Hoe komt het dat WannaCry én Petya bedrijven en organisaties van alle formaten met zo’n grote verscheidenheid aan industrieën tegelijkertijd kon beïnvloeden? Zo werd Moller-Maersk, de grootste rederij ter wereld, uit Denemarken getroffen door Petya, alsook het Britse communicatiebureau WPP, de Franse bouwmaterialenproducent Saint-Gobain, het koeriersbedrijf TNT, Duitse winkelketen Metro en cosmeticabedrijf en Nivea-producent Beiersdorf…

Diversiteit van sectoren maakt niet uit

Zowel het WannaCry-virus als de aanval met Petya-ransomware weet verschillende sectoren in de val te lokken: telecommunicatie, energieverstrekkers, logistieke dienstverleners, de gezondheidszorg… In Spanje, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, de VS en zelfs België. De vraag die we onszelf moeten stellen is: “Hoe komt het dat deze aanval zo snel verspreid kon geraken over deze traditioneel heel verschillende omgevingen?” Het antwoord heeft blijkbaar te maken met de toenemende hyperconvergentie van netwerken en het vergroten van overeenkomsten tussen de infrastructuur van de slachtoffers.

Fortinet Threat Report

Fortinet wil begrijpen hoe informatietechnologieën, diensten, configuraties en gedragingen over de tijd veranderen. Dit is belangrijk om nieuwe malware en botnets te controleren, erop te anticiperen en vooral om ze te elimineren! Fortinet verzamelt al jaren actief bedreigingsintelligentie en correlerende infrastructuurtendensen op basis van haar ervaring met bedreigingen over de hele wereld. Per kwartaal verschillen de sectoren en de regio’s waar het meeste slachtoffers vallen, maar op lange termijn zien we een duidelijke trend: organisaties uit verschillende industrieën trekken steeds meer op elkaar dan we op het eerste zicht aannemen. Het gevolg van de groeiende digitalisering van de economie, waarbij netwerkecosystemen, soortgelijke gegevens, applicaties en bronnen gebruikt worden.

[contact-form-7 id=”17880″]