Geen onderdeel van een categorie

Bring Your Own Device (BYOD): voor of tegen?

By 15 April 2013 No Comments

​Veel bedrijven hebben de laatste tijd een afwachtende houding aangenomen en hebben grote investeringen uitgesteld. Ze staan nu voor een keuze: investeren in toekomstige groei of nog langer wachten. 2013 belooft een spannend jaar te worden, zeker op gebied van IT.

(IT) Managers moeten nadenken over de IT-architectuur en de manier waarop deze van strategisch belang kan zijn voor de verdere ontwikkeling van hun bedrijf. Een belangrijke vraag hierbij is: welk beleid hanteer je als het gaat om devices voor de werknemers?

We kunnen niet ontkennen dat IT tegenwoordig meer en meer afgestemd wordt op de persoonlijke voorkeuren van de mobiele gebruiker. BYOD is een bedrijfsconcept waarbij werknemers privé apparatuur mee naar het werk brengen om zakelijk te gebruiken. Vaak wordt bij deze trend gerefereerd naar het meebrengen van mobiele apparatuur, zoals laptops, tablets en smartphones, maar het kan ook gaan om complete desktopcomputers die zakelijk gebruikt worden, maar door de werknemer betaald zijn. Toch is dit concept niet zonder risico’s voor het bedrijfsleven. Een aantal vragen die men kan stellen: Hoe pakken we de beveiliging van deze devices aan? Bij wie ligt de aansprakelijkheid als er een apparaat wordt gestolen of defect gaat? Hoe gaan bedrijven om met deze diversiteit aan apparaten? 

BYOD-Bring Your Own Device

Nadenken over mobiele apparaten die medewerkers gebruiken is niet meer alleen het domein van de IT-afdeling. Ook de afdeling aankoop, facility en HR zullen hier o.a. mee geconfronteerd worden. Belangrijk is dus ook om deze mensen (inclusief werknemers, je hebt een draagvlak nodig!) in dit proces te betrekken. Meer nog … in mijn ogen is dit een management beslissing. 

Enkele vragen die ik mezelf stel vanuit HR-perspectief: Kan men het BYOD-concept gebruiken om de toegevoegde waarde van de werknemers te vergroten? Zal men hierdoor efficiënter werken en bijgevolg productiever zijn? 

In ieder geval, van 1 ding ben ik zeker: een overstap naar BYOD moet voor een bedrijf of organisatie een weloverwogen beslissing zijn. Veel bedrijven zijn zich namelijk niet bewust van de mogelijke valkuilen. Het is belangrijk om hier toch even bij stil te staan om tegenslagen en desinvesteringen te voorkomen. 

Een eerste stap is weten wat je met BYOD wil bereiken. Bepaal op voorhand de verwachtingen en wat de resultaten in de toekomst zouden moeten zijn. Denk ook goed na over de aanpak en investering die dit met zich mee zal brengen. 

Denk er ook aan dat het geen makkelijke taak is voor uw  IT-departement om dit alles te stroomlijnen. Zij zitten namelijk niet te wachten op een grote diversiteit (wildgroei?) aan apparatuur en besturingssystemen. Ook de beveiliging is een heikel punt. De realisatie van de beveiliging en beheer van BYOD kan soms zo ver gaan dat de IT-afdeling een controle eist over de devices van de werknemers. Staan werknemers open voor het feit dat hun werkgever bepaalt wat ze wel of niet kunnen met hun eigen device? Kan je een BYOD-policy afdwingen op iets dat van de werknemer zelf is? En als je deze policy zal afdwingen, ben je dan niet ergens verplicht om ook support aan te bieden op deze devices? Waar trekken we de grens? Staan we roze laptops met glitter toe of  verplichten we een professionele “dress-code” voor gadgets? 

En om even somber te denken: wie zegt dat dit niet juist zal leiden tot een striktere scheiding tussen werk- en privé-apparatuur? En heeft deze discussie dan nog wel nut?  

De deur open zetten om eigen apparaten toe te laten kan altijd en biedt een aantal voordelen. Maar denk eerst goed na, want eenmaal de deur geopend is, krijg je ze niet meer zo gemakkelijk dicht…

Leave a Reply