Security & ContinuityTechnicalVanRoey Vision

Doe mij maar een gratis (anti)virus.

By 16 Augustus 2013 No Comments

Een gouden regel in deze maatschappij: gratis is nooit gratis. Zodra een product of dienst zichzelf ‘gratis’ op de markt plaatst, dien je het met een zekere achterdochtigheid te benaderen, want vaak ben je dan zelf het product. Dit geldt ook voor de zogezegde ‘gratis’ antivirusscanners die menig argeloze familieleden loslaten op hun kostbare bestanden.

Free-Antivirus Mijn collega’s aan de herstelbalie kunnen het vast beamen. Dagelijks komen er mensen met zwaar geïnfecteerde PC’s hun beklag doen. “Hij is traag en heeft enkele virussen… Ik heb nochtans 3 gratis antivirusprogramma’s simultaan lopen, hoe kàn dat dan?” luidt het dan.

Al jaren wil ik het kwijt. Al jaren erger ik me er mateloos aan om wel een zeer verrassende reden: Ik vind nu eenmaal dat ze zich erger gedragen dan een gemiddeld tot zelfs ernstig virus. Ze bieden heus wel bescherming, maar tegen welke prijs? Gratis denk je dan? Think again!

Beschrijf ik met volgend lijstje een virus of een gratis antivirus? Iedereen die ooit een gratis antivirus heeft geïnstalleerd mag voor zichzelf bepalen:

  • Je krijgt plots veel ongewenste pop-ups met ongemakkelijke berichten of reclame op je bureaublad
  • Het vertraagt het systeem en veroorzaakt constante activiteit van zowel processor als harde schijf of SSD
  • Bepaalde functionaliteiten en bestanden van je PC worden geblokkeerd, je bent niet meer de baas
  • Er wordt op slinkse en vaak agressieve wijze om geld gevraagd om problemen te verhelpen of erger te voorkomen
  • Er wordt je veel schrik aangejaagd
  • Het wordt vaak ongewenst mee-geïnstalleerd (zoals bij Flash-installatie)
  • Het verzamelt gegevens over jouw computergebruik zonder dat je het weet
  • Je browser heeft opeens obscure nutteloze toolbars die je zoekrobot en homepage veranderen
  • Verwijdering is erg lastig en vereist vaak een speciale tool of zelfs een specialist

En last but not least:

  • Essentiële bestanden worden beschadigd of verwijderd en maken je PC volledig onbruikbaar

Je ziet al gauw dat de overeenkomsten -ironisch genoeg- behoorlijk groot zijn. Daarnaast mag je het vaak valse gevoel van veiligheid ook niet onderschatten.

Nu geef ik graag toe dat er absoluut wel degelijke, betrouwbare gratis antivirussystemen zijn, maar de kwaliteit kan vaak niet opboksen tegen de high-end betaalde oplossingen. Waarom? Omdat het verdienmodel bij bv. Symantec een pak beter is dan bij gratis alternatieven, kan het blijven investeren in bijzonder geavanceerde beveiligingstechnologieën. Deze kunnen verdacht gedrag in allerhande software efficiënter opsporen en gloednieuwe soorten aanvallen sneller in de kiem smoren. Dat zijn ze verschuldigd aan hun betalende (enterprise) klanten wereldwijd.

Je kan je bedenken: wat zijn de gratis aanbieders aan jou verschuldigd? Inderdaad, helemaal niets. Vandaar dat grove fouten ​(1, 2, 3, 4, …) een gratis antivirus-aanbieder enkel een tijdelijke imagodeuk oplevert, maar ‘klanten’ in de kou laat staan. Daarvoor dienen die overdreven lange gebruikersovereenkomsten die niemand leest.