MVOVanRoey Vision

6 Tips om als mens te groeien: kruipen, stappen, vallen, weer opstaan en lopen…

By 14 Januari 2013 No Comments

​​Hoe zou de wereld eruit zien als de kruipende baby’s dachten: “Hmm, zoals die volwassenen hier rondlopen lijkt me maar niets, ik blijf op mijn pamper verder over de vloer schuiven.”?

Wel, als volwassenen denken we nochtans vaak op die manier. We zien anderen iets doen en denken: “Hmm, lijkt me maar niets. Ik blijf ’t doen op mijn manier en wie daar niet mee kan leven heeft pech…” Tja, die term ‘volwassen’ is ook zo verkeerd…

Jammer, want op deze manier zorgen we voor onze eigen belemmeringen. Groeien als mens is voor velen een ‘opdracht’. Zelfs al ben jij wel bij de gelukkigen die ervoor openstaan om te groeien, is het een gegeven waar we ons bewust op moeten toeleggen. Het is geen natuurlijke‘reflex’ meer. Natuurlijk groeien hebben we ergens in de loop van ons levensparcours afgeleerd. Waarschijnlijk ten tijde van de schoolbanken waar we bij ’t aanleren van nieuwe dingen onmiddellijk rode strepen of minpunten kregen als we ‘t bij de eerste proef niet helemaal perfect deden…

Hoe kunnen we ons als volwassene terug openstellen om als mens verder te groeien? Hieronder vind je 6 tips die je alvast in de goede richting op weg helpen.

 1. Leg de lat voor jezelf altijd hoger dan voor anderen.
  We hebben de gewoonte om zeer kritisch te zijn voor anderen terwijl we ons zelf graag ophemelen. Probeer deze rollen om te draaien en neem jezelf niet als referentie!
 2. Kies je top 3 groeipunten.
  Focus je op je eigen leerproces en hou deze punten gedurende geruime tijd als top of mind.
  Prachtig als je een lijst van 10 punten hebt waarmee je bezig bent en/of waarin je wilt groeien, echter deze lijst is te lang om echt te kunnen be-leven. Focussen en herhalen zijn hierbij kernwoorden.
 3. Geniet ook van deze reis.
  Als een baby zich wiebelend aan de tafelpoot recht trekt vertellen zijn ouders dat hij kan staan. Als wij een eerste poging wagen om iets nieuws aan te leren, hebben we de neiging alle negatieve punten te zien en ons mislukt te voelen. Je kan je beter focussen op die kleine groeistappen die je maakt. Er is niets verkeerd als je trots bent op de kleine veranderingen die je bij jezelf merkt.
 4. Vraag anderen om feedback!
  Wacht niet tot mensen je feedback geven, want dan zal je er weinig krijgen. Het ligt ons Belgen zo niet in de aard om spontaan feedback te geven. Vraag pro-actief aan de mensen waarmee je samenwerkt om jou feedback te geven.
 5. Neem van elke collega in je omgeving iets positiefs mee.
  Forceer jezelf om van iedereen te leren, zeker van degenen die anders denken en handelen dan jij zelf.
 6. Denk steeds oplossingsgericht en wacht hiervoor niet tot er een probleem opduikt.
  Iemand die oplossingsgericht denkt vertrekt steeds vanuit een opportuniteitsfocus. Iemand die probleemoplossend werkt, vertrekt vanuit een probleem. Beiden versterken je als mens echter het ene gaat verder.
  Op deze manier van leven, creëer je een positief aura rondom je. Zo trek je vanuit je positieve kracht andere successen aan en als je dan eens klappen krijgt, zal je veel meer veerkracht hebben om op je poten terecht te komen.

Wees doorheen dit alles eerlijk met jezelf: kijk regelmatig in de spiegel en zoek een objectief klankbord. Ik moet jullie niet vertellen dat vrienden of ouders van de deelnemers bij Idool ook allemaal vinden dat hun vriend of kind de nieuwe Koen Wouters kan worden. Een realistisch eigenbeeld kan wel degelijk hand in hand gaan met een sterke identiteit en eigenwaarde.

Deze lijst dient louter als kader en inspiratiebron. Hij is niet limitatief en ongetwijfeld zijn er lezers die ook prachtige manieren hebben om te groeien. Bedankt om me jouw tip te geven en me even te laten meekijken tussen jouw oren…

Leave a Reply