awareness Trainingen van KnowBe4 maakt Game Mania haar werknemers extra alert voor phishing.
Managed Services: tandem met IT-team
Om bij dit alles vinger aan de pols te houden, tekende Game Mania in op de Managed Services formule van VanRoey.be. Maarten Huijskens, Accountmanager bij VanRoey.be en het vaste aanspreekpunt voor Game Mania, verduidelijkt deze dienstverlening: in tandem en aanvullend op het IT-team van Game Mania wordt de vernieuwde infrastructuur in topconditie gehouden. Dit dankzij monitoring, patching en proactieve ingrepen. Op regelmatige tijdstippen is er strategisch overleg met een Service Manager. Gaat het toch een keer mis, kan Game Mania rekenen op een transparante SLA (Service Level Agreement).
Michiel blikt tevreden terug op de samenwerking tot hiertoe: “Technologie is in onze business cruciaal geworden. Ieder moment van downtime betekent voor ons omzetverlies. Het is dan ook een continu proces om onze IT-infrastructuur te optimaliseren. We zijn heel blij om dit samen met een lokale partner als VanRoey.be te kunnen doen.”
Met 50 winkels in portefeuille is Game Mania al jarenlang een gerenommeerde waarde in de Belgische en Nederlandse game-industrie. Naast de gekende gamespeciaalzaken bevat de Game Mania Groep ook nog enkele andere op gamers gerichte organisaties. Zoals bijvoorbeeld VCTRY.agency, een marketing agency specifiek gericht op gamers en POP’D. Een merchandising (web)shop.
- ± 200 medewerkers
- Bezoek de site van Game Mania
deel dit bericht: