Het wegenbouwbedrijf Ambaro nv uit Lichtaart kende bij de eeuwwisseling een sterke groei. Het overzicht bewaren over de verschillende projecten werd steeds moeilijker, en winstanalyses gebeurden niet meer. Ambaro dreigde het slachtoffer te worden van de eigen groei.

Het was duidelijk: de firma moest op zoek naar een nieuwe softwareoplossing die het bedrijf weer transparanter zou maken en de efficiëntie zou verhogen. De oplossing heette Microsoft Dynamics NAV, op maat geïmplementeerd door VanRoey.be.

Ambaro is actief in de burgerlijke bouwkunde en specialiseerde zich in de 37 jaar sinds de oprichting (1966) op verschillende terreinen. De firma draait een omzet van om en bij de 12 miljoen Euro en levert diensten, gaande van infrastructuur- en wegenbouwwerken, over rioleringswerken, tot grond- en milieutechnische werken. In lijn met de Nederlandse roots van stichter Hans Roos voert Ambaro nv ook water- en waterbouwkundige werken uit. Ambaro is bij het brede publiek vooral bekend door de aanleg van de jachthaven van Turnhout, een prestigeproject in de meest trendy wijk van de stad.

De firma combineert de voordelen van een familiebedrijf met een permanente zin voor vernieuwing. Die mix maakt Ambaro een unieke speler op de markt van de infrastructuurwerkzaamheden. De firma staat garant voor ondernemingszin en een no-nonsense stijl en draagt betrokkenheid en transparantie hoog in het vaandel. Maar de familie Roos wil meer en daarvoor is geen uitdaging hen vreemd. De lijfspreuk van stichter Hans Roos zegt genoeg: “Niet kunnen? Bestaat niet!”

Oude software kon niet mee evolueren

Zoals bij ieder ambitieus bedrijf staat de werking van Ambaro nv nooit stil. Bedrijfsprocessen evolueren continu en nieuwe noden ontstaan, maar ook IT-omgevingen veranderen voortdurend.

De softwareoplossing die Ambaro destijds gebruikte, werd ontwikkeld door één persoon in een DOS-omgeving. Het probleem laat zich raden: het systeem staat of valt met die ene persoon.

Hoewel deze oplossing lange tijd aan de noden van het bedrijf beantwoordde, was ze uiteindelijk te rigide. Hoe knap het vorige systeem ook was, het kon de groei van Ambaro niet blijven ondersteunen. Ambaro baat verscheidene werven van verschillende types uit (rioleringswerken, wegenwerken, …).

Het werd als maar moeilijker om de diverse projecten op te volgen en dus ook om de winstgevendheid ervan na te gaan. Om door het bos de bomen nog te kunnen zien, was er een grote nood aan een geïntegreerde softwareomgeving. Bovendien mocht de nieuwe oplossing ook niet in de weg staan van de ambities van het bedrijf. Ze moest kunnen meegroeien met de onderneming. Een belangrijke factor in het maken van een keuze was de continuïteit van het systeem en de ondersteuning ervan door een bekwame partner.

Etienne Roos, verantwoordelijke voor de algemene leiding: “Op een gegeven moment wil je meer: je wil rechtstreeks vanuit de pc communiceren met leveranciers en met klanten. Er was nood aan modernere apparatuur. En bovenal wil je de tijd dat je achter de computer zit zo optimaal mogelijk benutten.

De oplossing die VanRoey.be Ambaro aanreikte, heet Microsoft Dynamics NAV met APS Construct. Deze schaalbare ERP-oplossing werd speciaal ontwikkeld voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Dankzij Microsoft Dynamics NAV hebben we permanent zicht op de status en de winstgevendheid van al onze projecten.

Etienne Roos, verantwoordelijke voor de algemene leiding