Door de gekende problemen met de kernreactoren in ons land, dreigt er vanaf november een stroomtekort. Het beruchte afschakelplan werd daarom door de overheid in werking gesteld. Gevolg? Bij extreme nood zullen bepaalde gemeenten tijdelijk volledig of gedeeltelijk zonder stroom vallen. Een storm in een glas water, of toch maar de nodige voorbereidingen treffen. Wat is uw plan van aanpak?

Checklist: is uw bedrijf klaar voor het stroomtekort?

1. Uninterruptible Power Supply (UPS)

Wellicht zijn uw servers wel voorzien van een UPS-systeem? Om helemaal zeker te zijn, is het regelmatig testen van een UPS aanbevolen. Let hierbij op:

  • Hoelang kan de UPS een stroomonderbreking opvangen?
  • Is de configuratie in orde zodat alle servers tijdig kunnen worden afgesloten?

2. Back-up uw bestanden

Als gevolg van een stroomonderbreking kunnen bestanden beschadigd of verdwenen zijn. Speel op safe en back-up uw kostbare data.
Microsoft biedt u met Azure Back-up een veilige, betrouwbare en razendsnelle online en off-site backup. Wat er ook in uw organisatie gebeurt – bv. corrupte bestanden na een stroomonderbreking – u kan zelf onmiddellijk uw data op de servers herstellen. En dit zonder technische kennis.

3. Disaster Recovery Plan (DRP)

Beschikt uw organisatie over een ‘Disaster Recovery Plan’? Een ‘draaiboek’ waarin staat beschreven welke stappen er in kritieke situaties ondernomen dienen te worden. Enkele voorbeelden:

  • Hoe lang kan uw UPS-systeem een stroomonderbreking opvangen? Wat bij langere onderbrekingen? Wie doet wat?
  • Wat als de stroomonderbreking net voor uw dagelijkse back-up plaatsvindt? Welke impact heeft dit op uw organisatie? Heeft dit desastreuze gevolgen, dan dient u de back-upfrequentie (RTO = Recovery Time Objective) aan te passen.
  • Welke reactiesnelheden (SLA) bieden uw leveranciers?
  • … enzovoort

4. Noodstroomgenerator

Het ziet ernaar uit dat we de komende jaren niet uit de problemen zijn. Daarom is het nuttig om te onderzoeken of een noodstroomgenerator kan helpen om een minimale dienstverlening naar uw medewerkers en/of uw klanten op te zetten. Een generator vervangt natuurlijk niet bovenstaande maatregelen die u sowieso moet nemen.

Conclusie

Een stroomtekort of niet. Om omzetverlies te voorkomen, adviseert VanRoey.be haar klanten steeds voorbereid te zijn op het ergste. Contacteer ons voor een gesprek met een specialist ter zake.

Vraag om ons advies