Header Image overlay

Studenten Thomas More visualiseren bezoekers Experience Center

Hoe kunnen looproutes en interessegebieden van bezoekers aan het Experience Center in kaart gebracht worden? Dat was de vraag die VanRoey.be stelde aan 18 studenten Toegepaste Informatica van Thomas More. In het kader van het vak Project 4.0 werkten deze studenten in drie multidisciplinaire teams een oplossing uit.

Als VanRoey.be te weten komt welke kiosken het meest interessant zijn voor de bezoekers kan het bedrijf er in de toekomst meer op inzetten. Meer nog, de werking zou idealiter schaalbaar zijn waardoor het ook kan ingezet worden in grotere exporuimtes en/of beurzen.

Theorie omzetten in de praktijk

Thomas MoreMet het vak ‘Project 4.0’ krijgen de studenten van Thomas More de kans om met reële klanten samen te werken. Als structureel partner van Thomas More werkte VanRoey.be ook dit jaar opnieuw een opdracht uit voor enkele laatstejaarsstudenten Toegepaste Informatica.

De opdracht was een eigen trackingsysteem te ontwerpen zodat de interessegebieden van bezoekers aan het Experience Center in kaart gebracht werden. De studenten hadden hierbij technologische vrijheid om het project uit te werken. Met als resultaat drie unieke oplossingen.

1. Team Dynamic Development

Het team ‘Dynamic Development’ werkte een trackingsyteem uit op basis van bluetooth. Ze kozen voor bluetooth omdat dit – vanuit hun knowhow – het eenvoudigste te implementeren was. Ze ontwikkelden een tag in de vorm van een badge die een bezoeker ontvangt bij aankomst.

Door de verschillende boots te voorzien van een Rasberry Pi, kunnen bezoekers met een tag in de buurt van zo’n kiosk gedetecteerd worden. Deze methodiek laat toe om waardevolle data te verzamelen, te interpreteren en te visualiseren. Zoals bijvoorbeeld:

  • Welke kiosks worden het meeste bezocht?
  • Wie heeft hoelang bij een specifieke stand gestaan?
  • Wat zijn de drukste plaatsen in de ruimte?

In overleg met de betrokken collega’s bij VanRoey.be werd beslist alle data te bewaren in Azure, het datacenter van Microsoft. Waarna via Microsoft PowerBi deze data werd gevisualiseerd.

2. Team Qiosk

Waar de eerste groep gebruik maakte van bluetooth, deed ‘Team Qiosk’ dit via Ultra Wide Band technologie. Een relatief nieuwe technologie wat voor het team toch wel wat uitdagingen zorgde. Er werd gewerkt met vier ankerpunten in een ruimte. Deze punten bevinden zich in de uithoeken van de ruimte, waarbinnen tot 10 à 20 centimeter accuraat gemeten kan worden waar bezoekers zich bevinden. Nauwkeuriger dan bij bluetooth. Vandaar deze keuze van Team Qiosk.

Net als bij Team Dynamic Development dient een bezoeker een badge met tag te dragen. De data in Azure werd gevisualiseerd via QlikSense. Een business intelligence platform waarmee deze studenten van Thomas More vertrouwd zijn.

3. Team GTFS

Team-GTFS Het derde team ‘Geeks That Find Solutions’ werkte met bluetooth low energy. Een energiezuinige variant van bluetooth. Bezoekers krijgen een lanyard met bluetooth beacon. Kiosks worden uitgerust met een ESP Bluetooth Tracker. Door deze combinatie kan data geregistreerd worden en opgeslagen in Azure. Team GTFS gebruikte Power Automate om deze data te connecteren met hun in Microsoft PowerApps ontwikkelde applicatie. Om dan tenslotte alles netjes te visualiseren in PowerBi:

Power BI rapport

Terugblik op het project

Elk team blikt tevreden terug op het eindresultaat. “De kansen om zoveel op korte termijn bij te leren vormen een meerwaarde voor ons als toekomstige IT’ers” klinkt het. Ondanks de verschillende interpretaties en uitwerkingen waren de teams het erover eens dat de samenwerking met VanRoey.be vlot is verlopen. “De opdrachtomschrijving was ruim geformuleerd waardoor we vrijheid kregen de opdracht uit te werken” vertelt Anthony Decap, student Applicatieontwikkeling en teamleader van Dynamic Development.

Adnane Chentouf “VanRoey.be is een warm bedrijf met vriendelijke en slimme werknemers” is de conclusie van Adnane Chentouf, student Cloud & Cybersecurity.

Partnership Thomas More

Dat VanRoey.be een nauwe samenwerking heeft met studenten en docenten van Thomas More bleek al in het verleden. Zo organiseerden ze samen al een Hackaton waarbij verschillende teams ‘battelden’ om de nieuwste Internet of Things hype te bedenken. Verder geeft VanRoey.be regelmatig sollicitatietraining op de hogeschool en zijn er jaarlijks een 10-tal studenten die een stageplaats krijgen bij het bedrijf.

“In het kader van het vak Project 4.0 kregen zo’n 18 studenten Toegepaste Informatica van Thomas More de kans theorie om te zetten in de praktijk.”

Wat brengt de toekomst? Krijg een exclusieve rondleiding & tal van inspirerende sessies in het vernieuwde Living Tomorrow. Het belooft weer een geweldig en leerrijk eindejaarsevent te worden! See you there?

Opgelet: beperkt aantal plaatsen!