Niet zomaar een instap-SAN, nee, een  Enterprise class storage product StoreVirtual. Als u nog nooit van StoreVirtual gehoord heeft, komt dit allicht doordat het product al enkele malen van naam veranderd is. Misschien kent u de naam P4000 of anders wel Lefthand: namen die een grote naambekendheid hadden en een nog betere reputatie.

HP-StoreVirtualDie reputatie werd vooral opgebouwd dankzij de voornaamste eigenschap van StoreVirtual, namelijk de netwerk-RAID. Netwerk-RAID laat toe dezelfde data naar meerdere plaatsen te schrijven wat de SAN High Available maakt. Dus als uw data om welke reden dan ook op één plaats wegvalt, kan u gewoon blijven verder werken met de andere data-set. En dit gebeurt zelfs zonder dat u het merkt.

StoreVirtual heeft een all-in licentie beleid. Dat maakt dat u met dit gratis product niet alleen High Available storage krijgt, maar ook snapshots op storage niveau, thin provisioning, clones en smart clones.

Snapshots laten u toe meerdere punten in de tijd bij te houden, en dit zonder merkbaar snelheidsverlies. Met thin provisioning kan u meer schijfruimte (oftewel volumes) aanmaken dan waarvoor u in feite plaats heeft. Dit laat u toe om pas ruimte bij te kopen wanneer dit echt nodig is. Wanneer u dan toch moet uitbreiden kan u kiezen uit het hele StoreVirtual gamma dat zowel uit hardware als software bestaat. U kan dus onbeperkt groeien.

Een clone is een kopie van een volume, dat zal niet verbazen. Maar wat is dan en smart clone? Dat is ook een kopie van een volume maar deze kopie neemt geen enkele plaats in. Pas als u wijzigingen maakt op die kopie, wordt enkel de plaats ingenomen die nodig is om die wijzigingen bij te houden.

Verder ondersteunt StoreVirtual Dynamic Optimization en Adaptive Optimization. Dynamic optimization laat toe om live volumes te verplaatsen tussen verschillende storage systemen. U kan dus een volume verplaatsen van snelle naar trage schijven zonder dat iemand daar iets van merkt. Adaptive Optimization is wat men autotiering noemt of het automatisch verplaatsen van blokken data die veel worden gebruikt naar snelle schijven en omgekeerd. Dit resulteert in hoge schijfsnelheden voor een betaalbare prijs. Adaptive Optimization is de enige feature die niet is opgenomen in de gratis licentie.

U was misschien al even aan het wachten op wat deze gratis SAN voor u betekent. U krijgt een 1 Tb StoreVirtual Virtual Storage Appliance (VSA) licentie bij aankoop van een Proliant Server. Deze software licentie laat u toe om de lokale schijven van uw servers te gebruiken als SAN in zowel VMWare, als Hyper-V omgevingen. Als er 1 host uitvalt kunnen de andere host(s) probleemloos aan alle data die ze nodig hebben om uw hele omgeving verder te laten werken.

Misschien was de titel de titel ‘SAN voor de prijs van een server’ meer op zijn plaats, maar als u ziet welke functionaliteit u krijgt, blijft dit een geweldig aanbod. Als u vragen heeft over hoe u dit aanbod in uw omgeving kan implementeren, kan u altijd terecht bij uw accountmanager.

Auteur

Joris Vliegen

Joris Vliegen

Senior System Engineer & Presales VanRoey.be

Een system engineer met een erg brede en stevige technische achtergrond. Gecertificeerd voor Microsoft, VMware, Cisco, Citrix, HP & DataCore. Met een focus op storage en VMware zonder alternatieve technologieën uit het oog te verliezen.

Leave a Reply