Google Play, de plaats waar alle Android apps aangeboden worden, bevat meer dan 3,5 miljoen applicaties. Dankzij het open ontwikkelplatform blijft dit aantal nog iedere dag spectaculair stijgen. Maar niet alle ontwikkelaars hebben even goede bedoelingen. Belangrijk dus om het onderscheid te kunnen maken.

Wie recent nog naar WhatsApp of Facebook Messenger zocht in Google Play zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat de ware app terugvinden niet eenvoudig is. Sinds enkele weken worden er tientallen gelijkaardige applicaties, met bijna identieke iconen aangeboden:

Dit fenomeen viel ook de Fortinet-specialisten van het FortiGuard Labs op. Zij onderzochten deze WhatsApp varianten en kwamen tot de conclusie dat er in 80% van de gevallen sprake was van ‘scamming‘ (oplichterij).

Wat gebeurt er na installatie van een fake app?

De ontwikkelaars van dergelijke fake apps hebben verschillende doelstellingen. Sommigen zijn uit op uw persoonlijke informatie, anderen willen u ongewenste reclameboodschappen tonen. Wat ze gemeen hebben is dat deze apps opereren vanop de achtergrond. Ondanks de voltooide installatie lijkt er nergens een icoontje op te duiken. De meeste gebruikers zullen hier geen aandacht aan schenken en gaan op zoek naar een andere, wel werkende versie. En zonder het te beseffen loopt er continu een script in de achtergrond dat allerhande informatie verzamelt of ongewenste reclame toont.

Hoe deze apps herkennen?

Bepaalde criminelen slaagde er in om meer dan 500.000 downloads voor hun WhatsApp-versie te verzamelen. Ondanks de vele gebruikers die melden dat het om een ‘fake app’ gaat. De omschrijving, het gelijkaardige logo en een geloofwaardige reviewscore zijn hiervan de belangrijkste oorzaak. De score die een app krijgt zegt dus niet alles. Als ontwikkelaar kan u namelijk heel eenvoudig ‘positieve’ reviews kopen. Lees dus zeker àlle reviews van gebruikers, alvorens een nieuwe app te installeren.

Reactie van Google

Ondertussen heeft Google reeds actie ondernomen en heeft het tal van valse WhatsApp-applicaties verwijderd. Wat Messenger betreft zien we geen wijzigingen. Het blijft dus opletten!

Wat met Apple?

De Apple App Store heeft een aanzienlijk minder groot aanbod dan Google. Dit heeft zeker te maken met de strengere regels van Apple in vergelijking met die van Google. Maar ook hier is extra voorzichtigheid geboden.

Dit filmpje van Skycure (onderdeel van Symantec) toont dat ook iOS apparaten het slachtoffer kunnen worden:

Liever voorkomen dan genezen?

VanRoey.be is als security specialist de ideale partner om u naast uw servers en computers, ook uw mobiele apparatuur te beveiligen. Aarzel dus niet om onze specialisten om advies te vragen, voor het te laat is.

Vraag onze experts om advies